Overzicht van 7 november 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:33   Kettingreactie
Anoniem Ballet de la nuit, 1653 ; Ouverture Ensemble Correspondances o.l.v. Sébastien Daucé
Anoniem - Ballet de la nuit, 1653 ; Ouverture
Luidspreker Luidspreker
11:29   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 7 november 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: Laurens de Man

Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) treedt veelvuldig op als pianist en organist, als solist en in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Postgraduate Advanced Organ Studies).

<p>Laurens de Man (’s-Hertogenbosch, 1993) treedt veelvuldig op als pianist en organist, als solist en in kamermuziekverband. Hij studeerde piano en orgel aan het Conservatorium van Amsterdam, bij resp. David Kuyken, Jacques van Oortmerssen († 2015), Pieter van Dijk en Matthias Havinga. Van 2012 tot 2017 volgde hij aan dit instituut ook bijvaklessen klavecimbel bij Johan Hofmann. Sinds januari 2012 is Laurens hoofdorganist van de Janskerk in Utrecht, waar hij een Bätz-Witte orgel uit 1861 bespeelt. Daarnaast was hij in 2014 stagiair-organist van de Oudekerkgemeente in Amsterdam. Vanaf oktober 2017 zet hij zijn studie voort aan de Berlijnse Universität der Künste bij Leo van Doeselaar (Postgraduate Advanced Organ Studies).<br/></p>
Te gast: Alexander de Jong & Klaus Bertisch

Twee opera's op één avond
Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi: een psychothriller tegenover een komedie. Wat de totaal verschillende korte opera’s verbindt, is de stad Florence en het thema ‘rijkdom versus liefde’. Hoe eerlijk zijn onze relaties wanneer er geld in het spel is? Beide opera's laten zien hoe de verhoudingen tussen mensen kunnen worden verstoord, totaal veranderd of in elk geval grondig beïnvloed door de economie. 

Bas-bariton Alexander de Jong is jong talent bij De Nationale Opera en zingt een bijrol in Gianni Schicchi. Alexander rondde in 2016 zijn zangstudie af aan het Conservatorium te Tilburg, waar hij rollen zong in onder andere: Macbeth van Verdi (Medico), Cosí fan tutte van Mozart (Don Alfonso), La Vie Parisienne van Offenbach (Baron du Gondremarck), Die Fledermaus van Johann Strauss Jr. (Gefängnisdirektor Frank). Tijdens zijn studie werd Alexander genomineerd voor de prestigieuze Jacques de Leeuw-prijs voor jonge muzikale talenten. 

Klauw Bertisch is dramaturg en studeerde Engelse en Duitse taal- en letterkunde, pedagogiek en kunstzinnige vorming in Frankfurt. Van 1979 tot 1987 was hij dramaturg aan de Oper Frankfurt. Hij was docent theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Publicaties: de verzameling Schwanenmärchen, een boek over regisseur Ruth Berghaus en talrijke bijdragen aan boeken en tijdschriften. Sinds 1990 is hij dramaturg bij De Nationale Opera.

<p><b>Twee opera's op één avond<br/></b><span>Eine florentinische Tragödie en Gianni Schicchi: een psychothriller tegenover een komedie. Wat de totaal verschillende korte opera’s verbindt, is de stad Florence en het thema ‘rijkdom versus liefde’. Hoe eerlijk zijn onze relaties wanneer er geld in het spel is? Beide opera's laten zien hoe de verhoudingen tussen mensen kunnen worden verstoord, totaal veranderd of in elk geval grondig beïnvloed door de economie. </span></p><p>Bas-bariton Alexander de Jong is jong talent bij De Nationale Opera en zingt een bijrol in Gianni Schicchi. Alexander rondde in 2016 zijn zangstudie af aan het Conservatorium te Tilburg, waar hij rollen zong in onder andere: Macbeth van Verdi (Medico), Cosí fan tutte van Mozart (Don Alfonso), La Vie Parisienne van Offenbach (Baron du Gondremarck), Die Fledermaus van Johann Strauss Jr. (Gefängnisdirektor Frank). Tijdens zijn studie werd Alexander genomineerd voor de prestigieuze Jacques de Leeuw-prijs voor jonge muzikale talenten. <br/></p><p>Klauw Bertisch is dramaturg en studeerde Engelse en Duitse taal- en letterkunde, pedagogiek en kunstzinnige vorming in Frankfurt. Van 1979 tot 1987 was hij dramaturg aan de Oper Frankfurt. Hij was docent theaterwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Publicaties: de verzameling Schwanenmärchen, een boek over regisseur Ruth Berghaus en talrijke bijdragen aan boeken en tijdschriften. Sinds 1990 is hij dramaturg bij De Nationale Opera.</p>
Luidspreker Luidspreker
23:53   Slaapservice: Froukje van der Ploeg - Te doen-lijstje
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Froukje van der Ploeg - Te doen-lijstje
Wouter Klein Velderman - Dag 2

Toen vanochtend om half zeven de wekker ging stapte ik in mijn badjas, en op mijn sloffen, zo vanuit mijn bed het kantoor van de Avrotros binnen. Ik stapte de gang op, langs de montagekamers van AT5 en glipte de lift in. In de kelder groette ik de schoonmakers en vroeg de weg naar de douche. 


Ik was extra vroeg opgestaan, ten eerste omdat ik voor mijn gevoel nog niet alle Avrotros medewerkers goed genoeg ken om ze in badjas te begroeten bij de koffiemachine. En ten tweede om de vogeltjes in het park te zien ontwaken bij het aanbreken van de dag.


Het Vondelpark is prachtig in de ochtend. Een onophoudelijke stille sliert fietsers trekt voorbij, terwijl de vogelen van Nozeman & Sepp nog in een half slaap dobberen op het spiegelend wateroppervlak. Een fuut, een duif, de pimpel en de kool, vermoed ik. Ik probeer me voor te stellen dat ik er vandaag in mijn torentje eentje in schaal 10/1 reproduceer van PVC en van tyleen buis en haar dan op een sokkel plaats. Dat voelt nog ver weg.


Eerst bezoek ontvangen. Vier radicale denkers krijg ik vandaag over de vloer. Wel te verstaan Bonno van Doorn, Yasser Ballemans, Caroline Ruijgrok en Sjim Hendrix. Ze klauteren omstebeurten naar de bovenste etage van de toren. De gesprekken gaan over allesbehalve beeldende kunst of vogels. We voelen ons wel net zelf een vogeltje in een kooitje, maar daar kunnen we samen fijn om gniffelen. Of zit hier misschien een werk in? Het voelt nog erg ver weg.


Rond vijven besluit ik vroeg te gaan tafelen zodat ik het maakproces daarna met open armen kan verwelkomen en tot diep in de nacht roofbouw kan plegen. Ik wil aan het werk. Aangestoken door de radicale denkers van vanmiddag forceer ik in de Avrotros-toren een radicale beslissing: Ik zwaai mijn gedachten over de vogels en de sokkels gedag en besluit dat de Torenkamer zelf van grote schoonheid is. Zowel de fysieke ruimte, als het sociale experiment dat er al jaren plaatsvindt. Mijn hoofd is leeg, de toren vol met PVC. 


Ik stap naar binnen en begin de puinzakken leeg te gooien. Eerst beheerst en welgeplaatst, daarna al snel met een trefzekerheid waarvan ik niet meer had verwacht dat ik het vandaag in me zou hebben. Nu moeten de muren er ook aan geloven. De Bouwmaat-puinzakken plak ik met plakband aan elkaar en bevestig ze aan de kozijnen, deels voor de ramen. Ik rangschik de kleuren per zak zodat er aan de wand orde, en op de vloer chaos heerst. Verder verwijder ik alle Eames en Ahrend meubilair uit de ruimte en plaats nog wat objecten onder de PVC resten, zodat er een uitgestrekt berglandschap van het schilderachtige materiaal ontstaat.


Het resultaat leg ik vast met de Pano-functie van mijn telefoon. Voldaan besluit ik dat het welletjes is geweest voor vandaag. Wel lijkt het me verstandig om alvast voor morgen wat stevige touwen en mijn spiegelreflex uit mijn atelier te halen. Ik spring op mijn motor en betrap mezelf op de gedachte dat ik vanavond mijn blog zou kunnen afsluiten met een vergelijking tussen de vogels in het park en mijzelf op de motor. Maar dat voelt wel erg ver weg.

<p style="color: rgb(82, 82, 82);">Toen vanochtend om half zeven de wekker ging stapte ik in mijn badjas, en op mijn sloffen, zo vanuit mijn bed het kantoor van de Avrotros binnen. Ik stapte de gang op, langs de montagekamers van AT5 en glipte de lift in. In de kelder groette ik de schoonmakers en vroeg de weg naar de douche. </p><p style="color: rgb(82, 82, 82);"><br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);">Ik was extra vroeg opgestaan, ten eerste omdat ik voor mijn gevoel nog niet alle Avrotros medewerkers goed genoeg ken om ze in badjas te begroeten bij de koffiemachine. En ten tweede om de vogeltjes in het park te zien ontwaken bij het aanbreken van de dag.</p><p style="color: rgb(82, 82, 82);"><br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);">Het Vondelpark is prachtig in de ochtend. Een onophoudelijke stille sliert fietsers trekt voorbij, terwijl de vogelen van Nozeman &amp; Sepp nog in een half slaap dobberen op het spiegelend wateroppervlak. Een fuut, een duif, de pimpel en de kool, vermoed ik. Ik probeer me voor te stellen dat ik er vandaag in mijn torentje eentje in schaal 10/1 reproduceer van PVC en van tyleen buis en haar dan op een sokkel plaats. Dat voelt nog ver weg.</p><p style="color: rgb(82, 82, 82);"><br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);">Eerst bezoek ontvangen. Vier radicale denkers krijg ik vandaag over de vloer. Wel te verstaan Bonno van Doorn, Yasser Ballemans, Caroline Ruijgrok en Sjim Hendrix. Ze klauteren omstebeurten naar de bovenste etage van de toren. De gesprekken gaan over allesbehalve beeldende kunst of vogels. We voelen ons wel net zelf een vogeltje in een kooitje, maar daar kunnen we samen fijn om gniffelen. Of zit hier misschien een werk in? Het voelt nog erg ver weg.</p><p style="color: rgb(82, 82, 82);"><br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);">Rond vijven besluit ik vroeg te gaan tafelen zodat ik het maakproces daarna met open armen kan verwelkomen en tot diep in de nacht roofbouw kan plegen. Ik wil aan het werk. Aangestoken door de radicale denkers van vanmiddag forceer ik in de Avrotros-toren een radicale beslissing: Ik zwaai mijn gedachten over de vogels en de sokkels gedag en besluit dat de Torenkamer zelf van grote schoonheid is. Zowel de fysieke ruimte, als het sociale experiment dat er al jaren plaatsvindt. Mijn hoofd is leeg, de toren vol met PVC. </p><p style="color: rgb(82, 82, 82);"><br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);">Ik stap naar binnen en begin de puinzakken leeg te gooien. Eerst beheerst en welgeplaatst, daarna al snel met een trefzekerheid waarvan ik niet meer had verwacht dat ik het vandaag in me zou hebben. Nu moeten de muren er ook aan geloven. De Bouwmaat-puinzakken plak ik met plakband aan elkaar en bevestig ze aan de kozijnen, deels voor de ramen. Ik rangschik de kleuren per zak zodat er aan de wand orde, en op de vloer chaos heerst. Verder verwijder ik alle Eames en Ahrend meubilair uit de ruimte en plaats nog wat objecten onder de PVC resten, zodat er een uitgestrekt berglandschap van het schilderachtige materiaal ontstaat.</p><p style="color: rgb(82, 82, 82);"><br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);">Het resultaat leg ik vast met de Pano-functie van mijn telefoon. Voldaan besluit ik dat het welletjes is geweest voor vandaag. Wel lijkt het me verstandig om alvast voor morgen wat stevige touwen en mijn spiegelreflex uit mijn atelier te halen. Ik spring op mijn motor en betrap mezelf op de gedachte dat ik vanavond mijn blog zou kunnen afsluiten met een vergelijking tussen de vogels in het park en mijzelf op de motor. Maar dat voelt wel erg ver weg.</p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht