Overzicht van 22 juli 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Wilfred Kemp

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Dick Swaab

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Dick Swaab AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 22 juli presenteert arts en neurobioloog Dick Swaab.
Dick Swaab, is arts, Emer. Hoogleraar Neurobiologie, Univ. van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Univ. van Amsterdam, promoveerde tijdens zijn studie in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005.
Hij is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen', Qiu Shi (= Op Zoek naar de waarheid) Professor in de Zhejiang Univ., Hangzhou, China en Gast hoogleraar in drie andere universiteiten in China.
Hij publiceerde meer dan 580 wetenschappelijke SCI-artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde 70 boeken en was promotor van 85 promovendi waarvan er nu 20 hoogleraar zijn geworden. Hij publiceerde de uit twee delen bestaande monografie ‘The Human Hypothalamus’, die in de Handbook of Clinical Neurology serie verscheen, Elsevier, Amsterdam.
Swaab's H-factor is 84.


Swaab publiceerde de bestseller: ‘Wij zijn ons Brein”, waar meer dan 450.000 exemplaren van verkocht zijn en die nu vertaald is in 16 talen.
Een kinderversie van dit boek (Jij bent je Brein) is in 2013 verschenen en in het Russisch en Thais vertaald. In september 2016 verscheen Ons Creatieve Brein.
Dick Swaab

Dick Swaab, is arts, Emer. Hoogleraar Neurobiologie, Univ. van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Univ. van Amsterdam, promoveerde tijdens zijn studie in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005. Hij is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen', Qiu Shi (= Op Zoek naar de waarheid) Professor in de Zhejiang Univ., Hangzhou, China en Gast hoogleraar in drie andere universiteiten in China. Hij publiceerde meer dan 580 wetenschappelijke SCI-artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde 70 boeken en was promotor van 85 promovendi waarvan er nu 20 hoogleraar zijn geworden. Hij publiceerde de uit twee delen bestaande monografie ‘The Human Hypothalamus’, die in de Handbook of Clinical Neurology serie verscheen, Elsevier, Amsterdam. Swaab's H-factor is 84.


Swaab publiceerde de bestseller: ‘Wij zijn ons Brein”, waar meer dan 450.000 exemplaren van verkocht zijn en die nu vertaald is in 16 talen. Een kinderversie van dit boek (Jij bent je Brein) is in 2013 verschenen en in het Russisch en Thais vertaald. In september 2016 verscheen Ons Creatieve Brein.

<p>Dick Swaab, is arts, Emer. Hoogleraar Neurobiologie, Univ. van Amsterdam (AMC). Hij studeerde geneeskunde aan de Univ. van Amsterdam, promoveerde tijdens zijn studie in 1970 en was Directeur van het Nederlands Instituut voor Hersenonderzoek van 1978 tot 2005 en oprichter en directeur van de Nederlandse Hersenbank tot 2005. Hij is momenteel teamleider in het Nederlands Herseninstituut van de onderzoeksgroep 'Neuropsychiatrische stoornissen', Qiu Shi (= Op Zoek naar de waarheid) Professor in de Zhejiang Univ., Hangzhou, China en Gast hoogleraar in drie andere universiteiten in China. Hij publiceerde meer dan 580 wetenschappelijke SCI-artikelen, 200 hoofdstukken in boeken, redigeerde 70 boeken en was promotor van 85 promovendi waarvan er nu 20 hoogleraar zijn geworden. Hij publiceerde de uit twee delen bestaande monografie ‘The Human Hypothalamus’, die in de Handbook of Clinical Neurology serie verscheen, Elsevier, Amsterdam. Swaab's H-factor is 84.</p><p><br/>Swaab publiceerde de bestseller: ‘Wij zijn ons Brein”, waar meer dan 450.000 exemplaren van verkocht zijn en die nu vertaald is in 16 talen. Een kinderversie van dit boek (Jij bent je Brein) is in 2013 verschenen en in het Russisch en Thais vertaald. In september 2016 verscheen Ons Creatieve Brein. <br/></p>
Licht op 4

12:00 - 14:00

Licht op 4 AVROTROS

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Licht op Vier is een opgewekt programma, dagelijks van 12 tot 14 uur. Met iedere dag (behalve zondag) een Prijs-CD.
NPO Radio 4 op Wonderfeel

14:00 - 16:00

NPO Radio 4 op Wonderfeel NPO Radio 4

Presentatie: Margriet Vroomans

In deze uitzending

We zenden van 14 - 18 uur live uit vanaf het festival Wonderfeel in 's-Graveland: klassieke muziek midden in de natuur!
NPO Radio 4 op Wonderfeel

16:00 - 18:00

NPO Radio 4 op Wonderfeel NPO Radio 4

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

We zenden van 14 - 18 uur live uit vanaf het festival Wonderfeel in 's-Graveland: klassieke muziek midden in de natuur!
Podium

18:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
Wat kunt u zoal verwachten?

Tot aan september hoor je in Podium op Zaterdag het beste van het afgelopen seizoen op het gebied van filmmuziek, cross-over en poëzie. En we houden je op de hoogte van het muzieknieuws, met de belangrijkste nieuwsberichten uit het doordeweekse Podium.

I.v.m. het festival Wonderfeel begint Podium op Zaterdag een half uur later: 18.00-19.00.

Deze crossoverplaat viel op, Jazz-zangeres Kristina Fuchs die aan de haal ging met oude Nederlandse volksliedjes. Ze legt zo een onverwachte  link tussen haar eigentijdsejazz/impro-muziek en die stokoude liedjes.

Uit haar poëziebundel ‘Lichtmeters’ leest de Vlaamse Ruth Lasters het gedicht ‘Bloem’, over de verzorging van haar oude vader en de onuitgesproken gedachten als zij hem verzorgt.

Ruth Lasters: Lichtmeters, Uitgever: Polis, 2015, ISBN 9789463100120

Film:Moonlight

Regie:Barry Jenkins

Muziek:Nicholas Britell

De veel bekroonde en veelbesproken film Moonlight was genomineerd voor acht Oscars, en kreeg uiteindelijk drie.

Moonlight  speelt zich af in een ruige buurt van het turbulente Miami en volgt drie periodes uit het leven van een Afro-Amerikaanse jongen die opgroeit in de arme wijken van Miami.


Afbeelding: Kristina Fuchs

<p><b style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b>Tot aan september hoor je in Podium op Zaterdag het beste van het afgelopen seizoen op het gebied van filmmuziek, cross-over en poëzie. En we houden je op de hoogte van het muzieknieuws, met de belangrijkste nieuwsberichten uit het doordeweekse Podium.</b></b><br/></p><p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b>I.v.m. het festival Wonderfeel begint Podium op Zaterdag een half uur later: 18.00-19.00.</b></span></p><p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"></span></p><p><span style="color: rgb(26, 26, 26);">Deze <b>crossoverplaat</b> viel op, Jazz-zangeres Kristina Fuchs die aan de haal ging met oude Nederlandse volksliedjes. Ze legt zo een onverwachte  link tussen haar eigentijdsejazz/impro-muziek en die stokoude liedjes.</span></p><p></p><p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"></span></p><p>Uit haar <b>poëziebundel ‘Lichtmeters’ </b>leest de Vlaamse Ruth Lasters het gedicht ‘Bloem’, over de verzorging van haar oude vader en de onuitgesproken gedachten als zij hem verzorgt.</p><p>Ruth Lasters: Lichtmeters, <span>Uitgever: Polis, 2015, </span><span>ISBN 9789463100120</span></p><p><b>Film</b>:<b>Moonlight</b></p><p><span>Regie:Barry Jenkins</span></p><p>Muziek:Nicholas Britell</p><p><span>De veel bekroonde en veelbesproken film Moonlight was genomineerd voor acht Oscars, en kreeg uiteindelijk drie.</span></p><p><span></span></p><p><span>Moonlight<span>  </span>speelt zich af in een ruige buurt van het turbulente Miami en volgt drie periodes uit het leven van een Afro-Amerikaanse jongen die opgroeit in de arme wijken van Miami.</span></p><p></p><p><b style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);"><b><br/></b></b></p><p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);">Afbeelding: Kristina Fuchs</span></p>
Zomeravondconcert

19:00 - 23:00

Zomeravondconcert Omroep MAX

Presentatie: Mieke van der Weij

In deze uitzending

Van 28 juni tot en met 6 september: Iedere avond de mooiste (live) concerten uit binnen- en buitenland in de Radio 4 Zomeravondconcerten.

Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, Amsterdam
Robeco Summer Nights
Arthur en Lucas Jussen, piano:
Fauré - Dolly suite
Gershwin - Preludes
Villa-Lobos - Danca do Indio Blanco
Piazzolla - Libertango
Stravinsky - Le sacre du printemps


MAX

Bekijk hier het filmpje waarin Arthur en Lucas alvast vertellen over Le Sacre du printemps van Stravinsky:
Lucas en Arthur Jussen, live

Samen én apart bestormen Arthur en Lucas Jussen de laatste jaren de internationale podia. Dit jaar spelen de broers meerdere malen in de Robeco SummerNights. Met geweldige orkesten en koren, maar vandaag met niets anders dan één vleugel en twee krukken. De Jussens starten met vier deeltjes uit Fauré's charmante Dolly Suite. Arthur vervolgt met twee werken van Debussy. Dansbare muziek van Gershwin en Villa-Lobos ligt in handen van Lucas. De broers komen weer samen in Piazzolla's Libertango.

Het hoogtepunt van dit concert: Arthur en Lucas Jussens vertolking van Stravinsky’s Le sacre du printemps. Geen bewerking op piano van dit roemruchte ballet, maar juist de blauwdruk. Stravinsky schreef al zijn werken op piano. In deze quatre-mains-Sacre hoort u alle ingrediënten van de uiteindelijke versie.

<p>Samen én apart bestormen Arthur en Lucas Jussen de laatste jaren de internationale podia. Dit jaar spelen de broers meerdere malen in de Robeco SummerNights. Met geweldige orkesten en koren, maar vandaag met niets anders dan één vleugel en twee krukken. De Jussens starten met vier deeltjes uit Fauré's charmante <em>Dolly Suite. </em>Arthur vervolgt met twee werken van Debussy. Dansbare muziek van Gershwin en Villa-Lobos ligt in handen van Lucas. De broers komen weer samen in Piazzolla's <em>Libertango</em>.<br/><br/>Het hoogtepunt van dit concert: Arthur en Lucas Jussens vertolking van Stravinsky’s <em>Le sacre du printemps</em>. Geen bewerking op piano van dit roemruchte ballet, maar juist de blauwdruk. Stravinsky schreef al zijn werken op piano. In deze quatre-mains-<em>Sacre </em>hoort u alle ingrediënten van de uiteindelijke versie. <br/></p>
Luidspreker Luidspreker
20:46   Samen naar Klassiek
Karin en Raymond gingen Samen naar Klassiek en bezochten in het Concertgebouw in Amsterdam het concert dat Lucas en Arthur Jussen daar...
Samen naar Klassiek
Luidspreker Luidspreker
21:58   Samen naar Klassiek
Karin en Raymond gingen Samen naar Klassiek en bezochten in het Concertgebouw in Amsterdam het concert dat Lucas en Arthur Jussen daar...
Samen naar Klassiek
Luidspreker Luidspreker
22:00   Samen naar Klassiek
Karin en Raymond gingen Samen naar Klassiek en bezochten in het Concertgebouw in Amsterdam het concert dat Lucas en Arthur Jussen daar...
Samen naar Klassiek
Vrije Geluiden

23:03 - 23:59

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht