Overzicht van 15 november 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

Vandaag in de uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag

Presentatie: Beitske de Jong

Vandaag in de uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

Vandaag in de uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31  Kettingreactie
George ButterworthLiederen voor zangstem en piano (6), "A Shropshire lad" - nr.5, "The lads in their hundreds"Bryn Terfel...
Luidspreker Luidspreker
11:31  WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig?
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Jet Berkhout

Vandaag in de uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
4 de Middag

14:00 - 16:00

4 de Middag Omroep Max

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Vandaag in de uitzending

Muziek bij jouw middag. Luister maandag tot en met vrijdag naar dé muziek die de middag kleurt.
14:00  De anekdote van Joachim Eijlander

Elke uitzending hoor je in de Anekdote van… herinneringen van musici of bekende Nederlanders bij muziekstukken. Deze week is dat cellist Joachim Eijlander. Hij werkte als cellist samen met belangrijke componisten (György Kurtag, Sofia Gubaidulina, Louis Andriessen) en bekende musici (Borodin quartet, Robert Holl, Klara Würtz). Ook speelde hij jarenlang in het Rubens Quartet. Zijn cd’s met de zes cellosuites van Bach werden nationaal en internationaal lovend ontvangen. Zijn gloednieuwe derde cd is deze week ook nog eens CD van de week op NPO Radio 4.

De anekdote van Joachim Eijlander
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

Vandaag in de uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips. Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep Max

Presentatie: Christiaan Kuyvenhoven

Vandaag in de uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, Amsterdam
Fine Arts Kwartet; Matthew Midgley, contrabas; Severin von Eckardstein, piano:
Rachmaninov – Strijkkwartet nummer 1
Mozart - Pianoconcert nr. 21 in C, KV 467
Mendelssohn – Lieder ohne Worte (sel.)
Mendelssohn - Strijkkwartet nummer 3 in D, op. 44, nr. 1

MAX
21:01  Fine Arts Kwartet, Von Eckardstein en Midgley: Mozart

Het ‘dream team’, zoals het Fine Arts Kwartet wel genoemd wordt, breidt zich deze avond uit tot ‘supersextet’. Het kwartet nodigt pianist Severin von Eckardstein en contrabassist Matthew Midgley uit. De laatste jaren neemt Mozart een speciale plek in bij het Fine Arts Kwartet. Vandaag staat zijn bijzondere Pianoconcert nr. 21 op het programma. Een kamerwerk met de sfeer van een opera buffa: vitaal, vol humor en interactie. Het Fine Arts Kwartet brengt bovendien strijkkwartetten van Rachmaninoff en Mendelssohn.

Fine Arts Kwartet, Von Eckardstein en Midgley: Mozart
Luidspreker Luidspreker
20:04  Logegast Midas Dekkers
Vanavond is de logegast bioloog en schrijver Midas Dekkers. Afgelopen maand kwam zijn nieuwe boek uit met de titel Volledige Vergunning,...
Luidspreker Luidspreker
21:03  Logegast Midas Dekkers 2/3
Vanavond is de logegast bioloog en schrijver Midas Dekkers. Afgelopen maand kwam zijn nieuwe boek uit met de titel Volledige Vergunning,...
Luidspreker Luidspreker
22:20  Logegast Midas Dekkers 3/3
Vanavond is de logegast bioloog en schrijver Midas Dekkers. Afgelopen maand kwam zijn nieuwe boek uit met de titel Volledige Vergunning,...
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

Vandaag in de uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een hoofdgast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam. .

22:30  Te gast: Monica Soeting en Nina Wijsbek

De puberteit is een periode van grote onzekerheid. Over je plek in de groep, over je alsmaar groeiende lichaam, over die verwarrende seksuele gevoelens. Waar jongeren van nu hun onzekerheden ongeremd delen op social media, hielden pubers voorheen hun persoonlijke verhalen diep verborgen. In dagboeken. Monica Soeting en Nina Wijsbek lazen de talloze dagboeken die zijn samengebracht in de collectie van het Nederlands Dagboekarchief. Dit resulteerde tot het boek: De Puberdagboeken. Ze selecteerden de mooiste stukken van tieners van vroeger en nu, die schrijven over school, ouders, vrienden en vriendinnen, seks en toekomstverwachtingen. Openhartig, ontroerend, soms hilarisch en vooral heel erg herkenbaar. Rob van Essen schreef het voorwoord.

Te gast: Monica Soeting en Nina Wijsbek
22:33  Live muziek: Martin Oei

Martin Oei (1996) is een jonge pianist die zowel op moderne vleugels als op historische instrumenten optreedt. Hij is gefascineerd door fortepiano’s en Franse vleugels van het merk Erard. Op zijn negende begon hij met piano spelen, een jaar later nam de Young Musicians Academy van Fontys Conservatorium hem aan. Oei won diverse prijzen (o.a. Prinses Christina Concours, Jong Muziektalent Nederland, Young Pianist Foundation, Steinway & Sons).Op zijn zestiende gaf Oei een solo recital in het Concertgebouw: de wereldpremière van de reconstructie van Beethovens Fantasiesonate in D door Cees Nieuwenhuizen. De tweede CD van Oei met deze fantasiesonate was diverse malen te horen op BBC 3 en Radio 4.

Live muziek: Martin Oei
Luidspreker Luidspreker
23:54  Slaapservice: Yolanda Entius uit de roman Abdoel en Akil
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
23:03  De Torenkamer: Vincent van Meenen - Dag 3

Ik tik rustig verder na de speurtocht van gisteren en het lukt me om een zesde gedicht aan de cyclus toe te voegen, waarin ik op zoek ga naar de oorsprong van mijn Maria-fascinatie. Het eerste kapelletje dat ik me uit mijn kindertijd herinner is een Onze Lieve Vrouw van Vrede bij ons om de hoek in De Pinte, waar ik vandaan kom. Op die plek was vroeger een beukkapel, maar die werd in achttienhonderd-en-zoveel vervangen door een stenen kapel, die er nu nog staat.

Ik weet nog dat ik Maria toen al een mysterieus figuur vond, zo achter tralies in het kaarslicht. Ik begreep nooit goed waarom die tralies tussen Maria en de mensen moest staan. Nu zal je wel zeggen: dat is voor de veiligheid, maar wiens veiligheid bedoelen we dan? Hoezo moet Maria beschermd worden, zij is toch zelf de beschermheilige?

van meenen tekening.jpg

De Torenkamer: Vincent van Meenen - Dag 3

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht

App de studio