Overzicht van 10 november 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Met de Kettingreactie en WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:29   Kettingreactie
John Williams Schindler's list ; Theme Itzhak Perlman [viool] Pittsburgh Symphony Orchestra o.l.v. John Williams
John Williams - Schindler's list ; Theme
Luidspreker Luidspreker
11:31   WhatsAb
Wat houdt je vandaag bezig? De dag van de Mantelzorg.
WhatsAb 10 november 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Jet Berkhout

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Dieuwertje Blok

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Sander Zwiep

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Lex Bohlmeijer.
AVROTROS Vrijdagconcert

20:00 - 22:30

AVROTROS Vrijdagconcert AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Rechtstreekse uitzending vanuit TivoliVredenburg te Utrecht.

Uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. James Gaffigan
Judit Kutasi [mezzosopraan - Boulanger en Schubert]
Fabio Trümpy [tenor - Boulanger en Schubert]
Maartje Rammeloo [sopraan - Schubert]
André Morsch [bas - Schubert]

Op het programma:
Charles Ives - Symfonie nr.3 ‘The camp meeting’
Lili Boulanger - Du fond de l’abîme (Psalm 130)
Franz Schubert - Stabat mater D.383
Ives, Boulanger en Schubert

Charles Ives was een componist met vele gezichten, waaronder dat van een devote kerkmusicus. Zijn 'Derde Symfonie' is gebaseerd op de talloze ideeën en melodieën die in hem opborrelden als improviserende organist, want dat was hij ook. Lili Boulanger en Franz Schubert boren nog diepere lagen aan, in muziek rond de thema’s lijden, beproeving en wanhoop.

<p>Charles Ives was een componist met vele gezichten, waaronder dat van een devote kerkmusicus. Zijn 'Derde Symfonie' is gebaseerd op de talloze ideeën en melodieën die in hem opborrelden als improviserende organist, want dat was hij ook. Lili Boulanger en Franz Schubert boren nog diepere lagen aan, in muziek rond de thema’s lijden, beproeving en wanhoop.<br/></p>
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Andrea van Pol

In deze uitzending

Opium is een dagelijks radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. Dagelijks ontvangt de presentator een gast en is er live muziek vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Te gast: Claudy Jongstra

Kunstenaar Claudy Jongstra tovert in 2018 het Suikerunieterrein om tot haar Waste NO Waste Factory. Het project borduurt voort op haar culturele non-profitorganisatie Farm of the World, waarmee ze onderzoek doet naar hoe mogelijkheden van het platteland een bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve, duurzame en vitale samenleving. Claudy Jongstra is het tegenovergestelde idee van de romantische kunstenaar, eenzaam opgesloten in haar atelier, wachtend op inspiratie. Ze treedt de wereld tegemoet en gebruikt haar creativiteit en kunst om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen in de wereld.

<p>Kunstenaar Claudy Jongstra tovert in 2018 het Suikerunieterrein om tot haar Waste NO Waste Factory. Het project borduurt voort op haar culturele non-profitorganisatie Farm of the World, waarmee ze onderzoek doet naar hoe mogelijkheden van het platteland een bijdrage kunnen leveren aan een inclusieve, duurzame en vitale samenleving. Claudy Jongstra is het tegenovergestelde idee van de romantische kunstenaar, eenzaam opgesloten in haar atelier, wachtend op inspiratie. Ze treedt de wereld tegemoet en gebruikt haar creativiteit en kunst om maatschappelijke veranderingen teweeg te brengen in de wereld. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:48   Slaapservice: Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Maria Barnas uit de roman Altijd Augustus
Wouter Klein Velderman - Dag 5


Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,

Over many a quaint and curious volume of forgotten lore—

    While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,

 

Vogels, vogels, vogels. Ik had er even genoeg van en besloot gisteravond, vlak voor middernacht mijn motor aan te trappen en naar huis te sturen.

Even geen zee van PVC, geen reporters op safari, geen radicale denkers en ridicule doeners. Vier dagen en vier nachten leven in de publieke radioruimte van Nederland had mij erg mat en moe gemaakt.

 

In de Torenkamer was het de hele week nogal fris. Thuis had ik een kachel waar ik naar hartelust houten pallets in kon verbranden. Het was al laat, maar ik besloot toch om het vuur nog even hoog op te stoken. Lampenolie, karton en hout. In gedachten zag ik de vlammen al dansend tegen de wanden van mijn Spaanse houtkacheltje. De temperatuur kan nu ieder moment gaan stijgen.

 

As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.

“’Tis some visitor,” I muttered, “tapping at my chamber door—

            Only this and nothing more.”

 

Ik werd wakker van een tik. Of was het een schuif? Iets tikte en schoof. En wat was het nog steeds akelig koud in huis. Ik probeerde zo stil mogelijk op te staan. Halverwege de kamer stopte ik om de herkomst van het geluid te vinden. Maar het bleef stil.

 

Ah, distinctly I remember it was in the bleak December;

And each separate dying ember wrought its ghost upon the floor.

 

Ik opende mijn kachel, een bovenlader. Een dikke grijze rookwolk vloog op. Binnen in de kachel was het koud en nat. Daar snapte ik niets van, want op de schoorsteen, boven op het dak van mijn huis, had ik ooit zelf een kapje geplaatst dat de regen ervan moest weerhouden door te dringen tot mijn droge, warme nestje.

 

    Eagerly I wished the morrow;—vainly I had sought to borrow

    From my books surcease of sorrow—sorrow for the lost Lenore—

For the rare and radiant maiden whom the angels name Lenore—

            Nameless here for evermore.

 

Lampenolie, karton en hout. Ik heb me nooit verdiept in het maken van vuur binnenshuis. Dat was tot nu toe nooit nodig geweest.

 

Back into the chamber turning, all my soul within me burning,

Soon again I heard a tapping somewhat louder than before.

 

Deze keer leek het vuur aan te slaan. Het flesje lampenolie was nu helemaal leeg. Bij het neerlaten van het stalen deksel zag ik nog net hoe de vlammen in vol enthousiasme over elkaar heen stormden, richting het gitzwarte trekgat. Ik knikte zelfgenoegzaam, ik had brand gemaakt.

 

    “Surely,” said I, “surely that is something at my window lattice;

      Let me see, then, what thereat is, and this mystery explore—

Let my heart be still a moment and this mystery explore;—

            ’Tis the wind and nothing more!”

 

Maar het schuiven werd krassen, een intens en ongelijk geluid. Het kwam vanuit de schoorsteenpijp. Een plof klonk, gevolgd door een roetwolk die zich door de kleine openingetjes van asla en luchtkanaal naar buiten perste.

 

Open here I flung the shutter, when, with many a flirt and flutter,

In there stepped a stately Raven of the saintly days of yore;

 

Ik lichtte de klep en zag dat het vuur wederom gedoofd was. Ik besloot het interieur nog aan een laatste inspectie te onderwerpen. Nu voornamelijk uit veiligheidsoverweging. Er was iets mis met het rookkanaal, dat was zeker, en ik wilde niet dat de vlammen mij vannacht uit mijn slaap zouden likken.

 

Het zicht naar binnen werd geblokkeerd. Iets met witte vlekjes. Vlekjes op iets zachts. Langzaam liet ik mijn hand afzakken de duisternis in. Ik voelde een vleugel. Een vleugel en een levenloos warm pluizig lichaampje.

 

 Met in mijn ene hand wat vlekjes en veertjes begon ik met mijn andere hand te bladeren in de grote Nederlandsche Vogelen van Nozeman & Sepp. Mijn hart stokte op pagina 84: Sturnus et Cinclus, Spreeuw en Waterspreeuw.

 

Je kan de Torenkamer wel willen verlaten, maar de Torenkamer verlaat jou nooit.

 

(Uit The Raven van Edgar Allan Poe)

<p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iR0WA3UzMgY"></iframe></p><p><title></title></p><p class="p1"><span class="s1"><i><br/></i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary,</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Over many a quaint and curious volume of forgotten lore—</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>    While I nodded, nearly napping, suddenly there came a tapping,</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Vogels, vogels, vogels. Ik had er even genoeg van en besloot gisteravond, vlak voor middernacht mijn motor aan te trappen en naar huis te sturen.</span></p><p class="p1"><span class="s1">Even geen zee van PVC, geen reporters op safari, geen radicale denkers en ridicule doeners. Vier dagen en vier nachten leven in de publieke radioruimte van Nederland had mij erg mat en moe gemaakt.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">In de Torenkamer was het de hele week nogal fris. Thuis had ik een kachel waar ik naar hartelust houten pallets in kon verbranden. Het was al laat, maar ik besloot toch om het vuur nog even hoog op te stoken. Lampenolie, karton en hout. In gedachten zag ik de vlammen al dansend tegen de wanden van mijn Spaanse houtkacheltje. De temperatuur kan nu ieder moment gaan stijgen.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>As of some one gently rapping, rapping at my chamber door.</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>“’Tis some visitor,” I muttered, “tapping at my chamber door—</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>            Only this and nothing more.”</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Ik werd wakker van een tik. Of was het een schuif? Iets tikte en schoof. En wat was het nog steeds akelig koud in huis. Ik probeerde zo stil mogelijk op te staan. Halverwege de kamer stopte ik om de herkomst van het geluid te vinden. Maar het bleef stil.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Ah, distinctly I remember it was in the bleak December;</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>And each separate dying ember wrought its ghost upon the floor.</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Ik opende mijn kachel, een bovenlader. Een dikke grijze rookwolk vloog op. Binnen in de kachel was het koud en nat. Daar snapte ik niets van, want op de schoorsteen, boven op het dak van mijn huis, had ik ooit zelf een kapje geplaatst dat de regen ervan moest weerhouden door te dringen tot mijn droge, warme nestje.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>    Eagerly I wished the morrow;—vainly I had sought to borrow</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>    From my books surcease of sorrow—sorrow for the lost Lenore—</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>For the rare and radiant maiden whom the angels name Lenore—</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>            Nameless </i>here<i> for evermore.</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Lampenolie, karton en hout. Ik heb me nooit verdiept in het maken van vuur binnenshuis. Dat was tot nu toe nooit nodig geweest.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Back into the chamber turning, all my soul within me burning,</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Soon again I heard a tapping somewhat louder than before.</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Deze keer leek het vuur aan te slaan. Het flesje lampenolie was nu helemaal leeg. Bij het neerlaten van het stalen deksel zag ik nog net hoe de vlammen in vol enthousiasme over elkaar heen stormden, richting het gitzwarte trekgat. Ik knikte zelfgenoegzaam, ik had brand gemaakt.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>    “Surely,” said I, “surely that is something at my window lattice;</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>      Let me see, then, what thereat is, and this mystery explore—</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Let my heart be still a moment and this mystery explore;—</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>            ’Tis the wind and nothing more!”</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Maar het schuiven werd krassen, een intens en ongelijk geluid. Het kwam vanuit de schoorsteenpijp. Een plof klonk, gevolgd door een roetwolk die zich door de kleine openingetjes van asla en luchtkanaal naar buiten perste.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>Open here I flung the shutter, when, with many a flirt and flutter,</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>In there stepped a stately Raven of the saintly days of yore;</i></span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Ik lichtte de klep en zag dat het vuur wederom gedoofd was. Ik besloot het interieur nog aan een laatste inspectie te onderwerpen. Nu voornamelijk uit veiligheidsoverweging. Er was iets mis met het rookkanaal, dat was zeker, en ik wilde niet dat de vlammen mij vannacht uit mijn slaap zouden likken.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Het zicht naar binnen werd geblokkeerd. Iets met witte vlekjes. Vlekjes op iets zachts. Langzaam liet ik mijn hand afzakken de duisternis in. Ik voelde een vleugel. Een vleugel en een levenloos warm pluizig lichaampje.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"> Met in mijn ene hand wat vlekjes en veertjes begon ik met mijn andere hand te bladeren in de grote Nederlandsche Vogelen van Nozeman &amp; Sepp. Mijn hart stokte op pagina 84: Sturnus et Cinclus, Spreeuw en Waterspreeuw.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1">Je kan de Torenkamer wel willen verlaten, maar de Torenkamer verlaat jou nooit.</span></p><p class="p1"><span class="s1"> </span></p><p class="p1"><span class="s1"><i>(Uit The Raven van Edgar Allan Poe)</i></span></p>
Live muziek: Dudok Kwartet

Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen.
Onlangs speelden ze Mendelssohns zesde strijkkwartet in het Concertgebouw. Het Dudok Kwartet is internationaal geroemd om z'n warme, rijke klank.

<p>Het Dudok Kwartet studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Mede door hun successen op internationale concoursen wordt het kwartet erkend als een van de meest veelbelovende jonge strijkkwartetten van Europa. Hoogtepunten van het seizoen 2015/2016 waren onder andere optredens in het Concertgebouw in Amsterdam en het Konzerthaus in Wenen en de première van een nieuwe opera van Kaaija Saariaho in samenwerking met De Nationale Opera, met Philippe Jaroussky in een van de hoofdrollen.<br/>Onlangs speelden ze Mendelssohns zesde strijkkwartet in het Concertgebouw. Het Dudok Kwartet is internationaal geroemd om z'n warme, rijke klank.</p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht