Overzicht van 12 december 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Tomas Luis de Victoria Vidi speciosam Stile Antico
Tomas Luis de Victoria - Vidi speciosam
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 12 december 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: Raphaela Gromes & Julian Riem

De Duitse celliste Raphaela Gromes (1991) begon op 4-jarige leeftijd met cellospelen. Momenteel studeert Raphaela bij Reinhard Latzko in Wenen. Bij de Deutscher Musikwettbewerb won ze de 1ste prijs. Raphaela soleerde met de Tsjechische Philharmonie o.l.v. Kent Nagano tijdens het Ingolstadt Summer Festival en met het Bonn Beethoven Orchestra o.l.v. Christoph Altstadt speelde ze het Celloconcert van Schumann. Raphaela’s vaste begeleider is pianist Julian Riem.

De Duitse pianist Julian Riem (1973) begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen. Hij studeerde in München, Parijs en Basel. Julian was winnaar van Internationale Competities in Modena en Florence en Madrid. Hij is lid van het Munich Horn Trio en het Velit Quartet.

<p>De Duitse celliste Raphaela Gromes (1991) begon op 4-jarige leeftijd met cellospelen. Momenteel studeert Raphaela bij Reinhard Latzko in Wenen. Bij de Deutscher Musikwettbewerb won ze de 1ste prijs. Raphaela soleerde met de Tsjechische Philharmonie o.l.v. Kent Nagano tijdens het Ingolstadt Summer Festival en met het Bonn Beethoven Orchestra o.l.v. Christoph Altstadt speelde ze het Celloconcert van Schumann. Raphaela’s vaste begeleider is pianist Julian Riem.</p><p>De Duitse pianist Julian Riem (1973) begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen. Hij studeerde in München, Parijs en Basel. Julian was winnaar van Internationale Competities in Modena en Florence en Madrid. Hij is lid van het Munich Horn Trio en het Velit Quartet.<br/></p>
Te gast: Joost de Vries

Joost de Vries (1983) is schrijver en journalist. Zijn werk verscheen onder meer in de Groene Amsterdammer, nrc.next en Das Magazin. Joost schreef twee romans: Clausewitz en De republiek. In 2014 werd De Republiek bekroond met de Gouden Boekenuil. Nu is zijn nieuwe boek Oude Meesters uit:

Het grootste drama van de broers Sieger en Edmund van Zeeland is dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren. Edmund zou anderhalve eeuw geleden op zijn best zijn geweest, toen je nog in je eentje een continent kon veroveren of de bron van de Nijl kon ontdekken. Nu reist hij van cruiseschip naar vijfsterrenhotel, dromerig op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn broers al dan niet weggelopen vrouw Sarie, voelt hij zich verleid zich ergens aan te verbinden. Sieger leeft in zijn hoofd in de tijd dat de krant een Deftige Meneer was en journalisten nog vertrouwd werden. Net als zijn krant aan de zoveelste populariserende restyling begint, is hij de enige getuige van een aanslag op een Russische politicus: een scoop die zo groot is, dat hij hem met niemand wil delen. Ook als dat betekent dat hij alle veiligheidsdiensten en complotdenkers van Europa achter zich aan krijgt. Oude meesters schakelt speels van familiedrama naar satire, van thriller naar romance, terwijl zich een groots, enerverend verhaal ontvouwt over heerszucht en compassie, kennis en onvermogen, vertrouwen winnen en liefde verspelen, en over het privilege van mannen die ervan uitgaan dat de wereld zonder meer van hen is – en de vrouwen die het daar niet direct mee eens zijn.

4471.jpg

Foto: Koen Hauser

<p>Joost de Vries (1983) is schrijver en journalist. Zijn werk verscheen onder meer in de Groene Amsterdammer, nrc.next en Das Magazin. Joost schreef twee romans: Clausewitz en De republiek. In 2014 werd De Republiek bekroond met de Gouden Boekenuil. Nu is zijn nieuwe boek Oude Meesters uit:<br/></p><p>Het grootste drama van de broers Sieger en Edmund van Zeeland is dat ze in de verkeerde tijd zijn geboren. Edmund zou anderhalve eeuw geleden op zijn best zijn geweest, toen je nog in je eentje een continent kon veroveren of de bron van de Nijl kon ontdekken. Nu reist hij van cruiseschip naar vijfsterrenhotel, dromerig op zoek naar iets betekenisvols. Pas als hij een vage, geladen vriendschap aangaat met zijn broers al dan niet weggelopen vrouw Sarie, voelt hij zich verleid zich ergens aan te verbinden. Sieger leeft in zijn hoofd in de tijd dat de krant een Deftige Meneer was en journalisten nog vertrouwd werden. Net als zijn krant aan de zoveelste populariserende restyling begint, is hij de enige getuige van een aanslag op een Russische politicus: een scoop die zo groot is, dat hij hem met niemand wil delen. Ook als dat betekent dat hij alle veiligheidsdiensten en complotdenkers van Europa achter zich aan krijgt. Oude meesters schakelt speels van familiedrama naar satire, van thriller naar romance, terwijl zich een groots, enerverend verhaal ontvouwt over heerszucht en compassie, kennis en onvermogen, vertrouwen winnen en liefde verspelen, en over het privilege van mannen die ervan uitgaan dat de wereld zonder meer van hen is – en de vrouwen die het daar niet direct mee eens zijn.<br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38856/4471.jpg" alt="4471.jpg"/></p><p><i>Foto: Koen Hauser</i></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Eva Gerlach - Asfalt
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Eva Gerlach - Asfalt
De Torenkamer: Renée van den Kerkhof - Dag 2

Vandaag was een dag in grijstinten. Geen vijftig hoor, gelukkig. Aan de ene kant lukten de tekeningen die ik maakte aardig, heb ik in een fijne techniek kunnen werken, aan de andere kant was ik heel druk in mijn hoofd.

Begin van de middag maak ik een rondje door het park, waarin hier en daar nog (delen van) sneeuwpoppen staan. Even wat lopen, zeker in zo'n mooie omgeving, maakt mijn hoofd even leeg. Deze week is bedoeld om rustig aan een eigen project te kunnen werken, maar de praktijk suddert door. Vandaag heb ik meer gemaild en gebeld dan getekend. Niet helemaal de bedoeling. Een vervelend nog te maken telefoontje blijft in mijn achterhoofd hangen de rest van de dag. Ik neem me voor elke dag even een wandelingetje te maken.

Met stift maakte ik vanochtend mijn eerste cartoon van de dag, maar het ontbrak aan wat volume. Toen ik dezelfde compositie opnieuw deed maar dan met (met water aangelengde) inkt, lukt de plaat al beter. Ik krijg inspiratie om het rechtbanktekenen weer te willen oefenen. Misschien later deze week even op en neer naar de rechtbank?'s Middags zie ik een artikel van de Volkskrant langskomen. Weliswaar over sport, iets wat echt buiten mijn comfortzone ligt, maar ik kan me er iets visueels bij voorstellen. Die schaatser lukt ook aardig.  Tijdens de uitzending neem ik plaats op de achtergrond en teken ik een impressie op van de zaal en gasten. 

Met een beetje hoofdpijn, die zich tijdens de dag opbouwde, ga ik naar bed. Hopelijk is die morgen weg. Aan de muziek lag het vast niet; die was weer prachtig.

Opium Neetje500.jpg

neetje 2.jpg

neetje 2.1.jpg

<p>Vandaag was een dag in grijstinten. Geen vijftig hoor, gelukkig. Aan de ene kant lukten de tekeningen die ik maakte aardig, heb ik in een fijne techniek kunnen werken, aan de andere kant was ik heel druk in mijn hoofd.</p><p>Begin van de middag maak ik een rondje door het park, waarin hier en daar nog (delen van) sneeuwpoppen staan. Even wat lopen, zeker in zo'n mooie omgeving, maakt mijn hoofd even leeg. Deze week is bedoeld om rustig aan een eigen project te kunnen werken, maar de praktijk suddert door. Vandaag heb ik meer gemaild en gebeld dan getekend. Niet helemaal de bedoeling. Een vervelend nog te maken telefoontje blijft in mijn achterhoofd hangen de rest van de dag. Ik neem me voor elke dag even een wandelingetje te maken.</p><p>Met stift maakte ik vanochtend mijn eerste cartoon van de dag, maar het ontbrak aan wat volume. Toen ik dezelfde compositie opnieuw deed maar dan met (met water aangelengde) inkt, lukt de plaat al beter. Ik krijg inspiratie om het rechtbanktekenen weer te willen oefenen. Misschien later deze week even op en neer naar de rechtbank?'s Middags zie ik een artikel van de Volkskrant langskomen. Weliswaar over sport, iets wat echt buiten mijn comfortzone ligt, maar ik kan me er iets visueels bij voorstellen. Die schaatser lukt ook aardig.  Tijdens de uitzending neem ik plaats op de achtergrond en teken ik een impressie op van de zaal en gasten. </p><p>Met een beetje hoofdpijn, die zich tijdens de dag opbouwde, ga ik naar bed. Hopelijk is die morgen weg. Aan de muziek lag het vast niet; die was weer prachtig.<br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38880/Opium Neetje500.jpg" alt="Opium Neetje500.jpg"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38879/neetje 2.jpg" alt="neetje 2.jpg"/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38878/neetje 2.1.jpg" alt="neetje 2.1.jpg"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht