Overzicht van 1 december 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Jean Sibelius Kuolema, op.44 ; "Scène met kraanvogels" City of Birmingham Symphony Orchestra o.l.v. Sir Simon Rattle
Jean Sibelius - Kuolema, op.44 ; "Scène met kraanvogels"
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb - Vinylweek
Het is Vinylweek op NPO Radio 4! Welke muziek van plaat heeft een bijzondere betekenis voor jou?
Vinylweek op NPO Radio 4
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opname van het concert van 21 oktober 2017, vanuit de Jacobikerk te Utrecht.

Uitvoerenden:
Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas Stok
Pierrette de Zwaan [alt - Bernstein]
Anitra Jellema [sopraan - Copland]
Varvara Tishina [sopraan - Barber]

Op het programma:
Randall Thompson - Alleluia
Leonard Bernstein - Missa brevis
Morten Lauridsen - O nata lux uit Lux aeterna
Charles Ives - Psalm 150
Charles Ives - Psalm 24, Voor dubbelkoor en buisklokken
Elliott Carter - Heart not so heavy as mine
Elliott Carter - Musicians wrestle everywhere
Samuel Barber - Agnues Dei opus 11
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Martin Fondse

De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse. De prijs wordt uitgereikt op deze door hemzelf samengestelde feestelijke concertavond, op 6 december. Het programma weerspiegelt de in het juryrapport zo gewaardeerde veelzijdigheid en verbindende kracht van de muziek én persoonlijkheid van Martin Fondse.

<p>De Buma Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek, is dit jaar toegekend aan pianist, blazer, componist en arrangeur Martin Fondse. De prijs wordt uitgereikt op deze door hemzelf samengestelde feestelijke concertavond, op 6 december. Het programma weerspiegelt de in het juryrapport zo gewaardeerde veelzijdigheid en verbindende kracht van de muziek én persoonlijkheid van Martin Fondse.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Idwer de la Parra uit de bundel Grond
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Idwer de la Parra uit de bundel Grond
De Torenkamer: Marjolein Witte - Dag 5

Ik ga naar Mars en ik neem mee…..hout, een zaag en een pot neonroze verf! Een eigen ruimteschip bouwen, dat lijkt me wel wat! Het was een heerlijke week in De Torenkamer, waarin ik veel heb kunnen doen. Ik heb vier grote tekeningen gemaakt met grafiet- en pastelpotlood. Van mijn zwarte pastelpotlood is na vijf dagen haast niets over. Ik ben tevreden over de beelden die zijn ontstaan en ga in mijn atelier zeker verder met dit project. 

De laatste dag in de Torenkamer heb ik gewerkt aan de twee laatste tekeningen en heb ik langzaam mijn spullen weer ingepakt. Het is jammer dat ik al weer weg moet. Bij mij duurt het altijd een week voor ik me ergens echt thuis voel en dat is het moment waarop ik dan ook altijd langer wil blijven. 

Vandaag kwam presentatrice Andrea van Pol niet naar boven, maar heb ik mijn tekeningen neergelegd en opgehangen in de studio, zodat we de eindresultaten en de week konden bespreken. Gast van vanavond was Martin Fondse, pianist, jazzmuzikant, die net de Boy Edgar Prijs heeft gewonnen (een belangrijke jazzprijs). Ik ben niet zo thuis in jazz, maar zijn muziek is prachtig en veelzijdig en de manier waarop hij zijn muziek maakt inspireert enorm. Een leuke bijkomstigheid was dat de titels van de live nummers naadloos aansloten op mijn werk, zoals ‘het universum in een speldenknop’. Martin kwam dan ook met Andrea mee om mijn werk te bekijken en er vragen over te stellen. Wat ik prettig vind aan het werk dat ik heb gemaakt, is dat het de toeschouwer ook echt uitnodigt om met eigen gedachten en verhalen te komen. De beelden zijn niet eenduidig , waardoor er voldoende mysterie overblijft en de kijker zelf verder kan mijmeren over de toekomst en de rol van de mens daarin. Wat mij betreft was het een goede week! Bedankt Torenkamer en wie weet tot ziens!

The fly 500.jpg

<p>Ik ga naar Mars en ik neem mee…..hout, een zaag en een pot neonroze verf! Een eigen ruimteschip bouwen, dat lijkt me wel wat! Het was een heerlijke week in De Torenkamer, waarin ik veel heb kunnen doen. Ik heb vier grote tekeningen gemaakt met grafiet- en pastelpotlood. Van mijn zwarte pastelpotlood is na vijf dagen haast niets over. Ik ben tevreden over de beelden die zijn ontstaan en ga in mijn atelier zeker verder met dit project. </p><p>De laatste dag in de Torenkamer heb ik gewerkt aan de twee laatste tekeningen en heb ik langzaam mijn spullen weer ingepakt. Het is jammer dat ik al weer weg moet. Bij mij duurt het altijd een week voor ik me ergens echt thuis voel en dat is het moment waarop ik dan ook altijd langer wil blijven. </p><p>Vandaag kwam presentatrice Andrea van Pol niet naar boven, maar heb ik mijn tekeningen neergelegd en opgehangen in de studio, zodat we de eindresultaten en de week konden bespreken. Gast van vanavond was Martin Fondse, pianist, jazzmuzikant, die net de Boy Edgar Prijs heeft gewonnen (een belangrijke jazzprijs). Ik ben niet zo thuis in jazz, maar zijn muziek is prachtig en veelzijdig en de manier waarop hij zijn muziek maakt inspireert enorm. Een leuke bijkomstigheid was dat de titels van de live nummers naadloos aansloten op mijn werk, zoals ‘het universum in een speldenknop’. Martin kwam dan ook met Andrea mee om mijn werk te bekijken en er vragen over te stellen. Wat ik prettig vind aan het werk dat ik heb gemaakt, is dat het de toeschouwer ook echt uitnodigt om met eigen gedachten en verhalen te komen. De beelden zijn niet eenduidig , waardoor er voldoende mysterie overblijft en de kijker zelf verder kan mijmeren over de toekomst en de rol van de mens daarin. Wat mij betreft was het een goede week! Bedankt Torenkamer en wie weet tot ziens! </p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38767/The fly 500.jpg" alt="The fly 500.jpg"/></p>
Live muziek: Martin Fondse en anderen

Als winnaar van de Boy Edgar Prijs is Martin Fondse hoofdgast van de avond, en zorgt hij tevens voor de live-muziek.

<p>Als winnaar van de Boy Edgar Prijs is Martin Fondse hoofdgast van de avond, en zorgt hij tevens voor de live-muziek.</p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht