Overzicht van 30 november 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Jean Sibelius Lemminkäinen suite, op.22 ; "De zwaan van Tuonela" Berliner Philharmoniker o.l.v. Herbert von Karajan
Jean Sibelius - Lemminkäinen suite, op.22 ; "De zwaan van Tuonela"
Luidspreker Luidspreker
11:30   WhatsAb - Vinylweek
Het is Vinylweek op NPO Radio 4! Welke muziek van plaat heeft een bijzondere betekenis voor jou?
Vinylweek op NPO Radio 4
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Doris Wintgens

Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg hebben – rondom de tweede wereldoorlog - een forse bijdrage geleverd aan het de erkenning van de Stijl als belangrijke kunstbeweging. Peggy verwierf voor haar kunstcollectie – op aanraden van Nelly – een aantal werken van de Stijl voor haar collectie. Peggy en Nelly maakten een solo-expositie van Theo van Doesburg, die langs belangrijke Amerikaanse musea reisde. Hier werd veel uitverkocht aan belangrijke verzamelaars. Nelly speelde een belangrijke rol bij de Stijl tentoonstelling in het MoMA, New York. De Stijl begon haar victorie (dankzij Peggy en Nelly) in Amerika.

Conservator Doris Wintgens van Museum De Lakenhal deed twee jaar onderzoek naar de vriendschap tussen de twee vrouwen en beschrijft die nu in haar publicatie Peggy Guggenheim & Nelly van Doesburg, Voorvechters van De Stijl.

<p>Peggy Guggenheim en Nelly van Doesburg hebben – rondom de tweede wereldoorlog - een forse bijdrage geleverd aan het de erkenning van de Stijl als belangrijke kunstbeweging. Peggy verwierf voor haar kunstcollectie – op aanraden van Nelly – een aantal werken van de Stijl voor haar collectie. Peggy en Nelly maakten een solo-expositie van Theo van Doesburg, die langs belangrijke Amerikaanse musea reisde. Hier werd veel uitverkocht aan belangrijke verzamelaars. Nelly speelde een belangrijke rol bij de Stijl tentoonstelling in het MoMA, New York. De Stijl begon haar victorie (dankzij Peggy en Nelly) in Amerika.</p><p>Conservator Doris Wintgens van Museum De Lakenhal deed twee jaar onderzoek naar de vriendschap tussen de twee vrouwen en beschrijft die nu in haar publicatie Peggy Guggenheim &amp; Nelly van Doesburg, Voorvechters van De Stijl. <br/></p>
De Torenkamer: Marjolein Witte - Dag 4

De hele donderdag ben ik de Torenkamer niet uitgekomen. Ik zit hier echt in mijn eigen kleine bubbel, planeet Marjolein, het heeft wel iets weg van meditatie. Heel dicht op het papier, de hele dag een zelfde soort handeling uitvoeren, afstand nemen, kijken, goed kijken, overdenken, beoordelen, aanpassen, tekenen en dat dan dan meerdere malen. 

Tekening 3 en 4 zijn opgezet. Er moet nog wel veel aan gebeuren, dus dat wordt nog hard werken de laatste twee dagen. Ik heb nieuwe elementen toegevoegd aan de tekeningen. En kleur! Wat eigenlijk altijd in mijn werk aanwezig is. Ik hoop dat het in dit geval goed uitpakt. Ok, ik ga weer even terug naar mijn planeet!

500.jpg

<p>De hele donderdag ben ik de Torenkamer niet uitgekomen. Ik zit hier echt in mijn eigen kleine bubbel, planeet Marjolein, het heeft wel iets weg van meditatie. Heel dicht op het papier, de hele dag een zelfde soort handeling uitvoeren, afstand nemen, kijken, goed kijken, overdenken, beoordelen, aanpassen, tekenen en dat dan dan meerdere malen. </p><p>Tekening 3 en 4 zijn opgezet. Er moet nog wel veel aan gebeuren, dus dat wordt nog hard werken de laatste twee dagen. Ik heb nieuwe elementen toegevoegd aan de tekeningen. En kleur! Wat eigenlijk altijd in mijn werk aanwezig is. Ik hoop dat het in dit geval goed uitpakt. Ok, ik ga weer even terug naar mijn planeet! </p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38764/500.jpg" alt="500.jpg"/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:54   Slaapservice: Anna Enquist - De stad herboren uit de bundel Hoor de stad
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Anna Enquist - De stad herboren uit de bundel Hoor de stad

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht