Overzicht van 9 november 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Hans van den Boom. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:29   Kettingreactie
Otto Ketting Dr. Pulder zaait papavers - deel IV, "Poppies in Bloom" Studio-orkest o.l.v. Otto Ketting
Otto Ketting - Dr. Pulder zaait papavers - deel IV, "Poppies in Bloom"
WhatsAb

Wat houdt je vandaag bezig?

<p>Wat houdt je vandaag bezig?</p>
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit de Jacobikerk Utrecht:
Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven; Maria Keohane, sopraan; Matthias Helm, bas; Leo van Doeselaar, piano/orgel:
Cavalli - Salve Regina
Grandi - Quemadmodum desiderat cervus
Grandi - Domine, ne in furore tuo
Monteverdi - Domine, ne in furore
Schütz - Der Herr ist mein Hirt, SWV 33
Carissimi - Jephte
Cornelius - Ach, wie nichtig, ach, wie flüchtig, op. 9 nr. 1
Cornelius - Komm herbei, Tod, op. 16 nr. 3
Cornelius - Scheiden, op.16 nr. 4
Schubert - Gott ist mein Hirt, D 706
Schubert - Mirjams Siegesgesang, D 942
Schubert - Salve Regina


MAX
Jephte & Mirjams Siegesgesang

Een klaagzang over het verlies van een kind of een vreugdelied over een overwinning – een emotioneel plot levert de mooiste muziek op, zowel in de zeventiende als in de negentiende eeuw. In dit koorprogramma met werken van Claudio Monteverdi, Giacomo Carissimi én Franz Schubert staat koormuziek uit twee heel verschillende periodes naast elkaar.
Elke tijd heeft zijn eigen manier om emoties te verbeelden – het resultaat is in beide gevallen hartverscheurend. Carissimi’s Historia di Jephte vertolkt op dramatische wijze het tragische lot van de krijgsheer Jephte. In Mirjams Siegesgesang van Schubert hoor je het vreugdelied van de priesteres Mirjam. De sopraanpartij is een van de meest veeleisende die Schubert componeerde en wordt gezongen door Maria Keohane.

<p></p><p></p><h2></h2><p><b><strong><span id="selectionBoundary_1510065175029_349314968467932" class="rangySelectionBoundary">&#65279;</span><span id="selectionBoundary_1510065185902_4908392646947596" class="rangySelectionBoundary"></span><span id="selectionBoundary_1510065199798_7518782507543554" class="rangySelectionBoundary">&#65279;</span></strong></b>Een klaagzang over het verlies van een kind of een vreugdelied over een overwinning – een emotioneel plot levert de mooiste muziek op, zowel in de zeventiende als in de negentiende eeuw. In dit koorprogramma met werken van Claudio Monteverdi, Giacomo Carissimi én Franz Schubert staat koormuziek uit twee heel verschillende periodes naast elkaar.<br/>Elke tijd heeft zijn eigen manier om emoties te verbeelden – het resultaat is in beide gevallen hartverscheurend. Carissimi’s Historia di Jephte vertolkt op dramatische wijze het tragische lot van de krijgsheer Jephte. In Mirjams Siegesgesang van Schubert hoor je het vreugdelied van de priesteres Mirjam. De sopraanpartij is een van de meest veeleisende die Schubert componeerde en wordt gezongen door Maria Keohane.<span id="selectionBoundary_1510065199798_6890185118303556" class="rangySelectionBoundary">&#65279;</span><span id="selectionBoundary_1510065185902_8755137770176024" class="rangySelectionBoundary">&#65279;</span><span id="selectionBoundary_1510065175028_09959276398691286" class="rangySelectionBoundary">&#65279;</span><br/></p><p></p><p></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Anna Tummers

Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw biedt voor het eerst een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. Deze tentoonstelling is van 11 november 2017 tot en met 18 maart 2018 te zien in het Frans Hals Museum.

Anna Tummers is conservator oude kunst van het Frans Hals museum en stelde de tentoonstelling samen.

<p>Zelden zijn er meer humoristische schilderijen gemaakt dan in de Nederlandse Gouden Eeuw. Ondeugende kinderen, dwaze boeren, malle dandy’s en drinkebroers, kwakzalvers, koppelaars, luie dienstmeiden en lustige dames – ze figureren in grote getalen in topstukken uit de Gouden Eeuw. De tentoonstelling De kunst van het lachen. Humor in de Gouden Eeuw biedt voor het eerst een overzicht van humor in de Nederlandse zeventiende-eeuwse schilderkunst. Deze tentoonstelling is van 11 november 2017 tot en met 18 maart 2018 te zien in het Frans Hals Museum.<br/></p><p>Anna Tummers is conservator oude kunst van het Frans Hals museum en stelde de tentoonstelling samen.</p>
Live muziek - Johannes Möller

De Zweedse gitarist Johannes Möller werd eens de mogelijke 'Zweedse Mozart van deze tijd' genoemd. Möller is behalve gitarist ook begenadigd componist. De eerste CD met werken van zijn hand verscheen toen hij veertien jaar oud was. Hij was toen al volop actief als uitvoerder van eigen én andermans werk. Johannes Möller speelt inmiddels in Europa, Azië en Zuid Amerika. In 2010 won hij de Concert Artist Competition van de Guitar Foundation of America, een prijs die onder andere bestond uit meer dan zestig concerten door de Verenigde Staten en China.

<p>De Zweedse gitarist Johannes Möller werd eens de mogelijke 'Zweedse Mozart van deze tijd' genoemd. Möller is behalve gitarist ook begenadigd componist. De eerste CD met werken van zijn hand verscheen toen hij veertien jaar oud was. Hij was toen al volop actief als uitvoerder van eigen én andermans werk. Johannes Möller speelt inmiddels in Europa, Azië en Zuid Amerika. In 2010 won hij de Concert Artist Competition van de Guitar Foundation of America, een prijs die onder andere bestond uit meer dan zestig concerten door de Verenigde Staten en China.</p>
Wouter Klein Velderman - Dag 4

Met één ferme sprong plonste ik vanochtend de torenkamer binnen. Hup, zo met mijn beide natte motorlaarzen in de bont gekleurde kolkende massa PVC doek. Twee rooie stoeltjes dreven mij tegemoed. Ik draaide er één een kwartslag, zodat ze elkaar recht in de ogen keken. Mijn eerste gast van vandaag kon zich ieder moment melden.

 

We spraken over grote belangrijke Nederlandse firma’s met immens monumentale begrotingen. Over de mogelijkheid om de kunstenaar, zeg maar net als vroeger weer een plekje te geven binnen dit financiële landschap. Hoe er voortaan weer gelden zouden kunnen vloeien. Hoe beekjes en rivieren, vanuit de hoge bergen waar de firma’s staan, zo naar de groene weiden van de kunstenaar zouden kunnen stromen. Niet door de verkoop van kunstwerken, want die stroompjes staan droog, maar op een hele mooie nieuwe manier. Mijn eerste gast kan mooi denken. Fijn om zo de dag te beginnen.

 

Voor mijn tweede gast blijft kunst altijd een raadsel, en daar schrijft hij mooie lange stukken over. Hij had al vaker gehoord van de torenkamer, maar was er nog nooit binnen geweest.

Plons, plons. Vijf PVC-vogeltjes krulden wat onhandig van de muur en keken ons met één oog wat angstig aan. Hier en daar dreef nog een geknipt veertje, een snaveltje of een pootje. Ik keek om me heen en vroeg me af of wat hier gebeurde wel raadselachtig genoeg was.

 

We raakten aan de praat. Eerst over de toren zelf. De toren die eigenlijk deel van het werk was geworden. ‘Waarom dan?’ vroeg mijn gast terecht. ‘Ik heb haar gevuld met mijn materiaal, het is nu een installatie.’ Antwoordde ik. ‘We zitten op een golf van restmateriaal, terwijl we betekenis maken met de zorgvuldig gekozen woorden die we gebruiken in ons gesprek.’ ‘Ah, ja.’ Zei hij. ‘En aan de wanden hangen rotsen. Grote ruimtelijke kleurvlakken, van PVC, dat zijn sculpturen. En in de ruimte zitten wij dus, en we praten over de vogels. De platte vogels die niet alleen door mij gemaakt zijn, maar ook door mijn gasten. Wil je misschien een vogel knippen?’ ‘Nee.’ Zei hij. ‘Mijn collega’s van de Avrotros zijn ook deel van het werk.’ Vervolgde ik. ‘Ze komen af en toe kijken. Soms ook als ik slaap.’ Hij keek ernstig en vroeg ‘Neem je dit dan op?’ ‘Nee.’ Antwoordde ik. ‘Ook niet alleen het geluid?’ ‘Nee. Antwoordde ik nogmaals. ‘En je schrijft er elke dag over in een blog die op Radio 4 bij Opium wordt geplaatst? Is dat ook kunst?’ ‘Het maakt deel uit van het werk.’ Zei ik. ‘Mooi.’ Slaakte hij krachtig. ‘En dit gesprek?’ ‘Dat ook.’ ‘Dank je wel, over ongeveer twee weken schrijf ik op mijn website waarom jouw kunst voor altijd een raadsel zal blijven.’ Ik voelde me vereerd.

 

‘s Avonds stonden drie mime-studenten van de academie voor Theater en Dans beneden in de regen op mij te wachten. Bij het verwelkomen liep ik naar buiten en voelde grote natte druppels op mijn kale hoofd vallen. Ik toonde ze de weg naar boven. De studenten gingen mij voor, de Torenkamer binnen: plons, plons, plons, hoorde ik in de verte vanuit het keukentje bij de koffiemachine.

 

Toen ik even later met mijn volle dienblad de ruimte binnen kwam, wist ik niet wat ik zag. Alle vogels konden vliegen. In mooie sierlijke curves, krachtig aangezet door sterke mime bewegingen zwiepten ze door de ruimte. 

<p><title></title></p><p class="p1"><span>Met één ferme sprong plonste ik vanochtend de torenkamer binnen. Hup, zo met mijn beide natte motorlaarzen in de bont gekleurde kolkende massa PVC doek. Twee rooie stoeltjes dreven mij tegemoed. Ik draaide er één een kwartslag, zodat ze elkaar recht in de ogen keken. Mijn eerste gast van vandaag kon zich ieder moment melden.</span><br/></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">We spraken over grote belangrijke Nederlandse firma’s met immens monumentale begrotingen. Over de mogelijkheid om de kunstenaar, zeg maar net als vroeger weer een plekje te geven binnen dit financiële landschap. Hoe er voortaan weer gelden zouden kunnen vloeien. Hoe beekjes en rivieren, vanuit de hoge bergen waar de firma’s staan, zo naar de groene weiden van de kunstenaar zouden kunnen stromen. Niet door de verkoop van kunstwerken, want die stroompjes staan droog, maar op een hele mooie nieuwe manier. Mijn eerste gast kan mooi denken. Fijn om zo de dag te beginnen.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Voor mijn tweede gast blijft kunst altijd een raadsel, en daar schrijft hij mooie lange stukken over. Hij had al vaker gehoord van de torenkamer, maar was er nog nooit binnen geweest.</span></p><p class="p1"><span class="s1">Plons, plons. Vijf PVC-vogeltjes krulden wat onhandig van de muur en keken ons met één oog wat angstig aan. Hier en daar dreef nog een geknipt veertje, een snaveltje of een pootje. Ik keek om me heen en vroeg me af of wat hier gebeurde wel raadselachtig genoeg was.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">We raakten aan de praat. Eerst over de toren zelf. De toren die eigenlijk deel van het werk was geworden. ‘Waarom dan?’ vroeg mijn gast terecht. ‘Ik heb haar gevuld met mijn materiaal, het is nu een installatie.’ Antwoordde ik. ‘We zitten op een golf van restmateriaal, terwijl we betekenis maken met de zorgvuldig gekozen woorden die we gebruiken in ons gesprek.’ ‘Ah, ja.’ Zei hij. ‘En aan de wanden hangen rotsen. Grote ruimtelijke kleurvlakken, van PVC, dat zijn sculpturen. En in de ruimte zitten wij dus, en we praten over de vogels. De platte vogels die niet alleen door mij gemaakt zijn, maar ook door mijn gasten. Wil je misschien een vogel knippen?’ ‘Nee.’ Zei hij. ‘Mijn collega’s van de Avrotros zijn ook deel van het werk.’ Vervolgde ik. ‘Ze komen af en toe kijken. Soms ook als ik slaap.’ Hij keek ernstig en vroeg ‘Neem je dit dan op?’ ‘Nee.’ Antwoordde ik. ‘Ook niet alleen het geluid?’ ‘Nee. Antwoordde ik nogmaals. ‘En je schrijft er elke dag over in een blog die op Radio 4 bij Opium wordt geplaatst? Is dat ook kunst?’ ‘Het maakt deel uit van het werk.’ Zei ik. ‘Mooi.’ Slaakte hij krachtig. ‘En dit gesprek?’ ‘Dat ook.’ ‘Dank je wel, over ongeveer twee weken schrijf ik op mijn website waarom jouw kunst voor altijd een raadsel zal blijven.’ Ik voelde me vereerd.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">‘s Avonds stonden drie mime-studenten van de academie voor Theater en Dans beneden in de regen op mij te wachten. Bij het verwelkomen liep ik naar buiten en voelde grote natte druppels op mijn kale hoofd vallen. Ik toonde ze de weg naar boven. De studenten gingen mij voor, de Torenkamer binnen: plons, plons, plons, hoorde ik in de verte vanuit het keukentje bij de koffiemachine.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Toen ik even later met mijn volle dienblad de ruimte binnen kwam, wist ik niet wat ik zag. Alle vogels konden vliegen. In mooie sierlijke curves, krachtig aangezet door sterke mime bewegingen zwiepten ze door de ruimte. </span></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Nicolien Mizee uit Faxen aan Ger
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Nicolien Mizee uit Faxen aan Ger

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht