Meer NPO

L'Orfeo van Monteverdi door de Nederlandse Reisopera

Bekijk de opera hier

Overzicht van 17 oktober 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Om 9.30 uur Kettingreactie en om 11.30 uur WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:32   Kettingreactie
Michael Praetorius Hört auf mit weinen und klagen Schütz-Akademie o.l.v. Howard Arman
Michael Praetorius - Hört auf mit weinen und klagen
Luidspreker Luidspreker
11:22   WhatsAb
De sterfdag van Chopin.
WhatsAb 17 oktober 2017
De Muziekfabriek

12:00 - 14:00

De Muziekfabriek AVROTROS

Presentatie: Hans van den Boom, Sander Zwiep

In deze uitzending

Een programma met prettig in het gehoor liggende klassieke muziek voor de lunchtijd én elke dag (behalve zondag) om 12.30 uur de PRIJS CD. Naast informatie over muziek en componisten, óók de belangrijkste (muzikale) gespreksonderwerpen van de dag.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Avondconcert

20:00 - 22:30

Avondconcert Omroep MAX

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

In het programma Avondconcert hoort u dagelijks live opnamen van Nederlandse en internationale concertpodia.

Gergiev Festival
Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergiev:
Stravinsky -Begrafeniszang
Scriabin - Poème de l’extase
Scriabin - Rêverie
Stravinsky - Le sacre du printemps

MAX opname 14 september 2017, De Doelen Rotterdam


Dutch Classical Talent
Nadezda Filippova, piano
Mozart - Variaties voor piano , ''Unser dummer Pöbel meint''
Debussy - Masques en L'isle joyeuse
Schumann - Fantasie voor piano, op.17 in C
MAX opname 10 oktober 2017, Muziekgebouw Eindhoven


MAX
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Mark Brouwers

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: Liszt Concours - de 3 finalisten

Op zondagavond 15 oktober maakte de Internationale Jury van het Liszt Concours onder voorzitter Joop Daalmeijer bekend wie de finalisten van het 11de concours zijn.

Minsoo Hong (1993, Zuid-Korea), Dina Ivanova (1994, Rusland) en Alexander Ullman (1991, Verenigd Koninkrijk) zijn gekozen uit de veertien pianisten die van 8 tot en met 15 oktober speelden in de halve finales van het concours. Traditiegetrouw krijgen de finalisten twee keer de kans om de jury te overtuigen van hun spel in de grote zaal van TivoliVredenburg. Op woensdag 18 oktober spelen Hong, Ivanova en Ullman de finale solo, met – voor het eerst – volledig vrije keuze in repertoire van Franz Liszt. Op zaterdag 21 oktober vindt de finale gala-avond plaats. De drie finalisten spelen ieder een van de pianoconcerten van Liszt samen met het Radio Filharmonisch Orkest. Op deze avond maakt de jury tevens de prijzen bekend. Daarnaast kan het publiek in de zaal en via de livestream van het concours stemmen op de Capgemini Publieksprijs. De beide finales worden live uitgezonden op NPO Radio 4. 

Minsoo Hong (C) Allard Willemse k.jpg
Minsoo Hong. Foto: Allard Willemse

Dina Ivanova (C) Allard Willemse k.jpg
Dina Ivanova. Foto: Allard Willemse


Alexander Ullman (C) Allard Willemse k.jpg
Alexander Ullman. Foto: Allard Willemse<p>Op zondagavond 15 oktober maakte de Internationale Jury van het Liszt Concours onder voorzitter Joop Daalmeijer bekend wie de finalisten van het 11de concours zijn.</p><p><b>Minsoo Hong</b> (1993, Zuid-Korea), <b>Dina Ivanova</b> (1994, Rusland) en <b>Alexander Ullman</b> (1991, Verenigd Koninkrijk) zijn gekozen uit de veertien pianisten die van 8 tot en met 15 oktober speelden in de halve finales van het concours. Traditiegetrouw krijgen de finalisten twee keer de kans om de jury te overtuigen van hun spel in de grote zaal van TivoliVredenburg. Op woensdag 18 oktober spelen Hong, Ivanova en Ullman de finale solo, met – voor het eerst – volledig vrije keuze in repertoire van Franz Liszt. Op zaterdag 21 oktober vindt de finale gala-avond plaats. De drie finalisten spelen ieder een van de pianoconcerten van Liszt samen met het Radio Filharmonisch Orkest. Op deze avond maakt de jury tevens de prijzen bekend. Daarnaast kan het publiek in de zaal en via de livestream van het concours stemmen op de Capgemini Publieksprijs. De beide finales worden live uitgezonden op NPO Radio 4. <br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38187/Minsoo Hong (C) Allard Willemse k.jpg" alt="Minsoo Hong (C) Allard Willemse k.jpg"/><br/>Minsoo Hong. Foto: Allard Willemse<br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38186/Dina Ivanova (C) Allard Willemse k.jpg" alt="Dina Ivanova (C) Allard Willemse k.jpg"/><br/>Dina Ivanova. Foto: Allard Willemse</p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38185/Alexander Ullman (C) Allard Willemse k.jpg" alt="Alexander Ullman (C) Allard Willemse k.jpg"/><br/>Alexander Ullman. Foto: Allard Willemse</p><p><br/><br/></p>
Te gast: Mayken Jonkman

Mayken Jonkman is conservator bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. Ze deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar Nederlandse kunstenaars in Parijs in de 'lange negentiende eeuw', tussen 1789 en 1914. 

Tentoonstelling 13 oktober 2017 - 7 januari 2018
Parijs! Al eeuwen is de lichtstad een bron van inspiratie. Ontdek de Franse hoofdstad door de ogen van acht Nederlandse toonaangevende kunstenaars in de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs 1789-1914. Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen, Mondriaan'. Nu te zien.

<p>Mayken Jonkman is conservator bij het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis in Den Haag. Ze deed de afgelopen drie jaar onderzoek naar Nederlandse kunstenaars in Parijs in de 'lange negentiende eeuw', tussen 1789 en 1914. <br/><br/></p><p><b>Tentoonstelling 13 oktober 2017 - 7 januari 2018<br/></b>Parijs! Al eeuwen is de lichtstad een bron van inspiratie. Ontdek de Franse hoofdstad door de ogen van acht Nederlandse toonaangevende kunstenaars in de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs 1789-1914. Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen, Mondriaan'. Nu te zien.<br/><br/></p><p><iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/xX1tu2_V3Hg"></iframe></p>
Luidspreker Luidspreker
23:52   Slaapservice: Lies van Gasse - Vladslo
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Lies van Gasse - Vladslo
Mireille Geus - Dag 2

Vandaag kwamen mijn schrijfvriendinnen Door en Annelies langs. We vormen met elkaar een schrijfgroep en zien elkaar maandelijks om werk te bespreken. Zij zijn dus al een tijdje nauw betrokken bij het tot stand komen van de roman in wording,die mede door mijn jeugdherinneringen wordt gevormd.


We wandelden naar het huis in de Zocherstraat en het was heel anders dan gisteren toen alles zo licht was en zonnig. Het was niet alleen anders, omdat het vandaag een dag was met een rood gekleurde zon aan de hemel en daardoor met bijzonder licht, niet alleen anders omdat vandaag het bijna tien graden kouder was, ik wilde ze mijn geboortehuis graag laten zien en ik wilde net zo graag dat ik het niet ging doen, mijn hart sloeg sneller toen we met z’n drieën door de straat liepen. De luchtigheid was weg. 


Eenmaal bij mijn vroegere huisdeur drukte Door gewoon op de bel en ging de deur open. Een jonge vrouw stond ons via het trapgat in het Engels te woord. Door legde uit dat we graag even binnen wilden kijken, dat vooral ik wilde rondkijken, mijn hoofd was licht, mijn knieën knikten, ik snoof de geur op in het trapportaal, stond achter Door in het portaal en keek langs de leuning naar boven, ik kende dit allemaal, de hardware tenminste, de trappen zelf, het platje tussen de twee trappen omhoog, de leuning, de kromming van de trap.De software niet, de trapbekleding en de kleuren. Alles was netjes en schoon. 


Het kwam niet uit, we konden niet naar binnen vandaag. Maar ik had er gestaan, in die geopende deur, en was voor het eerst sinds 28 jaar achter de voordeur geweest.Met de blik naar boven rechtdoor naar mijn verleden.


Daarna liepen we naar de overkant waar ik gisteren al was geweest, mijn oude Havo Zocherstraat. De deur stond open, zoals ik gisteren al zei: er worden appartementen in gebouwd. Door en Annelies stapten door de smalle deur en legden binnen uit wat we kwamen doen. Daarna liepen we een uur met z’n drieën door de ruimten die ik kende, de trappen, de gangen, de oude klaslokalen, het kamertje van de conciërge en die erboven van de directeur. Ik herinnerde me opeens hoe verliefd ik hier had rondgelopen, hoe alles tintelde en hoe fijn ik de tekenles had gevonden omdat alles mocht, alles goed was. Dat ik hier voor het eerst hoorde van de docente Nederlands dat ik echt iets doen moest met schrijven. 


Natuurlijk was ook alles anders dan toen, net als ik gisteren ervoer. In de gymzaal zaten al luxe appartementen, vele lokalen waren veranderd in woonkamers, douches, keukeneilanden. Maar door er binnen te zijn, door de deuren heen, en erachter te dwalen, kwam ik wel degelijk dichterbij alles van toen. Vandaag zijn er deuren open gegaan, die eerder waren gesloten. Fijn om dat met z’n drieën te kunnen doen!


Wat zal ik morgen tegen komen?


2.1.JPG


2.6.JPG


2.5.JPG


2.4.JPG


2.2.JPG


2.3.JPG

<p>Vandaag kwamen mijn schrijfvriendinnen Door en Annelies langs. We vormen met elkaar een schrijfgroep en zien elkaar maandelijks om werk te bespreken. Zij zijn dus al een tijdje nauw betrokken bij het tot stand komen van de roman in wording,die mede door mijn jeugdherinneringen wordt gevormd.</p><p><br/></p><p>We wandelden naar het huis in de Zocherstraat en het was heel anders dan gisteren toen alles zo licht was en zonnig. Het was niet alleen anders, omdat het vandaag een dag was met een rood gekleurde zon aan de hemel en daardoor met bijzonder licht, niet alleen anders omdat vandaag het bijna tien graden kouder was, ik wilde ze mijn geboortehuis graag laten zien en ik wilde net zo graag dat ik het niet ging doen, mijn hart sloeg sneller toen we met z’n drieën door de straat liepen. De luchtigheid was weg. </p><p><br/></p><p>Eenmaal bij mijn vroegere huisdeur drukte Door gewoon op de bel en ging de deur open. Een jonge vrouw stond ons via het trapgat in het Engels te woord. Door legde uit dat we graag even binnen wilden kijken, dat vooral ik wilde rondkijken, mijn hoofd was licht, mijn knieën knikten, ik snoof de geur op in het trapportaal, stond achter Door in het portaal en keek langs de leuning naar boven, ik kende dit allemaal, de hardware tenminste, de trappen zelf, het platje tussen de twee trappen omhoog, de leuning, de kromming van de trap.De software niet, de trapbekleding en de kleuren. Alles was netjes en schoon. </p><p><br/></p><p>Het kwam niet uit, we konden niet naar binnen vandaag. Maar ik had er gestaan, in die geopende deur, en was voor het eerst sinds 28 jaar achter de voordeur geweest.Met de blik naar boven rechtdoor naar mijn verleden.</p><p><br/></p><p>Daarna liepen we naar de overkant waar ik gisteren al was geweest, mijn oude Havo Zocherstraat. De deur stond open, zoals ik gisteren al zei: er worden appartementen in gebouwd. Door en Annelies stapten door de smalle deur en legden binnen uit wat we kwamen doen. Daarna liepen we een uur met z’n drieën door de ruimten die ik kende, de trappen, de gangen, de oude klaslokalen, het kamertje van de conciërge en die erboven van de directeur. Ik herinnerde me opeens hoe verliefd ik hier had rondgelopen, hoe alles tintelde en hoe fijn ik de tekenles had gevonden omdat alles mocht, alles goed was. Dat ik hier voor het eerst hoorde van de docente Nederlands dat ik echt iets doen moest met schrijven. </p><p><br/></p><p>Natuurlijk was ook alles anders dan toen, net als ik gisteren ervoer. In de gymzaal zaten al luxe appartementen, vele lokalen waren veranderd in woonkamers, douches, keukeneilanden. Maar door er binnen te zijn, door de deuren heen, en erachter te dwalen, kwam ik wel degelijk dichterbij alles van toen. Vandaag zijn er deuren open gegaan, die eerder waren gesloten. Fijn om dat met z’n drieën te kunnen doen!</p><p><br/></p><p>Wat zal ik morgen tegen komen? <br/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38244/2.1.JPG" alt="2.1.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38249/2.6.JPG" alt="2.6.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38248/2.5.JPG" alt="2.5.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38247/2.4.JPG" alt="2.4.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38245/2.2.JPG" alt="2.2.JPG" width="400"/></p><p><br/></p><p><img src="http://www.radio4.nl/image/rm/38246/2.3.JPG" alt="2.3.JPG" width="400"/></p>

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht