Overzicht van 17 november 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Karl Jenkins Cantata memoria ; Lament for the Valley Bryn Terfel [bas-bariton] & Joo Yeon Sir [viool] & Cor Heol y March Sinfonia Cymru...
Karl Jenkins - Cantata memoria ; Lament for the Valley
Luidspreker Luidspreker
11:28   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 17 november 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Lex Bohlmeijer

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending vanuit TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson [viool]
Slagwerk Den Haag
Arthur Jussen [piano]
Lucas Jussen [piano]

Op het programma:
Ron Ford - Luccicare
Andrzej Panufnik - Lullaby
Johann Sebastian Bach - Concert voor 2 pianos BWV 1060
Dobrinka Tabakova - Nieuw werk voor 2 piano’s, strijkers en slagwerk (wereldpremière)
Béla Bartók - Muziek voor snaren, slagwerk en celesta
Ford, Panufnik, Bach, Bartók en een wereldpremière van Tabakova

Bachs 'Concert voor twee klavieren' sprankelt, bruist en kwinkeleert vanaf de allereerste seconde, alleen de grootste misantroop wordt er niet direct gelukkig van. Het was met een kleine omweg ook een inspiratiebron voor Bartók, die zich in zijn veelzijdige 'Muziek voor snaren, slagwerk en celesta' net zo goed liet inspireren door de kleuren van Debussy, de ritmische kronkelpaadjes van Stravinsky en natuurlijk Hongaarse volksmuziek. Kers op de taart: een splinternieuw dubbelpianoconcert van de Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova, die even gemakkelijk filmmuziek als muziek voor de concertzaal schrijft.

<p>Bachs 'Concert voor twee klavieren' sprankelt, bruist en kwinkeleert vanaf de allereerste seconde, alleen de grootste misantroop wordt er niet direct gelukkig van. Het was met een kleine omweg ook een inspiratiebron voor Bartók, die zich in zijn veelzijdige 'Muziek voor snaren, slagwerk en celesta' net zo goed liet inspireren door de kleuren van Debussy, de ritmische kronkelpaadjes van Stravinsky en natuurlijk Hongaarse volksmuziek. Kers op de taart: een splinternieuw dubbelpianoconcert van de Bulgaarse componiste Dobrinka Tabakova, die even gemakkelijk filmmuziek als muziek voor de concertzaal schrijft.<br/></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Anouk Kruithof

In de tentoonstellingenreeks Next Level presenteert Foam de eerste grote museale solotentoonstelling van Anouk Kruithof (1981, Dordrecht). Met haar werk laat zij een frisse wind waaien door de hedendaagse fotografie. Zij beziet het medium vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken en haar werken nemen evenvele vormen aan – van fotocollages tot video-animaties, installaties, sculpturen, publicaties, performances en publieke interventies. Rode draad is Kruithofs fascinatie voor de online weergave van sociaal-maatschappelijke thema’s. Deze onderwerpt zij aan een kritisch onderzoek door bestaande beelden uit de digitale sfeer te onttrekken en naar haar eigen driedimensionale beeldtaal te vertalen.

<p>In de tentoonstellingenreeks Next Level presenteert Foam de eerste grote museale solotentoonstelling van Anouk Kruithof (1981, Dordrecht). Met haar werk laat zij een frisse wind waaien door de hedendaagse fotografie. Zij beziet het medium vanuit de meest uiteenlopende invalshoeken en haar werken nemen evenvele vormen aan – van fotocollages tot video-animaties, installaties, sculpturen, publicaties, performances en publieke interventies. Rode draad is Kruithofs fascinatie voor de online weergave van sociaal-maatschappelijke thema’s. Deze onderwerpt zij aan een kritisch onderzoek door bestaande beelden uit de digitale sfeer te onttrekken en naar haar eigen driedimensionale beeldtaal te vertalen.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Vincent Bijlo - Jij hebt altijd de tijd
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Vincent Bijlo - Jij hebt altijd de tijd
De Torenkamer: Vincent van Meenen - Dag 5

Vandaag is het zulk mooi weer dat ik goed de tijd neem om naar alle dingen in het park te kijken. Bij het VondelCS-gebouw zie ik nu pas de vier vrouwenbeelden aan de trappen langs weerskanten van het gebouw . Elke vrouw heeft een bloemenschaal op het hoofd met vruchtbare zwarte aarde erin. De borsten bloot, de ogen recht naar de kijker, de handen gevouwen voor de schoot, de brede heupen en de blauwe accenten laten er geen twijfel over bestaan: dit zijn vruchtbaarheidsbeelden. 

Oh ironie dat ik deze prachtige vrouwen bij mijn Mariazoektocht van dag 2 over het hoofd heb gezien! En dagelijks lopen, fietsen en steppen hier zoveel mensen langs. Nederland denkt misschien dat het weinig met Maria heeft, maar dat is schijn. Deze vruchtbaarheidsbeelden bewijzen het eens te meer.  Opvallend is wel dat de beelden zich niets lijken aan te trekken van de aandacht. Ze blijven vlak voor zich uit staren, Kalm en vreedzaam over de koele meren. 


Ik klok af op 6 gedichten en een half. Dat is meer dan ik had verwacht en ik kan tevreden terug naar België. Net omdat de afstand tot Maria hier groter is dan thuis, lukte het me gemakkelijker om haar aan te schrijven. Reculer pour mieux sauter!

<p><title></title></p><p class="p1"><span class="s1">Vandaag is het zulk mooi weer dat ik goed de tijd neem om naar alle dingen in het park te kijken. Bij het VondelCS-gebouw zie ik nu pas de vier vrouwenbeelden aan de trappen langs weerskanten van het gebouw . Elke vrouw heeft een bloemenschaal op het hoofd met vruchtbare zwarte aarde erin. De borsten bloot, de ogen recht naar de kijker, de handen gevouwen voor de schoot, de brede heupen en de blauwe accenten laten er geen twijfel over bestaan: dit zijn vruchtbaarheidsbeelden.<span class="Apple-converted-space"> </span></span></p><p class="p1"><span class="s1">Oh ironie dat ik deze prachtige vrouwen bij mijn Mariazoektocht van dag 2 over het hoofd heb gezien! En dagelijks lopen, fietsen en steppen hier zoveel mensen langs. Nederland denkt misschien dat het weinig met Maria heeft, maar dat is schijn. Deze vruchtbaarheidsbeelden bewijzen het eens te meer.  Opvallend is wel dat de beelden zich niets lijken aan te trekken van de aandacht. Ze blijven vlak voor zich uit staren, Kalm en vreedzaam over de koele meren.<span class="Apple-converted-space"> </span></span></p><p class="p2"><span class="s1"></span><br/></p><p class="p1"><span class="s1">Ik klok af op 6 gedichten en een half. Dat is meer dan ik had verwacht en ik kan tevreden terug naar België. Net omdat de afstand tot Maria hier groter is dan thuis, lukte het me gemakkelijker om haar aan te schrijven. Reculer pour mieux sauter!</span></p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/WoHLhS3g5Ts"></iframe></p>
Live muziek: Rovshan Mamedkuliev

Rovshan Mamedkuliev werd geboren op de grens van Europa en Azië, in het meest drukbevolkte  land van de Kaukasus: Azerbeidzjan. Niet lang daarna verhuisde zijn familie naar Rusland waar hij op 11 jarige leeftijd met gitaarspelen begon. Al snel werd duidelijk dat hij over een buitengewoon muzikaal talent beschikte. Rovshan Mamedkuliev schreef meer dan 20 internationale concoursen op zijn naam en wordt door vriend en vijand geroemd om zijn buitengewoon virtuoze en uiterst  poëtische en expressieve spel. 
Zie Rovshan hier in actie:

<p><title></title></p><p class="p1"><span class="s1">Rovshan Mamedkuliev werd geboren op de grens van Europa en Azië, in het meest drukbevolkte  land van de Kaukasus: Azerbeidzjan. Niet lang daarna verhuisde zijn familie naar Rusland waar hij op 11 jarige leeftijd met gitaarspelen begon. Al snel werd duidelijk dat hij over een buitengewoon muzikaal talent beschikte. Rovshan Mamedkuliev schreef meer dan 20 internationale concoursen op zijn naam en wordt door vriend en vijand geroemd om zijn buitengewoon virtuoze en uiterst  poëtische en expressieve spel.<span class="Apple-converted-space"> <br/>Zie Rovshan hier in actie:<br/><br/></span></span></p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/UlIw8Kerh1E"></iframe></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht