Overzicht van 14 december 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Alessandro Striggio Ecce beatam lucem Huelgas ensemble o.l.v. Paul van Nevel
Ecce beatam lucem - Alessandro Striggio met het Huelgas ensemble o.l.v. Paul van Nevel
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb - 14 december 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit De Doelen, Rotterdam
Rotterdam Philharmonisch Orkest o.l.v. Yannick Nézet-Séguin; Nicholas Angelich, piano:
Mozart - Pianoconcert nr.27
Bruckner - Symfonie nr.4 ‘Romantische’

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Rick de Leeuw

'Ik Jan Smeken' is een sprankelende roman over een nieuwe mens in een oude wereld. In 1517 sterft de Brusselse stadsdichter Jan Smeken. Historische feiten en zijn bewaard gebleven oeuvre vormen nu, vijfhonderd jaar later, de basis voor een prikkelende roman over deze avontuurlijke dichter en toneelvernieuwer op de drempel van de renaissance. Als heraut van een nieuwe tijd rammelt Jan Smeken aan de poorten van de macht. Hij kent de kracht van het woord en weet hoe hij de mensen moet mobiliseren. Zijn dromen krijgen vleugels als de drukpers in Brussel wordt geïntroduceerd. Ik Jan Smeken bevat talrijke passages uit het werk van Jan Smeken in een moderne, literaire vertaling. Geschreven door Rick de Leeuw en Remco Sleiderink.

Rick de Leeuw is zanger en schrijver. In 2007 publiceerde hij zijn vertaling van het ‘Sneeuwpoppengedicht’ van Jan Smeken. 

Remco Sleiderink is hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en KU Leuven in Brussel. Hij ontdekte nieuwe bronnen over het leven van Jan Smeken.

<p>'Ik Jan Smeken' is een sprankelende roman over een nieuwe mens in een oude wereld. In 1517 sterft de Brusselse stadsdichter Jan Smeken. Historische feiten en zijn bewaard gebleven oeuvre vormen nu, vijfhonderd jaar later, de basis voor een prikkelende roman over deze avontuurlijke dichter en toneelvernieuwer op de drempel van de renaissance. Als heraut van een nieuwe tijd rammelt Jan Smeken aan de poorten van de macht. Hij kent de kracht van het woord en weet hoe hij de mensen moet mobiliseren. Zijn dromen krijgen vleugels als de drukpers in Brussel wordt geïntroduceerd. Ik Jan Smeken bevat talrijke passages uit het werk van Jan Smeken in een moderne, literaire vertaling. Geschreven door Rick de Leeuw en Remco Sleiderink.</p><p>Rick de Leeuw is zanger en schrijver. In 2007 publiceerde hij zijn vertaling van het ‘Sneeuwpoppengedicht’ van Jan Smeken. </p><p>Remco Sleiderink is hoogleraar Middelnederlandse letterkunde aan de Universiteit Antwerpen en KU Leuven in Brussel. Hij ontdekte nieuwe bronnen over het leven van Jan Smeken.<br/></p>
Live muziek: Helikon Kwartet

In september 2015 werd het Helikon kwartet opgericht door Marlene Dijkstra en Marieke Kosters (viool), Lotus de Vries (altviool) en Renate Apperloo (cello). De leden van het kwartet ontmoetten elkaar onder andere in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en in het JeugdOrkest Nederland, waar 3 van de 4 leden aanvoerders zijn geweest.

Foto: Emelie Schäfer

<p>In september 2015 werd het Helikon kwartet opgericht door Marlene Dijkstra en Marieke Kosters (viool), Lotus de Vries (altviool) en Renate Apperloo (cello). De leden van het kwartet ontmoetten elkaar onder andere in de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen en in het JeugdOrkest Nederland, waar 3 van de 4 leden aanvoerders zijn geweest.<br/></p><p><i>Foto: </i><span><i>Emelie Schäfer</i></span></p>
De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 4

Vandaag staat in het teken van een iets andere benadering van "bij de actualiteiten" tekenen. Vanochtend reis ik naar de rechtbank van Amsterdam, een klein stukje met de tram hier vandaan. Ik meld me en mag bij een paar zittingen oefenen met tekenen. Bij een zitting vertelt de rechter aan de verdediging dat ik die niet zal publiceren, al was ik dat wel van plan. Dan loopt het zo dat precies die tekening mislukt. Veel te klein getekend, een advocate die niet lijkt. De andere zittingen werk ik meer op mijn gemak en er was ook eentje waar alles heel positief was (de gedaagde ging er duidelijk op vooruit, deed zijn best); dan werk ik ook veel rustiger dan wanneer een slachtoffer emotioneel vertelt wat een delict voor diegene betekent heeft.

Er valt me iets grappigs op over de wifi van de rechtbank. Mijn tweetje daarover ontploft vandaag en wordt uiteindelijk mijn meest gelikede tweet ooit.

Terug op de Torenkamer probeer ik mijn rechtbanktekeningen met een andere techniek (inkt) opnieuw uit te werken. Dat gaat best fijn! Ik ben nog redelijk nieuw in deze niche dus ben nog zoekende naar een eigen stem.

's Middags maak ik diverse schetsjes bij allerlei ingezonden suggesties voor cartoons (dank daarvoor!), maar het worden allemaal vrij zware onderwerpen. Ik besluit er eentje, over een nieuwsbericht van eerder deze week, uit te werken. Vanwege het karakter (kind dat de prostitutie in gedwongen werd) wordt dat meer een metaforische illustratie dan een cartoon. Je moet niet ten koste van álles grappig willen zijn.

's Avonds woon ik weer de uitzending bij, en teken de setting op. Ik gebruik een nieuw type stift waarvan ik dacht dat het lichtgeel zou zijn, maar die in combinatie met mijn zwarte balpen wat goudkleurig uitvalt. Past er goed bij.Morgenvroeg bel ik de rechtbank weer, besluit ik. Vandaag bleek dat morgenvroeg een spraakmakende zitting zou zijn, met Holleeder. Een buitenkans natuurlijk, om daarbij te mogen tekenen. Hopelijk komt hij opdagen; een lege stoel tekenen is niet zo interessant.

_20171215_134122.JPG

_20171215_134151.JPG

_20171215_134222.JPG

_20171215_134247.JPG

_20171215_134315.JPG

<p>Vandaag staat in het teken van een iets andere benadering van &#34;bij de actualiteiten&#34; tekenen. Vanochtend reis ik naar de rechtbank van Amsterdam, een klein stukje met de tram hier vandaan. Ik meld me en mag bij een paar zittingen oefenen met tekenen. Bij een zitting vertelt de rechter aan de verdediging dat ik die niet zal publiceren, al was ik dat wel van plan. Dan loopt het zo dat precies die tekening mislukt. Veel te klein getekend, een advocate die niet lijkt. De andere zittingen werk ik meer op mijn gemak en er was ook eentje waar alles heel positief was (de gedaagde ging er duidelijk op vooruit, deed zijn best); dan werk ik ook veel rustiger dan wanneer een slachtoffer emotioneel vertelt wat een delict voor diegene betekent heeft.</p><p>Er valt me iets grappigs op over de wifi van de rechtbank. Mijn tweetje daarover ontploft vandaag en wordt uiteindelijk mijn meest gelikede tweet ooit.</p><p>Terug op de Torenkamer probeer ik mijn rechtbanktekeningen met een andere techniek (inkt) opnieuw uit te werken. Dat gaat best fijn! Ik ben nog redelijk nieuw in deze niche dus ben nog zoekende naar een eigen stem.</p><p>'s Middags maak ik diverse schetsjes bij allerlei ingezonden suggesties voor cartoons (dank daarvoor!), maar het worden allemaal vrij zware onderwerpen. Ik besluit er eentje, over een nieuwsbericht van eerder deze week, uit te werken. Vanwege het karakter (kind dat de prostitutie in gedwongen werd) wordt dat meer een metaforische illustratie dan een cartoon. Je moet niet ten koste van álles grappig willen zijn.</p><p>'s Avonds woon ik weer de uitzending bij, en teken de setting op. Ik gebruik een nieuw type stift waarvan ik dacht dat het lichtgeel zou zijn, maar die in combinatie met mijn zwarte balpen wat goudkleurig uitvalt. Past er goed bij.Morgenvroeg bel ik de rechtbank weer, besluit ik. Vandaag bleek dat morgenvroeg een spraakmakende zitting zou zijn, met Holleeder. Een buitenkans natuurlijk, om daarbij te mogen tekenen. Hopelijk komt hij opdagen; een lege stoel tekenen is niet zo interessant.</p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38925/_20171215_134122.JPG" alt="_20171215_134122.JPG"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38926/_20171215_134151.JPG" alt="_20171215_134151.JPG"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38927/_20171215_134222.JPG" alt="_20171215_134222.JPG"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38928/_20171215_134247.JPG" alt="_20171215_134247.JPG"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38929/_20171215_134315.JPG" alt="_20171215_134315.JPG"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:47   Slaapservice: Joost Baars - Het groeien van de ruimte, voor Thomas Blondeau
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Joost Baars - Het groeien van de ruimte, voor Thomas Blondeau

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht