Overzicht van 22 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:33   Kettingreactie
Leos Janácek uit 'Pohádka' (sprookje) - derde deel Steven Isserlis [cello] & Olli Mustonen [piano]
Kettingreactie 22 december 2017
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 22 december 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
NPO Radio 4 Kerstconcert

20:00 - 22:30

NPO Radio 4 Kerstconcert AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Het jaarlijkse NPO Radio 4 Kertconcert! Ed Spanjaard dirigeert het Groot Omroepkoor en een ensemble uit het Radio Filharmonisch Orkest in o.a. feestelijke muziek van Bach en Bruckner en het Oratorio de Noël van Saint-Saëns. Natuurlijk ontbreken de meezingers niet!
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Franca Treur

Franca Treur debuteerde in 2009 met de roman Dorsvloer vol confetti, waarvan meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht. Het was het meest bejubelde literaire debuut in jaren. Het boek won verschillende prijzen en het werd verfilmd. In 2014 verscheen haar tweede roman, De woongroep, en in 2015 het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen. Daarnaast schrijft ze verhalen, essays en columns voor uiteenlopende media.

In haar nieuwe, psychologische roman 'Hoor nu mijn stem' geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord.
Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?

hoor nu mijn stem.jpg

<p>Franca Treur debuteerde in 2009 met de roman Dorsvloer vol confetti, waarvan meer dan 150.000 exemplaren werden verkocht. Het was het meest bejubelde literaire debuut in jaren. Het boek won verschillende prijzen en het werd verfilmd. In 2014 verscheen haar tweede roman, De woongroep, en in 2015 het Zeeuwse Boekenweekgeschenk Ik zou maar nergens op rekenen. Daarnaast schrijft ze verhalen, essays en columns voor uiteenlopende media.<br/></p><p><span>In haar nieuwe, psychologische roman 'Hoor nu mijn stem' geeft Franca Treur een stem aan vrouwen uit dat deel van onze samenleving waar een vrouw niet vaak wordt gehoord. <br/>Ina verloor op driejarige leeftijd haar ouders en groeit op bij haar opa en zijn twee ongetrouwde zussen Ma en Sjaan. Deze ‘familie’ bewandelt de oude paden van het gereformeerde geloof, en de jonge, ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade, zoals haar lichtende voorbeeld tante Ma. Naarmate ze volwassen wordt, lonkt ook de maatschappelijke ladder, die gemakkelijker te beklimmen lijkt. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?</span><br/></p><p></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38942/hoor nu mijn stem.jpg" alt="hoor nu mijn stem.jpg"/></p><p></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Tommy Wieringa - Slager
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Tommy Wieringa - Slager
De Torenkamer - Simon Heijmans - Dag 5

Mijn laatste dag in de Torenkamer! Oh nee! Met pijn in mijn hart zal ik zometeen het pasje dat me toegang gaf tot VondelCS inleveren. Wat een goede week was het. De rust en concentratie die de torenkamer en mijn repetitieruimte me gaven hebben ontzettend geholpen in het totaal geconcentreerd werken.Deze week zijn er veel dingen concreet geworden. De tekst is af (en ik ken al 30 pagina uit mijn hoofd!), de eerste mise en scenes zijn gemaakt, de derde aflevering van de podcast staat online en het publiciteitsmateriaal is de wereld in. De komende dagen is het kerst en zal ik dus war minder kunnen werken dan de afgelopen dagen, maar ik zal op geen enkele manier dit project ‘uit’ kunnen zetten. De tekst moet elke dag herhaald om in te slijten en er moet gewoon een nieuwe aflevering van de podcast online. Maar dat is zeker geen straf. Ik voel me gezegend dat een idee dat ik in januari van dit jaar had nog voor de jaarwisseling ineens daadwerkelijk begint te bestaan. Daar werk ik met alle liefde aan verder.Dank torenkamer voor je rust, je afwisseling en de lieve mensen die er werken die allemaal elke dag met oprechte warmte vroegen hoe het ermee ging. Ik weet niet of dat wel mag, maar ik zeg graag tot ziens!Ik nodig graag iedereen uit om het eindresultaat te zien, de voorstelling is in januari en februari 2018 te zien. Voor de speellijst zie: https://www.simonheijmans.com/vadej De podcast is en blijft gratis te beluisteren,Zoek via je podcast app op: ‘Voor altijd duurt een jaar


simon heijmans dag 5 2.jpg

<p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/AS3E61XciR8"></iframe></p><p>Mijn laatste dag in de Torenkamer! Oh nee! Met pijn in mijn hart zal ik zometeen het pasje dat me toegang gaf tot VondelCS inleveren. Wat een goede week was het. De rust en concentratie die de torenkamer en mijn repetitieruimte me gaven hebben ontzettend geholpen in het totaal geconcentreerd werken.Deze week zijn er veel dingen concreet geworden. De tekst is af (en ik ken al 30 pagina uit mijn hoofd!), de eerste mise en scenes zijn gemaakt, de derde aflevering van de podcast staat online en het publiciteitsmateriaal is de wereld in. De komende dagen is het kerst en zal ik dus war minder kunnen werken dan de afgelopen dagen, maar ik zal op geen enkele manier dit project ‘uit’ kunnen zetten. De tekst moet elke dag herhaald om in te slijten en er moet gewoon een nieuwe aflevering van de podcast online. Maar dat is zeker geen straf. Ik voel me gezegend dat een idee dat ik in januari van dit jaar had nog voor de jaarwisseling ineens daadwerkelijk begint te bestaan. Daar werk ik met alle liefde aan verder.Dank torenkamer voor je rust, je afwisseling en de lieve mensen die er werken die allemaal elke dag met oprechte warmte vroegen hoe het ermee ging. Ik weet niet of dat wel mag, maar ik zeg graag tot ziens!Ik nodig graag iedereen uit om het eindresultaat te zien, de voorstelling is in januari en februari 2018 te zien. Voor de speellijst zie: https://www.simonheijmans.com/vadej De podcast is en blijft gratis te beluisteren,Zoek via je podcast app op: ‘Voor altijd duurt een jaar<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39017/simon%20heijmans%20dag%205%202.jpg" alt="simon heijmans dag 5 2.jpg" width="375" height="500"/></p>
Live muziek: Arcadië Trio

Het Arcadië Trio bestaat uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Hun repertoire omvat werken van componisten als Brahms, Beethoven, Bruch, Glinka en Zemlinsky. Samen gaven zij concerten in onder andere Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. In 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

<p>Het Arcadië Trio bestaat uit klarinettist Steven Geraads, cellist Timothée Busch en pianiste Henriëtte Wirth. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan het Utrechts Conservatorium. Hun repertoire omvat werken van componisten als Brahms, Beethoven, Bruch, Glinka en Zemlinsky. Samen gaven zij concerten in onder andere Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen. In 2011 maakten zij hun debuut in de kleine zaal van Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.<br/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht