Overzicht van 2 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa - 1e advent

09:00 - 10:00

Musica Religiosa - 1e advent EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

"Hef o poorten, uw hoofden omhoog, verhef u: aloude ingangen: de koning
vol majesteit wil binnengaan. Wie is hij, die koning vol majesteit? De Heer
van de hemelse machten, hij is de koning vol majesteit" De 24e psalm, waar
dit het slot van is, wordt traditioneel in de adventsliturgie gezongen. Met
Advent herdenkt de kerk immers dat Christus als Vredevorst als het ware
aankomt op aarde. "Machet die Tore weit" klinkt het in het Duits. Andreas
Hammerschmidt maakte een bewerking. Van een live uitvoering door het
Nederlands Kamerkoor
Een goedemorgen met...Wilmar de Visser

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Wilmar de Visser AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...
Wilmar de Visser

Contrabassist Wilmar de Visser werd in 1972 geboren in Den Helder, nam al gauw de wijk naar Utrecht om contrabas te studeren bij Peter Stotijn, en rondde die opleiding met hoogste onderscheiding af. In Hannover vervolgde hij daarna zijn studie. Al tijdens zijn Conservatoriumstudie maakte Wilmar deel uit van het European Youth Orchestra onder grootheden als Haitink, Rostropovitsj en Ashkenazy. Wilmar is als 2e Solo-Contrabassist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest, en – ondanks de snaren – aan het Nederlands Blazers Ensemble. Als veelzijdige bassist is Wilmar niet alleen een groot ambassadeur van zijn instrument, hij is ook een onvermoeibaar organisator van muzikale ensembles en initiatieven. Samen met violiste Sonja van Beek richtte hij in 2002 het Ensemble Caméleon op, dat met topmusici uit de Nederlandse orkesten in grotere bezettingen kamermuziek speelt. Én hij is initiator en oprichter van Splendor, een muziekgebouw dat gerund wordt door 50 gelijkgestemde maar zeer uiteenlopende musici. Samen met hun publiek ontwikkelden zij een plek in de Amsterdamse binnenstad om elkaar te ontmoeten, te experimenteren en natuurlijk concerten te spelen. 

De Raad voor Cultuur noemde Wilmar vorige week nog als lichtend voorbeeld van een nieuw genre musicus: ‘de netwerkende multiplatform kunstenaar’. Zo stond Wilmar de Visser ook nog eens aan de wieg van het Ludwig collectief – een groep musici die na de bezuinigingen bij het Muziekcentrum van de Omroep besloot om het heft in eigen hand te nemen. Inmiddels heeft Ludwig grote internationale successen gevierd, en gaan zij komende weken weer op tournee met sopraan en dirigente Barbara Hannigan.
Wilmar is getrouwd met hoboïste Aisling Casey. Ze hebben 1 dochter en wonen in Amsterdam.

<p><title></title></p><p class="p1"><span class="s1">Contrabassist Wilmar de Visser werd in 1972 geboren in Den Helder, nam al gauw de wijk naar Utrecht om contrabas te studeren bij Peter Stotijn, en rondde die opleiding met hoogste onderscheiding af. In Hannover vervolgde hij daarna zijn studie. Al tijdens zijn Conservatoriumstudie maakte Wilmar deel uit van het European Youth Orchestra onder grootheden als Haitink, Rostropovitsj en Ashkenazy. Wilmar is als 2e Solo-Contrabassist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest, en – ondanks de snaren – aan het Nederlands Blazers Ensemble. Als veelzijdige bassist is Wilmar niet alleen een groot ambassadeur van zijn instrument, hij is ook een onvermoeibaar organisator van muzikale ensembles en initiatieven. Samen met violiste Sonja van Beek richtte hij in 2002 het Ensemble Caméleon op, dat met topmusici uit de Nederlandse orkesten in grotere bezettingen kamermuziek speelt. Én hij is initiator en oprichter van Splendor, een muziekgebouw dat gerund wordt door 50 gelijkgestemde maar zeer uiteenlopende musici. Samen met hun publiek ontwikkelden zij een plek in de Amsterdamse binnenstad om elkaar te ontmoeten, te experimenteren en natuurlijk concerten te spelen. </span></p><p class="p1"><span class="s1">De Raad voor Cultuur noemde Wilmar vorige week nog als lichtend voorbeeld van een nieuw genre musicus: ‘de netwerkende multiplatform kunstenaar’. Zo stond Wilmar de Visser ook nog eens aan de wieg van het Ludwig collectief – een groep musici die na de bezuinigingen bij het Muziekcentrum van de Omroep besloot om het heft in eigen hand te nemen. Inmiddels heeft Ludwig grote internationale successen gevierd, en gaan zij komende weken weer op tournee met sopraan en dirigente Barbara Hannigan.<br/>Wilmar is getrouwd met hoboïste Aisling Casey. Ze hebben 1 dochter en wonen in Amsterdam.</span></p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Nieuwe lyriek uit Engeland
Radio Filharmonisch Orkest
Ryan Wigglesworth, dirigent
Barnabás Kelemen, viool
Knussen - Flourish with fireworks
Wigglesworth, R. - Locke’s theatre (Nederlandse première)
Birtwistle - Night’s black bird (Nederlandse première)
Wigglesworth, R. - Vioolconcert
Janáček - Sinfonietta
Nieuwe lyriek uit Engeland

Lyrisch vioolconcert van Wigglesworth

De jonge Engelsman Ryan Wigglesworth is een waar muzikaal multitalent. Hij viert successen als dirigent, pianist én componist. In de NTR ZaterdagMatinee leidt hij het Radio Filharmonisch Orkest in een uitgesproken Brits programma. In zijn Vioolconcert benadrukt hij de lyrische kanten van het strijkinstrument. Het werk was in 2012 al eens te horen in Amsterdam, maar speciaal voor de Hongaarse sterviolist Barnabás Kelemen maakte hij een nieuwe bewerking. In Locke’s Theatre put Wigglesworth inspiratie uit het werk van Purcells tijdgenoot Matthew Locke. Bewerkingen van diens noten dienen als uitgangspunt voor een eigentijdse reflectie.

Showpiece van Knussen naast ruigere Birtwistle

Oliver Knussen is net als Wigglesworth componist én dirigent. Voor zijn Flourish with Fireworks baseerde hij zich ook op bestaande noten: die van Stravinsky’s Feu d’artifice. Samen met de blinkende koperklanken van Janáčeks Sinfonietta vormen de sprankelende texturen van Knussens virtuoos georkestreerde showpiece een perfecte tegenhanger voor het meer ruwgebeitste idioom van Harrison Birtwistle’s Night’s Black Bird.

<p><b>Lyrisch vioolconcert van Wigglesworth</b></p><p>De jonge Engelsman Ryan Wigglesworth is een waar muzikaal multitalent. Hij viert successen als dirigent, pianist én componist. In de NTR ZaterdagMatinee leidt hij het Radio Filharmonisch Orkest in een uitgesproken Brits programma. In zijn <i>Vioolconcert </i>benadrukt hij de lyrische kanten van het strijkinstrument. Het werk was in 2012 al eens te horen in Amsterdam, maar speciaal voor de Hongaarse sterviolist Barnabás Kelemen maakte hij een nieuwe bewerking. In <i>Locke’s Theatre</i> put Wigglesworth inspiratie uit het werk van Purcells tijdgenoot Matthew Locke. Bewerkingen van diens noten dienen als uitgangspunt voor een eigentijdse reflectie.</p><p><b>Showpiece van Knussen naast ruigere Birtwistle</b></p><p>Oliver Knussen is net als Wigglesworth componist én dirigent. Voor zijn <i>F</i><i>lourish with Fireworks </i>baseerde hij zich ook op bestaande noten: die van Stravinsky’s<i> Feu d’artifice</i>. Samen met de blinkende koperklanken van Janáčeks <i>Sinfonietta </i>vormen de sprankelende texturen van Knussens virtuoos georkestreerde showpiece een perfecte tegenhanger voor het meer ruwgebeitste idioom van Harrison Birtwistle’s <i>Night’s Black Bird</i>. </p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici.
In verband met het spontane karakter op locatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar.
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Gaetano Donizetti – La Favorite
Opname 6 november 2017, Teatro Real, Madrid
Koor en Orkest van Teatro Real olv Daniel Oren. Solisten: Simone Piazzola, Jamie Barton, Anne-Catherine Gillet, Javier Camarena, Simon Orfila, Antonio Lozano, Alejandro del Cerro.
Donizetti - La Favorite

Gaetano Donizetti – La Favorite
Opname 6 november 2017, Teatro Real, Madrid
Koor en Orkest van Teatro Real olv Daniel Oren. Solisten: Simone Piazzola, Jamie Barton, Anne-Catherine Gillet, Javier Camarena, Simon Orfila, Antonio Lozano, Alejandro del Cerro.

<p>Gaetano Donizetti – La Favorite<br/>Opname 6 november 2017, Teatro Real, Madrid<br/>Koor en Orkest van Teatro Real olv Daniel Oren. Solisten: Simone Piazzola, Jamie Barton, Anne-Catherine Gillet, Javier Camarena, Simon Orfila, Antonio Lozano, Alejandro del Cerro.<br/></p>
Vrije Geluiden

23:04 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht