Overzicht van 21 december 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Hector Berlioz Les Troyens; Akte IV - duet ''Nuit d'ivresse'' Angela Gheorghiu [sopraan] & Roberto Alagna [tenor] Convent Garden Royal...
Kettingreactie 21 december 2017
Luidspreker Luidspreker
11:34   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb - 21 december 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Vanavond presenteert Lidewijde Paris. Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Wendeline Wijkstra & Hannah de Klein

Wendeline Wijkstra en Hannah de Klein zijn balletdanseressen bij het Nationale Opera & Ballet. Ze dansen samen in The Sleeping Beauty.
Rond de feestdagen kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty maar liefst achttien keer tot leven. Ruim 125 jaar na de première is het klassieke sprookjesballet van Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski nog altijd dé toetssteen voor balletdansers wereldwijd.Het Nationale Ballet brengt het Russische kroonjuweel The Sleeping Beauty in de versie van de Engelsman Sir Peter Wright. Deze versie heeft alle glans en allure die passen bij een productie die was bestemd voor het hof van de Russische tsaar. 
The Sleeping Beauty (Doornroosje), gebaseerd op Charles Perraults sprookje La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die bij haar doopfeest vervloekt wordt door de boze fee Carabosse. Deze voorspelt dat Aurora zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel zal prikken en daardoor zal sterven. De goede Seringenfee weet het ongeluk echter af te wenden: Aurora zal niet sterven maar honderd jaar slapen… om daarna gewekt te worden door de kus van een aantrekkelijke prins.

<p>Wendeline Wijkstra en Hannah de Klein zijn balletdanseressen bij het Nationale Opera &amp; Ballet. Ze dansen samen in The Sleeping Beauty.<br/>Rond de feestdagen kust Het Nationale Ballet The Sleeping Beauty maar liefst achttien keer tot leven. Ruim 125 jaar na de première is het klassieke sprookjesballet van Marius Petipa op muziek van Tsjaikovski nog altijd dé toetssteen voor balletdansers wereldwijd.Het Nationale Ballet brengt het Russische kroonjuweel The Sleeping Beauty in de versie van de Engelsman Sir Peter Wright. Deze versie heeft alle glans en allure die passen bij een productie die was bestemd voor het hof van de Russische tsaar. <br/>The Sleeping Beauty (Doornroosje), gebaseerd op Charles Perraults sprookje La Belle au Bois Dormant, vertelt het verhaal van prinses Aurora, die bij haar doopfeest vervloekt wordt door de boze fee Carabosse. Deze voorspelt dat Aurora zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel zal prikken en daardoor zal sterven. De goede Seringenfee weet het ongeluk echter af te wenden: Aurora zal niet sterven maar honderd jaar slapen… om daarna gewekt te worden door de kus van een aantrekkelijke prins.<br/></p>
Live muziek: Trio Levani

Trio Levani bestaat uit pianiste Lineke Lever, sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Het trio speelt deze kerstperiode een programma met kerstmuziek uit diverse landen, met onder andere muziek van Reger, Nin en Cornelius. Vanavond laat het Trio Levani delen uit dit kerstprogramma horen. Komende zaterdag geeft het trio een kerstconcert in Museum IJsselstein.

Foto: Jacqueline Imminkhuizen

<p>Trio Levani bestaat uit pianiste Lineke Lever, sopraan Tamar Niamut en tenor Jeroen de Vaal. Het trio speelt deze kerstperiode een programma met kerstmuziek uit diverse landen, met onder andere muziek van Reger, Nin en Cornelius. Vanavond laat het Trio Levani delen uit dit kerstprogramma horen. Komende zaterdag geeft het trio een kerstconcert in Museum IJsselstein.<br/></p><p><i>Foto: Jacqueline Imminkhuizen</i></p>
De Torenkamer - Simon Heijmans - Dag 4

Dag 4 van mijn torenkamer week. Het zit er alweer bijna op. Vandaag dan toch echt de vloer op geweest. Tijdens het schrijven heb ik veel van het artistieke werk al gedaan: het ritme van de voorstelling heb ik al in mijn hoofd, de intenties bij de scènes al in theorie uitgeplozen en gevoel dat ik over wil brengen heb ik deels al bepaald. Dus nu is het ook veel praktisch uitvoeren van die ideeën: de juiste muziek zoeken, mise en scène maken (waar sta ik op het toneel) en hoe maak ik mooie overgangen tussen scènes. Een artistiek proces gaat vaak met pieken en dalen en dat is ook hier niet anders. Het ene uur is het al best leuk allemaal en gaat het bijna vanzelf. En het andere uur slaat de existentiële twijfel toe. Gaar het überhaupt wel lukken? Waarom wilde ik dit ook alweer? En al zou ik pas in de zomer premiere hebben dan was er nog niet genoeg tijd. Dan valt er weer iets op z'n plek en denk ik: januari gaan we wel halen. Ik heb inmiddels geleerd dat dat erbij hoort. Juist op de momenten dat je bang bent dat je het nooit gaat kunnen, komen de ideeën die je anders nooit zou hebben. Alsof die leegte af en toe nodig is om iets nieuws te laten ontstaan. Alsof paniek af en toe juist de motor is. Dus ik probeer ook die momenten in een dal te koesteren, te vertrouwen dat er dan wel weer iets komt. Alleen fijn als het dal niet toeslaat net als ik in bed lig en wil gaan slapen.


heijmans 4 9.jpg

<p>Dag 4 van mijn torenkamer week. Het zit er alweer bijna op. Vandaag dan toch echt de vloer op geweest. Tijdens het schrijven heb ik veel van het artistieke werk al gedaan: het ritme van de voorstelling heb ik al in mijn hoofd, de intenties bij de scènes al in theorie uitgeplozen en gevoel dat ik over wil brengen heb ik deels al bepaald. Dus nu is het ook veel praktisch uitvoeren van die ideeën: de juiste muziek zoeken, mise en scène maken (waar sta ik op het toneel) en hoe maak ik mooie overgangen tussen scènes. Een artistiek proces gaat vaak met pieken en dalen en dat is ook hier niet anders. Het ene uur is het al best leuk allemaal en gaat het bijna vanzelf. En het andere uur slaat de existentiële twijfel toe. Gaar het überhaupt wel lukken? Waarom wilde ik dit ook alweer? En al zou ik pas in de zomer premiere hebben dan was er nog niet genoeg tijd. Dan valt er weer iets op z'n plek en denk ik: januari gaan we wel halen. Ik heb inmiddels geleerd dat dat erbij hoort. Juist op de momenten dat je bang bent dat je het nooit gaat kunnen, komen de ideeën die je anders nooit zou hebben. Alsof die leegte af en toe nodig is om iets nieuws te laten ontstaan. Alsof paniek af en toe juist de motor is. Dus ik probeer ook die momenten in een dal te koesteren, te vertrouwen dat er dan wel weer iets komt. Alleen fijn als het dal niet toeslaat net als ik in bed lig en wil gaan slapen.<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/39009/heijmans%204%209.jpg" alt="heijmans 4 9.jpg" width="500" height="375"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Roos Vlogman - Slaap
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Roos Vlogman - Jagertje

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht