Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 7 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 16:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Vrijheid in morse
Les Siècles
Vlaams Radio Koor
François-Xavier Roth, dirigent
Chantal Santon-Jeffery, sopraan
Caroline Meng, mezzosopraan
Artavazd Sargsyan, tenor
Tomislav Lavoie, bariton
Méhul - Ouverture Les amazons
Kleinheinz - Mis in As
Beethoven - Vijfde symfonie
Vrijheid in morse

Authentieke Beethoven door Les Siècles

Toen Ludwig van Beethoven zijn Vijfde symfonie schreef, wist hij nog niet dat hij een morsecode noteerde. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn noodlotsmotief (kort-kort-kort-lang) de herkenningstune van de Engelse BBC: het was de morsecode voor de V van ‘Victory!’.

De complete Vijfde symfonie is tijdens dit concert het immer imponerende sluitstuk van een verkenning van de relatie tussen Beethoven en Étienne Méhul. Onderwijl krijgt Karl Xaver Kleinheinz de officiële erkenning als de componist van de Mis in As.


De herontdekking van Kleinheiz

De mis werd lange tijd aan Méhul toegeschreven. Méhul vormde een ‘ontbrekende schakel’ in de geschiedenis van de klassieke muziek: hij was de eerste Franse romanticus die enigszins in de pas liep met de ontwikkelingen die Beethoven inzette. Afgelopen jaar bleek het werk echter van Beethovens land- en tijdgenoot Kleinheinz te zijn, een componist die hooguit nog bekend is om zijn bewerking van Beethovens Serenade opus 8 voor strijktrio tot de Notturno voor altviool en piano. Voor Les Siècles, het Vlaams Radio Koor en dirigent François-Xavier Roth maakt dit overigens niet uit: de noten spreken voor zich en doen op topniveau uitgevoerd niet onder voor een goede, meeslepende Beethoven.

<p><b>Authentieke Beethoven door Les Siècles</b></p><p>Toen Ludwig van Beethoven zijn <i>Vijfde symfonie</i> schreef, wist hij nog niet dat hij een morsecode noteerde. Pas tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn noodlotsmotief (kort-kort-kort-lang) de herkenningstune van de Engelse BBC: het was de morsecode voor de V van ‘Victory!’.</p><p>De complete <i>Vijfde symfonie</i> is tijdens dit concert het immer imponerende sluitstuk van een verkenning van de relatie tussen Beethoven en Étienne Méhul. Onderwijl krijgt Karl Xaver Kleinheinz de officiële erkenning als de componist van de <i>Mis in As</i>.</p><p><br/></p><p><b>De herontdekking van Kleinheiz</b></p><p>De mis werd lange tijd aan Méhul toegeschreven. Méhul vormde een ‘ontbrekende schakel’ in de geschiedenis van de klassieke muziek: hij was de eerste Franse romanticus die enigszins in de pas liep met de ontwikkelingen die Beethoven inzette. Afgelopen jaar bleek het werk echter van Beethovens land- en tijdgenoot Kleinheinz te zijn, een componist die hooguit nog bekend is om zijn bewerking van Beethovens <i>Serenade opus 8</i> voor strijktrio tot de <i>Notturno</i> voor altviool en piano. Voor Les Siècles, het Vlaams Radio Koor en dirigent François-Xavier Roth maakt dit overigens niet uit: de noten spreken voor zich en doen op topniveau uitgevoerd niet onder voor een goede, meeslepende Beethoven.<br/></p>
Matinee Café

16:30 - 17:30

Matinee Café NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

Na afloop van het concert van de ZaterdagMatinee praten Hans Haffmans en zijn gasten met elkaar na in 'Matinee Café'.

Vandaag te gast dirigent François-Xavier Roth, Marco Riaskoff over meesterpianit Behzod Abduraimov en Theo van den Bogaard over de Duitse liedzanger Matthias Goerne die later deze maand in het Muziekgebouw aan 't IJ enkele concerten geeft.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
Wat kun je zoal verwachten?

Met muzieknieuws, nieuwe CD’s en uitstapjes naar film, poëzie en het Open Podium voor de muziekamateur. Vanaf dit seizoen kunnen ook  conservatoriumstudenten meedoen. Stuur je opname naar openpodium@ntr.nl.


Poëzie

K.Schippers is stadsdichter van Amsterdam, hij leest zijn gedicht De Lunch.

K.Schippers leest het gedicht De Lunch uit de bundel Buiten Beeld.

Buiten Beeld

CPNB,Amsterdam, 2014

ISBN 9789059652262


Avond van de Stadsdichter K.Schippers

Di 10 oktober, 20.15 De Kleine Komedie, Amsterdam

MEER INFORMATIE


Film:

Filmmuziek bij de veelbesproken animatiefilm Loving Vincent. Die gaat pas eind oktober bij ons in roulatie, maar er zijn dit weekend twee voor-premières!


voorpremière Loving Vincent in Cinemec Ede

Za 7 Okt vanaf 19.30

Zo 8 Okt vanaf 15.30

MEER INFORMATIE

Bekijk de trailer


Avond van de Stadsdichter Di 10 Okt 20.15 De Kleine Komedie, Amsterdam

MEER INFORMATIE

Radiopremière:

Reza Namavar componeerde voor Bach2Ways -het project van sopraan Johannette Zomer- een Sinfonia. Om 17.35 de eerste uitzending op de radio van dit gloednieuwe werk.


Cross-over

En in de rubriek cross-over gaan we met Cantigas de Santa Maria terug naar de 13e eeuw, naar het kleurrijke hof van Alfonso de Wijze in Castilië. Een treftpunt van diverse culturen. 


Open Podium

Kamerkoor Festina Lente uit Arnhem staat olv. Dirkjan Knorringa 

Vanaf dit seizoen zijn naast amteurmusici ook muziekstudenten welkom. Doe mee en mail je opname naar openpodium@ntr.nl


CONCERTTIPS

<p></p><p><span>Met muzieknieuws, nieuwe CD’s en uitstapjes naar film, poëzie en het Open Podium voor de muziekamateur. Vanaf dit seizoen kunnen ook<span>  </span>conservatoriumstudenten meedoen. Stuur je opname naar openpodium@ntr.nl.</span></p><p><br/></p><p><span><b>Poëzie</b></span></p><p><span>K.Schippers is stadsdichter van Amsterdam, hij leest zijn gedicht De Lunch.</span></p><p><span>K.Schippers leest het gedicht De Lunch uit de bundel Buiten Beeld.</span></p><p></p><p><span>Buiten Beeld</span><br/></p><p><span>CPNB,Amsterdam, 2014</span></p><p>ISBN 9789059652262</p><p><br/></p><p></p><p><b>Avond van de Stadsdichter K.Schippers</b></p><p>Di 10 oktober, 20.15 De Kleine Komedie, Amsterdam</p><p><a href="http://www.dekleinekomedie.nl/"><b>MEER INFORMATIE</b></a></p><p><br/></p><p></p><p></p><p><span><b>Film:</b></span></p><p><span>Filmmuziek bij de veelbesproken animatiefilm Loving Vincent. Die gaat pas eind oktober bij ons in roulatie,<span> </span>maar er zijn dit weekend twee voor-premières!</span></p><p><br/></p><p><span>voorpremière Loving Vincent in Cinemec Ede</span></p><p><span><b><span>Za 7 Okt vanaf 19.30</span></b></span></p><p><span><b><span>Zo 8 Okt vanaf 15.30</span></b></span></p><p><span><b></b></span></p><p><b><a href="https://www.cinemec.nl/film/22918/loving-vincent">MEER INFORMATIE</a><i><span></span></i></b></p><p><b><a href="https://www.cinemec.nl/film/22918/loving-vincent">Bekijk de trailer</a><i><span></span></i></b></p><p><b><br/></b></p><p></p><p><b><span>Avond van de Stadsdichter </span></b><span>Di 10 Okt 20.15 De Kleine Komedie, Amsterdam</span></p><p><span><a href="http://www.dekleinekomedie.nl/"><b>MEER INFORMATIE</b></a></span></p><p><span></span></p><p><span><b>Radiopremière:</b></span></p><p><span>Reza Namavar componeerde voor Bach2Ways -het project van sopraan Johannette Zomer- een Sinfonia. Om 17.35 de eerste uitzending op de radio van dit gloednieuwe werk.</span></p><p><span><br/></span></p><p><span><b>Cross-over</b></span></p><p><span><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">En in de rubriek cross-over gaan we met Cantigas de Santa Maria terug naar de 13</span><sup style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">e</sup><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"><span> </span>eeuw, naar het kleurrijke hof van Alfonso de Wijze in Castilië. Een treftpunt van diverse culturen. </span><br/></span></p><p><span><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;"><br/></span></span></p><p><span><b>Open Podium</b></span></p><p><span>Kamerkoor Festina Lente </span>uit Arnhem staat olv. Dirkjan Knorringa </p><p>Vanaf dit seizoen zijn naast amteurmusici ook muziekstudenten welkom. Doe mee en mail je opname naar openpodium@ntr.nl</p><p><br/></p><p><b><a href="http://www.radio4.nl/podium/nieuws-pagina/14907/de-concerttips-van-podium" target="">CONCERTTIPS</a></b></p><p></p>
Vrije Geluiden

23:04 - 23:59

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht