Overzicht van 11 juli 2017

De Nacht

00:00 - 05:00

De Nacht NPO Radio 4

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht.
Voor de dag

05:00 - 07:00

Voor de dag VPRO

Presentatie: Beitske de Jong

In deze uitzending

Jong presentatietalent van NPO Radio 4 bereidt je voor op de dag!
De Klassieken

09:00 - 12:00

De Klassieken AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Elke werkdag van 9-12 de mooiste klassieke muziek uit de muziekgeschiedenis, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. Om 9.30 uur Kettingreactie en om 11.30 uur WhatsAb. Mail uw opmerkingen en suggesties naar deklassieken@avrotros.nl.
Luidspreker Luidspreker
09:31   Kettingreactie
Franz Schubert Winterreise D.911 - nr.5, "Der Lindenbaum" Thomas Quasthoff, bas-bariton & Charles Spencer, piano
Schubert - Winterreise D.911 - nr.5, "Der Lindenbaum"
Luidspreker Luidspreker
11:27   WhatsAb
Welke muziek zou er moeten klinken in een fastfood restaurant?
whatsab - welke muziek in fastfood restaurants?
Licht op 4

12:00 - 14:00

Licht op 4 AVROTROS

Presentatie: Jet Berkhout

In deze uitzending

Licht op Vier is een opgewekt programma, iedere dag van 12 tot 14 uur.
Met iedere dag (behalve zondag) een Prijs-CD.
Podium

16:00 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In Podium: nieuwe cd’s, muzieknieuws en concerttips.
Ons mailadres: podium@ntr.nl
Passaggio

19:00 - 20:00

Passaggio KRO-NCRV

Presentatie: Hans Smit

In deze uitzending

Passaggio, elke werkdag op Radio 4. Muziek om bij te komen van de dag en op te laden voor de avond, met Hans Smit.
Zomeravondconcert

20:00 - 22:30

Zomeravondconcert Omroep MAX

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Van 1 juli tot en met 3 september: Iedere avond de mooiste (live) concerten uit binnen- en buitenland in de NPO Radio 4 Zomeravondconcerten.

Rechtstreeks uit het Concertgebouw, Amsterdam
Robeco Summer Nights
Alma Quartet:
Ravel - Strijkkwartet in F
Sjostakovitsj - Strijkkwartet no. 8 in c, op. 110
Schulhoff - Strijkkwartet no 2
Debussy - Strijkkwartet in g, op. 10


MAX

Logegast is Ola Mafaalani
„Toneel gaat altijd over die ene mens die het verhaal vertelt van de hele mensheid.”
Alma Quartet, live

Met zijn Strijkkwartet wilde Ravel een ode brengen aan Debussy, zonder hem te kopiëren. Dat is méér dan gelukt. Ravel modelleerde zijn compositie naar het enige kwartet van zijn voorbeeld. De structuur is hetzelfde: van puntig en levendig naar steeds meer introspectie. Maar de uitwerking verschilt volledig. Het Strijkkwartet van Debussy is sterk impressionistisch, dromerig. Een werk van het hoofd, bijna, terwijl Ravel vanuit het hart opereert. Misschien juist daarom werken de twee stukken zo goed samen, en zijn ze ijkpunten van het repertoire.

Het Alma Quartet bestaat uit drie leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en cellist Nitzan Laster van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hun eerste album bundelde alle kwartetmuziek van Erwin Schulhoff. Net als Ravel en Debussy had Schulhoff een open blik. Invloeden van jazz en volksmuziek zijn hoorbaar in zijn dynamische Tweede strijkkwartet. Een heel ander timbre wordt aangesproken door Sjostakovitsj in zijn intense Achtste strijkkwartet. Overigens vertelde het Alma Quartet aan Luister dat ze soms concerten geven in ruil voor een biertje. Dus u weet wat u de vier heren na afloop van dit bijzondere concert kunt aanbieden!

<p>Met zijn <em>Strijkkwartet </em>wilde Ravel een ode brengen aan Debussy, zonder hem te kopiëren. Dat is méér dan gelukt. Ravel modelleerde zijn compositie naar het enige kwartet van zijn voorbeeld. De structuur is hetzelfde: van puntig en levendig naar steeds meer introspectie. Maar de uitwerking verschilt volledig. Het <em>Strijkkwartet </em>van Debussy is sterk impressionistisch, dromerig. Een werk van het hoofd, bijna, terwijl Ravel vanuit het hart opereert. Misschien juist daarom werken de twee stukken zo goed samen, en zijn ze ijkpunten van het repertoire.<br/><br/>Het Alma Quartet bestaat uit drie leden van het Koninklijk Concertgebouworkest en cellist Nitzan Laster van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Hun eerste album bundelde alle kwartetmuziek van Erwin Schulhoff. Net als Ravel en Debussy had Schulhoff een open blik. Invloeden van jazz en volksmuziek zijn hoorbaar in zijn dynamische <em>Tweede strijkkwartet</em>. Een heel ander timbre wordt aangesproken door Sjostakovitsj in zijn intense <em>Achtste strijkkwartet</em>. Overigens vertelde het Alma Quartet aan <em>Luister </em>dat ze soms concerten geven in ruil voor een biertje. Dus u weet wat u de vier heren na afloop van dit bijzondere concert kunt aanbieden!<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
21:00   Logegast Ola Mafaalani
De logegast is theatermaker Ola Mafaalani. Zij was tot begin dit jaar artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel. Zij regisseerde...
Logegast Ola Mafalaani
Luidspreker Luidspreker
22:29   Logegast Ola Mafaalani
De logegast is theatermaker Ola Mafaalani. Zij was tot begin dit jaar artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel. Zij regisseerde...
Logegast Ola Mafalaani
Opium

22:30 - 00:00

Opium AVROTROS

Presentatie: Jan Mom

In deze uitzending

Opium is een radioprogramma boordevol klassieke muziek en doordrenkt van Kunst & Cultuur. De presentator ontvangt een gast en er is live muziek! Iedere werkdag live vanuit VondelCS in het Vondelpark te Amsterdam.
Live muziek: Ben Weishaupt en Marene Elgershuizen

De Nederlandse dramatisch-coloratuur sopraan Marene Elgershuizen behaalde haar Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij vervolgde haar studie in Duitsland. In november 2013 won Marene de eerste prijs in de Euregio Vokalisten Wettbewerb in Heek-Nienborg, Duitsland. In november 2015 won zij een Wagner Stipendium van het Richard-Wagner-Verband Berlin-Brandenburg. 

pianist Ben Weishaupt werd op 10-jarige leeftijd toegelaten tot de jong-talentklas van het Conservatorium van Groningen. Hier studeerde hij aanvankelijk trompet, maar al gauw gaf hij de voorkeur aan piano. Tegelijkertijd begon hij met zingen en trad vaak op als solist. Vanaf september 2014 studeert Ben piano in de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet.

<p><span style="color: rgb(82, 82, 82);background-color: rgb(255, 255, 255);float: none;">De Nederlandse dramatisch-coloratuur sopraan Marene Elgershuizen behaalde haar Masterdiploma aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij vervolgde haar studie in Duitsland. In november 2013 won Marene de eerste prijs in de Euregio Vokalisten Wettbewerb in Heek-Nienborg, Duitsland. In november 2015 won zij een Wagner Stipendium van het Richard-Wagner-Verband Berlin-Brandenburg.<span> <br/><br/></span></span>pianist Ben Weishaupt werd op 10-jarige leeftijd toegelaten tot de jong-talentklas van het Conservatorium van Groningen. Hier studeerde hij aanvankelijk trompet, maar al gauw gaf hij de voorkeur aan piano. Tegelijkertijd begon hij met zingen en trad vaak op als solist. Vanaf september 2014 studeert Ben piano in de bacheloropleiding van het Conservatorium van Amsterdam bij Marcel Baudet.<br/></p>
Te gast: Albert Lubbers

Albert Lubbers is artistiek leider van Theatergroep Suburbia, het stadsgezelschap van Almere. Ze spelen in het theater en ook op verschillende plekken in de stad, in parkeergarages, flatgebouwen, of in de natuur van Flevoland.

De Verlossing
'De Verlossing' van Hugo Claus is een onweerstaanbaar komisch portret van een beklagenswaardig gezin dat niet met, maar ook niet zonder elkaar kan leven. De zomervoorstelling is een complete avond uit op Stadslandgoed De Kemphaan met voorafgaand een Vlaams driegangendiner.

<p>Albert Lubbers is artistiek leider van Theatergroep Suburbia, het stadsgezelschap van Almere. Ze spelen in het theater en ook op verschillende plekken in de stad, in parkeergarages, flatgebouwen, of in de natuur van Flevoland.<br/><br/><b>De Verlossing</b><br/>'De Verlossing' van Hugo Claus is een onweerstaanbaar komisch portret van een beklagenswaardig gezin dat niet met, maar ook niet zonder elkaar kan leven. De zomervoorstelling is een complete avond uit op Stadslandgoed De Kemphaan met voorafgaand een Vlaams driegangendiner.<br/></p>
Luidspreker Luidspreker
23:51   Slaapservice: Yannick Dangre uit De idioot en de tederheid
De nacht valt over Opium op 4 en het Vondelpark. Er brandt nog één lampje in Vondel CS. Daar zit een schrijver voor te lezen uit eigen...
Yannick Dangre uit De idioot en de tederheid

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht