Overzicht van 2 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa - 1e advent

09:00 - 10:00

Musica Religiosa - 1e advent EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

Vandaag in de uitzending

"Hef o poorten, uw hoofden omhoog, verhef u: aloude ingangen: de koning vol majesteit wil binnengaan. Wie is hij, die koning vol majesteit? De Heer van de hemelse machten, hij is de koning vol majesteit" De 24e psalm, waar dit het slot van is, wordt traditioneel in de adventsliturgie gezongen. Met Advent herdenkt de kerk immers dat Christus als Vredevorst als het ware aankomt op aarde. "Machet die Tore weit" klinkt het in het Duits. Andreas Hammerschmidt maakte een bewerking. Van een live uitvoering door het Nederlands Kamerkoor
Een goedemorgen met...Wilmar de Visser

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Wilmar de Visser AVROTROS

Presentatie: Diverse presentatoren

Vandaag in de uitzending

Iedere zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur een muzikaal portret van een prominente Nederlander in Een goedemorgen met...
10:03  Wilmar de Visser

Contrabassist Wilmar de Visser werd in 1972 geboren in Den Helder, nam al gauw de wijk naar Utrecht om contrabas te studeren bij Peter Stotijn, en rondde die opleiding met hoogste onderscheiding af. In Hannover vervolgde hij daarna zijn studie. Al tijdens zijn Conservatoriumstudie maakte Wilmar deel uit van het European Youth Orchestra onder grootheden als Haitink, Rostropovitsj en Ashkenazy. Wilmar is als 2e Solo-Contrabassist verbonden aan het Radio Filharmonisch Orkest, en – ondanks de snaren – aan het Nederlands Blazers Ensemble. Als veelzijdige bassist is Wilmar niet alleen een groot ambassadeur van zijn instrument, hij is ook een onvermoeibaar organisator van muzikale ensembles en initiatieven. Samen met violiste Sonja van Beek richtte hij in 2002 het Ensemble Caméleon op, dat met topmusici uit de Nederlandse orkesten in grotere bezettingen kamermuziek speelt. Én hij is initiator en oprichter van Splendor, een muziekgebouw dat gerund wordt door 50 gelijkgestemde maar zeer uiteenlopende musici. Samen met hun publiek ontwikkelden zij een plek in de Amsterdamse binnenstad om elkaar te ontmoeten, te experimenteren en natuurlijk concerten te spelen. 

De Raad voor Cultuur noemde Wilmar vorige week nog als lichtend voorbeeld van een nieuw genre musicus: ‘de netwerkende multiplatform kunstenaar’. Zo stond Wilmar de Visser ook nog eens aan de wieg van het Ludwig collectief – een groep musici die na de bezuinigingen bij het Muziekcentrum van de Omroep besloot om het heft in eigen hand te nemen. Inmiddels heeft Ludwig grote internationale successen gevierd, en gaan zij komende weken weer op tournee met sopraan en dirigente Barbara Hannigan.
Wilmar is getrouwd met hoboïste Aisling Casey. Ze hebben 1 dochter en wonen in Amsterdam.

Wilmar de Visser
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Sander Zwiep

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

Nieuwe lyriek uit Engeland

Radio Filharmonisch Orkest
Ryan Wigglesworth, dirigent
Barnabás Kelemen, viool

Knussen - Flourish with fireworks
Wigglesworth, R. - Locke’s theatre (Nederlandse première)
Birtwistle - Night’s black bird (Nederlandse première)
Wigglesworth, R. - Vioolconcert
Janáček - Sinfonietta
14:00  Nieuwe lyriek uit Engeland

Lyrisch vioolconcert van Wigglesworth

De jonge Engelsman Ryan Wigglesworth is een waar muzikaal multitalent. Hij viert successen als dirigent, pianist én componist. In de NTR ZaterdagMatinee leidt hij het Radio Filharmonisch Orkest in een uitgesproken Brits programma. In zijn Vioolconcert benadrukt hij de lyrische kanten van het strijkinstrument. Het werk was in 2012 al eens te horen in Amsterdam, maar speciaal voor de Hongaarse sterviolist Barnabás Kelemen maakte hij een nieuwe bewerking. In Locke’s Theatre put Wigglesworth inspiratie uit het werk van Purcells tijdgenoot Matthew Locke. Bewerkingen van diens noten dienen als uitgangspunt voor een eigentijdse reflectie.

Showpiece van Knussen naast ruigere Birtwistle

Oliver Knussen is net als Wigglesworth componist én dirigent. Voor zijn Flourish with Fireworks baseerde hij zich ook op bestaande noten: die van Stravinsky’s Feu d’artifice. Samen met de blinkende koperklanken van Janáčeks Sinfonietta vormen de sprankelende texturen van Knussens virtuoos georkestreerde showpiece een perfecte tegenhanger voor het meer ruwgebeitste idioom van Harrison Birtwistle’s Night’s Black Bird.

Nieuwe lyriek uit Engeland
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'. Live vanuit het Concertgebouwcafé, als levendige ontmoetingsplaats voor muziekliefhebbers en topmusici. In verband met het spontane karakter op locatie is een definitieve speellijst pas na de uitzending beschikbaar.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

Vandaag in de uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
18:08  Wat kun je zoal verwachten?

Nieuwe CD’s, muzieknieuws en uitstapjes naar film, poëzie en crossover. Aandacht voor de film van de eigenzinnige Griekse filmer Yorgos Lanthimos. The Killing of a Sacred Deer is zijn nieuwste film en die bevat opvallend veel klassieke muziek. En we laten een opname horen van de Vlaamse dichter Herman de Coninck die in de jaren 70 de poëzie weer toegankelijk maakte met zijn heldere taal en zijn krachtige beelden.De cross-over is afkomstig uit Londen, want daar woont de Syrische Maya Youssef, die een virtuoos is op de Arabische Qanun, een soort citer. 


Poëzietip

Salon Paraula,poëzie en muziek

Splendor Amsterdam Zo 3 Dec 2017 15.00 uur

Thema:Natuurgeweld, met gedichten van Les Poètes Maudits (Paul Verlaine, CharlesBaudelaire, Arthur Rimbaud e.a.). Gastmusicus is Bart De Vrees.

MEER INFORMATIE


Concerttips

Wat kun je zoal verwachten?
NTR Opera Live

19:00 - 23:00

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

Vandaag in de uitzending

Gaetano Donizetti – La Favorite Opname 6 november 2017, Teatro Real, Madrid Koor en Orkest van Teatro Real olv Daniel Oren. Solisten: Simone Piazzola, Jamie Barton, Anne-Catherine Gillet, Javier Camarena, Simon Orfila, Antonio Lozano, Alejandro del Cerro.
19:00  Donizetti - La Favorite

Gaetano Donizetti – La Favorite
Opname 6 november 2017, Teatro Real, Madrid
Koor en Orkest van Teatro Real olv Daniel Oren. Solisten: Simone Piazzola, Jamie Barton, Anne-Catherine Gillet, Javier Camarena, Simon Orfila, Antonio Lozano, Alejandro del Cerro.

Donizetti - La Favorite
Vrije Geluiden

23:04 - 00:00

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

Vandaag in de uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio