Overzicht van 16 november 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag KRO-NCRV

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:30   Kettingreactie
Karl Jenkins Stabat Mater ; Ave verum Bryn Terfel [bariton] & Simon Keenlyside [bariton] London Symphony Orchestra o.l.v. Barry Wordsworth
Karl Jenkins - Stabat Mater ; Ave verum
Luidspreker Luidspreker
11:32   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
WhatsAb 16 november 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
NTR Opera Live

20:00 - 22:30

NTR Opera Live NTR

Presentatie: Hein van Eekert

In deze uitzending

Alexander Zemlinsky – Eine Florentinische Tragödie
Giacomo Puccini – Gianni Schicchi

Productie van De Nationale Opera, rechtstreeks uit Nationale Opera & Ballet, Amsterdam.
Nederlands Philharmonisch Orkest olv Marc Albrecht.

Solisten Eine Florentinische Tragödie: Nikolai Schukoff, John Lundgren, Ausrine Stundyte.

Solisten Gianni Schicchi: Massimo Cavalletti, Mariangela Sicilia, Enkelejda Shkosa, Alessandro Scotto di Luzio, Saverio Fiore, Adriana Ferfecka, Umberto Chiummo, Mikheil Kiria, Ana Ibarra, Matteo Peirone, Tomeu Bibiloni, Peter Arink, Alexander de Jong.
Luidspreker Luidspreker
21:02   Eine florentinische Tragödie/Gianni Schicchi
Interview John Lundgren, Peter Arink en Rosemary Joshua
Pauze: gasten John Lundgren, Peter Arink en Rosemary Joshua
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Annemieke Bosman

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Iedere werkdag ontvangt de presentator een gast en is er live muziek!
Te gast: Marja Bosma

Marja Bosma is conservator van het Centraal Museum en werkte mee aan een boek over kunstenaar Pyke Koch.

Pyke Koch neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als autodidact ontwikkelde hij zich verbluffend snel en in de jaren dertig was zijn naam definitief gevestigd als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. In dit boek gaan vier auteurs in op de wereld van Pyke Koch: zijn werk en zijn leven in de context van zijn tijd. Kleinzoon Andreas Koch herinnert zich zijn grootvader als een man met een haarscherpe esthetische blik. Kunsthistoricus Roman Koot gaat in op het vroege werk en beschrijft het culturele wereldje van schrijvers, dichters en schilders waarin Koch zich bewoog. Universitair hoofddocent Mieke Rijnders behandelt Kochs belangstelling voor het fascisme tegen de achtergrond van de algemenen politieke onvrede die in de jaren dertig heerste. Marja Bosma, conservator van het Centraal Museum, exploreert Kochs drijfveren en zijn diepe verlangen naar een ideale kunst.

<p>Marja Bosma is conservator van het Centraal Museum en <span>werkte mee aan een boek over kunstenaar Pyke Koch.</span></p><p>Pyke Koch neemt een bijzondere plek in binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Als autodidact ontwikkelde hij zich verbluffend snel en in de jaren dertig was zijn naam definitief gevestigd als een van de meest vooraanstaande kunstenaars in Nederland. In dit boek gaan vier auteurs in op de wereld van Pyke Koch: zijn werk en zijn leven in de context van zijn tijd. Kleinzoon Andreas Koch herinnert zich zijn grootvader als een man met een haarscherpe esthetische blik. Kunsthistoricus Roman Koot gaat in op het vroege werk en beschrijft het culturele wereldje van schrijvers, dichters en schilders waarin Koch zich bewoog. Universitair hoofddocent Mieke Rijnders behandelt Kochs belangstelling voor het fascisme tegen de achtergrond van de algemenen politieke onvrede die in de jaren dertig heerste. Marja Bosma, conservator van het Centraal Museum, exploreert Kochs drijfveren en zijn diepe verlangen naar een ideale kunst.<br/></p>
Live muziek: Arosa Trio

Het Arosa Trio bestaat uit Frederieke Saeijs (viool), Maja Bogdanović (cello) en Nino Gvetadze (piano). Het Arosa Trio noemde zich naar de peetoom van Debussy, kunstverzamelaar Arosa. Maar het trio beperkt zich zeker niet tot impressionistische werken. Sinds 2009 speelt het ensemble een breed repertoire en is het regelmatig te horen op Radio 4.

<p>Het Arosa Trio bestaat uit Frederieke Saeijs (viool), Maja Bogdanović (cello) en Nino Gvetadze (piano). Het Arosa Trio noemde zich naar de peetoom van Debussy, kunstverzamelaar Arosa. Maar het trio beperkt zich zeker niet tot impressionistische werken. Sinds 2009 speelt het ensemble een breed repertoire en is het regelmatig te horen op Radio 4.<br/></p>
De Torenkamer: Vincent van Meenen - Dag 4

In de aflevering van maandag zei Siegfried Woldhek dat van zodra je echt naar de dingen begint te kijken, met je ogen en dus niet met je verstand, je dan dingen te zien krijgt die je nooit zou kunnen bedenken. Je moet altijd goed opletten als mensen wiens werk je bewondert aan het woord zijn. Vaak bevatten dat soort zinnen een sleutel die je hele wereld op zijn kop kunnen zetten. 

Ik probeer het de hele dag, kijken zonder mijn verstand te gebruiken. Kleurvlakken zien, lijnen, de weerspiegeling van de bomen in de vijver van het Vondelpark, de rimpels die de eenden maken in het water. Voor een schrijver is het extra moeilijk want van zodra je de dingen gaat benoemen, ben je eigenlijk niet meer met je ogen maar met je verstand aan het kijken, en benoemen is net wat schrijvers de hele tijd doen. Ik weet nog dat we als kind door het museum werden rondgeleid en we daar van sommige werken moesten zeggen wat we zagen. Die vraag vond ik ongelofelijk banaal en vervelend. Het was toch duidelijk? Het schilderij hing daar toch?

En toch geloof ik dat die oefening erg belangrijk was. Want de andere kinderen noemden zoveel dingen op die ik zelf niet gezien had. En van zodra je iets benoemt, kan je bijna niet meer naar iets kijken zonder dat benoemde te zien. Als ik zeg 'vijver' terwijl ik naar de vijver zit te kijken, dan zie ik dus een vijver.  Kijken zonder te benoemen, word je daar dan een betere schrijver van? Ik geloof van wel.

<p><title></title></p><p class="p1"><span class="s1">In de aflevering van maandag zei Siegfried Woldhek dat van zodra je echt naar de dingen begint te kijken, met je ogen en dus niet met je verstand, je dan dingen te zien krijgt die je nooit zou kunnen bedenken. Je moet altijd goed opletten als mensen wiens werk je bewondert aan het woord zijn. Vaak bevatten dat soort zinnen een sleutel die je hele wereld op zijn kop kunnen zetten.<span class="Apple-converted-space"> </span></span></p><p class="p1"><span class="s1">Ik probeer het de hele dag, kijken zonder mijn verstand te gebruiken. Kleurvlakken zien, lijnen, de weerspiegeling van de bomen in de vijver van het Vondelpark, de rimpels die de eenden maken in het water. Voor een schrijver is het extra moeilijk want van zodra je de dingen gaat benoemen, ben je eigenlijk niet meer met je ogen maar met je verstand aan het kijken, en benoemen is net wat schrijvers de hele tijd doen. Ik weet nog dat we als kind door het museum werden rondgeleid en we daar van sommige werken moesten zeggen wat we zagen. Die vraag vond ik ongelofelijk banaal en vervelend. Het was toch duidelijk? Het schilderij hing daar toch?</span></p><p class="p1"><span class="s1">En toch geloof ik dat die oefening erg belangrijk was. Want de andere kinderen noemden zoveel dingen op die ik zelf niet gezien had. En van zodra je iets benoemt, kan je bijna niet meer naar iets kijken zonder dat benoemde te zien. Als ik zeg 'vijver' terwijl ik naar de vijver zit te kijken, dan zie ik dus een vijver.  Kijken zonder te benoemen, word je daar dan een betere schrijver van? Ik geloof van wel.</span></p>
Luidspreker Luidspreker
23:55   Slaapservice: Pieter Boskma - De liefde
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Pieter Boskma - De liefde

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht