Overzicht van 28 november 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 13.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Arosa Trio:
C. Schumann - Pianotrio in g, op. 17
Fanny Mendelssohn - Pianotrio in d, op. 11
MAX opname 17 november 2017, Edesche Concertzaal


Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić, Cañizares, gitaar; Ginesa Ortega, zang:
Fauré – Masques et bergamasques
Rodrigo – Concierto de Aranjuez
De Falla – El amor brujo balletsuite 1915
MAX opname 25 november 2017, Concertgebouw Amsterdam

MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: De Bezetting Speelt

De Bezetting Speelt is het tienkoppige kamermuziekensemble speciaal voor kenners én nieuwkomers. Met 5 strijkers + 5 blazers:

• variëren ze in klank, door de combinaties van hun instrumenten;

• zoeken ze naar spanning in repertoire, door afwisseling van ‘bekend’ en ‘minder bekend’;

• halen ze het maximale uit de bezetting; tussen solistisch spel en symfonische klanken.
Solo, duo, trio, kwartet, kwintet, sextet, septet, octet, nonet of decet. Het kan allemaal bij De Bezetting Speelt.

Foto: Edu Calicher.

<p>De Bezetting Speelt is het tienkoppige kamermuziekensemble speciaal voor kenners én nieuwkomers. Met 5 strijkers + 5 blazers:</p><p>• variëren ze in klank, door de combinaties van hun instrumenten;</p><p>• zoeken ze naar spanning in repertoire, door afwisseling van ‘bekend’ en ‘minder bekend’;</p><p>• halen ze het maximale uit de bezetting; tussen solistisch spel en symfonische klanken.<br/>Solo, duo, trio, kwartet, kwintet, sextet, septet, octet, nonet of decet. Het kan allemaal bij De Bezetting Speelt.<br/><br/><i>Foto: Edu Calicher.</i><br/></p>
Te gast: Martin Michael Driessen

Schrijver Martin Michael Driessen is te gast. Hij won de ECI Literatuurprijs 2016 voor zijn boek Rivieren. Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Zijn werk is vertaald in het Italiaans, Duits en Hongaars. Zijn nieuwe boek De Pelikaan is nu net verschenen. Een tragikomedie die zich afspeelt in het Kroatische deel van het Joegoslavië van na Tito.

De Pelikaan
Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door. Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.

<p>Schrijver Martin Michael Driessen is te gast. Hij won de ECI Literatuurprijs 2016 voor zijn boek Rivieren. Driessen (1954) is opera- en toneelregisseur, vertaler en schrijver. Zijn werk is vertaald in het Italiaans, Duits en Hongaars. Zijn nieuwe boek De Pelikaan is nu net verschenen. Een tragikomedie die zich afspeelt in het Kroatische deel van het Joegoslavië van na Tito.<br/><br/>De Pelikaan<br/>Andrej is postbode in een slaperig stadje aan de Adriatische kust in communistisch Joegoslavië. Josip is verantwoordelijk voor de kabeltrein naar het heldenmonument boven op de heuvel. Hij is ongelukkig getrouwd en houdt er een minnares op na. Amateurfotograaf Andrej weet beelden van een amoureuze ontmoeting vast te leggen en begint Josip ermee te chanteren. Kort hierna ontdekt Josip dat postbode Andrej brieven open stoomt en geld steelt. Om aan de verwachtingen van zijn onbekende chanteur te voldoen begint hij op zijn beurt Andrej te chanteren. Intussen kabbelt de blauwe zee rustig door. Met een gedegen blik op beider geestesgesteldheid en met empathie zet Martin Michael Driessen zijn hoofdpersonen vast in een parabel van wederzijdse gebondenheid. Deze roman toont tegen een achtergrond van kapitalistisch hoogstandjes als gokken en knevelarij in laat-communistische Joegoslavië Driessens ongeëvenaarde vermogen alledaags leven te verheffen tot opwindende literatuur.<br/></p>
Slaapservice: Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus

De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:

Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus 

Maria Barnas (1973) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs. Haar poëziedebuut maakte ze in 2003 metTwee zonnen en werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. Recent verscheen haar derde roman Altijd Augustus.

Foto: Blommers/Schumm

<p>De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen werk. Vanavond hoort u:<br/></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b><b>Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus<span> </span><br/></b></b></p><p style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Maria Barnas (1973) is schrijver, dichter en beeldend kunstenaar. Ze debuteerde in 1997 met de roman Engelen van ijs. Haar poëziedebuut maakte ze in 2003 metTwee zonnen en werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In 2009 ontving zij de J.C. Bloemprijs voor Er staat een stad op. Recent verscheen haar derde roman Altijd Augustus.<br/><br/><i>Foto: Blommers/Schumm</i></p>
De Torenkamer: Marjolein Witte - Dag 2

Gisteravond ben ik laat gaan slapen. Na zo'n eerste dag, waarin veel gebeurt (intern en extern), duurt het altijd even voor ik ontspan. Het eerste interview vond ik spannend, maar volgens mij deed ik het wel goed. Ik kom er steeds meer achter hoeveel idealisme er soms in mijn werk schuilt. Ik ben niet uit op provoceren, maar een beetje prikkelen mag het werk wel. 

Ik ging vanmorgen met weinig slaap en toch frisse moed aan de slag met de tweede tekening. Soms heb je bepaalde beelden al een tijd in je hoofd. Dit was het geval bij de eerste twee werken van deze week. Zonder al te veel nadenken heb ik ze kunnen maken. Ze zijn nog niet af, maar het gaat de goede kant op en ze brengen nieuwe ideeën met zich mee. 

Het weer is nog steeds wispelturig; regen, zon en hagel wisselen elkaar gretig af. Op een mooi moment ben ik naar buiten geglipt voor een lekkere lunch en een wandeling in het park. Ik kom niet zo vaak in Amsterdam, maar bedacht me vandaag dat het leuk zou zijn een paar weken in de Torenkamer te kunnen verblijven en zo als tijdelijke bewoner nog wat langer van de stad te kunnen genieten. Maar goed, genoeg gedroomd. Er is werk aan de winkel. Morgen ga ik aan de slag met het derde werk in de serie, een die nog niet kant-en-klaar in mijn hoofd zit, dus tijd voor wat experiment!


The box500.jpg

<p>Gisteravond ben ik laat gaan slapen. Na zo'n eerste dag, waarin veel gebeurt (intern en extern), duurt het altijd even voor ik ontspan. Het eerste interview vond ik spannend, maar volgens mij deed ik het wel goed. Ik kom er steeds meer achter hoeveel idealisme er soms in mijn werk schuilt. Ik ben niet uit op provoceren, maar een beetje prikkelen mag het werk wel. </p><p>Ik ging vanmorgen met weinig slaap en toch frisse moed aan de slag met de tweede tekening. Soms heb je bepaalde beelden al een tijd in je hoofd. Dit was het geval bij de eerste twee werken van deze week. Zonder al te veel nadenken heb ik ze kunnen maken. Ze zijn nog niet af, maar het gaat de goede kant op en ze brengen nieuwe ideeën met zich mee. </p><p>Het weer is nog steeds wispelturig; regen, zon en hagel wisselen elkaar gretig af. Op een mooi moment ben ik naar buiten geglipt voor een lekkere lunch en een wandeling in het park. Ik kom niet zo vaak in Amsterdam, maar bedacht me vandaag dat het leuk zou zijn een paar weken in de Torenkamer te kunnen verblijven en zo als tijdelijke bewoner nog wat langer van de stad te kunnen genieten. Maar goed, genoeg gedroomd. Er is werk aan de winkel. Morgen ga ik aan de slag met het derde werk in de serie, een die nog niet kant-en-klaar in mijn hoofd zit, dus tijd voor wat experiment!<br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38719/The box500.jpg" alt="The box500.jpg"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht