Overzicht van 1 juli 2017

De Nacht

00:00 - 07:00

De Nacht AVROTROS

Presentatie: non-stop

In deze uitzending

Ontspannende klassieke muziek in de nacht. Van dit programma is vanwege de lengte geen 'uitzending gemist' beschikbaar.
Musica Religiosa

09:00 - 10:00

Musica Religiosa EO

Presentatie: Elsbeth Gruteke

In deze uitzending

Iedere zaterdag wakker worden met klassieke muziek met een religieuze signatuur.
Een goedemorgen met...Marjolijn van Heemstra

10:00 - 12:00

Een goedemorgen met...Marjolijn van Heemstra AVROTROS

Presentatie: diverse presentatoren

In deze uitzending

Zaterdag 1 juli presenteert schrijver, theatermaker, dichter en columnist Marjolijn van Heemstra.
Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam, omdat ze wilde weten wat mensen tot geloof beweegt. In 2009 debuteerde ze als dichter met de bundel Als Mozes had doorgevraagd. Inmiddels is ze ook een gevierd theatermaakster, met tien voorstellingen op haar naam. Naast dichter en theatermaakster is ze ook schrijver en columnist voor Trouw. Door de veelzijdigheid in alles wat ze maakt, spreekt ze een breed en gevarieerd publiek aan. Bij Das Mag verscheen onlangs haar tweede roman, En we noemen hem.

Foto: Maarten van der Kamp
Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam, omdat ze wilde weten wat mensen tot geloof beweegt. In 2009 debuteerde ze als dichter met de bundel Als Mozes had doorgevraagd. Inmiddels is ze ook een gevierd theatermaakster, met tien voorstellingen op haar naam. Naast dichter en theatermaakster is ze ook schrijver en columnist voor Trouw. Door de veelzijdigheid in alles wat ze maakt, spreekt ze een breed en gevarieerd publiek aan. Bij Das Mag verscheen onlangs haar tweede roman, En we noemen hem.
Foto: Maarten van der Kamp

<p>Marjolijn van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen in Amsterdam, omdat ze wilde weten wat mensen tot geloof beweegt. In 2009 debuteerde ze als dichter met de bundel Als Mozes had doorgevraagd. Inmiddels is ze ook een gevierd theatermaakster, met tien voorstellingen op haar naam. Naast dichter en theatermaakster is ze ook schrijver en columnist voor Trouw. Door de veelzijdigheid in alles wat ze maakt, spreekt ze een breed en gevarieerd publiek aan. Bij Das Mag verscheen onlangs haar tweede roman, En we noemen hem.<br/><i>Foto: Maarten van der Kamp</i><br/></p>
Licht op 4

12:00 - 14:00

Licht op 4 AVROTROS

Presentatie: Maartje Stokkers

In deze uitzending

Licht op Vier is een opgewekt programma, dagelijks van 12 tot 14 uur. Met iedere dag (behalve zondag) een Prijs-CD.
NTR ZaterdagMatinee

14:00 - 17:30

NTR ZaterdagMatinee NTR

Presentatie: Hans Haffmans

In deze uitzending

In de zomermaanden klinken hoogtepunten uit het archief van de ZaterdagMatinee. Een concert uit het afgelopen seizoen wordt gecombineerd met oudere archiefopnames, in samenhang met de thema's en accenten in de programmering van het nieuwe seizoen van de ZaterdagMatinee.
Op 4 juli a.s. viert Amerika haar 'Independance Day', daarom deze week aandacht voor het centrale thema van het afgelopen Matinee-seizoen, "The world according to John Adams', waarin de muziek en inspiratiebronnen van deze Amerikaanse componist en dirigent werden belicht. Verder opnames in associatie met het motto 'vrijheid!', dat in het nieuwe concertseizoen één van de rode draden vormt. Zie de speellijst voor details.
Podium

17:30 - 19:00

Podium NTR

Presentatie: Wouter Pleijsier

In deze uitzending

Podium op Zaterdag, de weekendeditie van Podium. Met de nieuwste releases en tips voor poëzie, film en concerten. Daarnaast speciale aandacht voor crossover en het Open Podium voor de muziekamateur. Presentatie Wouter Pleijsier. Redactieadres: podium@ntr.nl. Bijdragen Open Podium: openpodium@ntr.nl
Wat kunt u zoal verwachten?

Podium op Zaterdag, met muzieknieuws, nieuwe CD’s en met poëzie zo klinkt het natuurgedicht ‘Holland’ van Marsman. De filmtip is  Donkeoyte van Chico Pereira. Is het een documentaire, een fantastisch verhaal of een roadmovie? De film gaat over een oude man die het in zijn hoofd haalt om met zijn ezel een grote reis te maken. In het Open Podium een goed bewaard geheim: dat is het muziekinitiatief Arcato in Zutphen. Waar maar liefst 80 jongeren uit de regio samenspelen in een van de drie strijkorkesten van violiste Petra Westra. www.arcato.nl

De cross-over is afkomstig uit Noorwegen. Deze CD werd vanwege z’n te populaire gehalte uit de Britse classical charts gekieperd, de nieuwe CD van de Noorse barokviolist Bjarte Eike. Ten onrechte, want de meeste tracks zijn gewoon in de oude baroktraditie uitgevoerd. Wel voegt Bjarte Eike er improvisaties aan toe en zet hij het luik naar de oude volksmuziek soms wagenwijd open. En als je het The Alehouse Sessions noemt, moet je niet zeuren dat er en toe een beschonken zeemanslied klinkt.

Poëzietip

Morgen organiseert de dichterskring in Brummen een Poëziewandeling.

Eee tocht door de uiterwaarden en  langs de IJssel-  en op een zeepkist lezen de dichters dan hun gedichten voor. Het begint om 15.00. Start is op locatie Cortenoever in Brummen, waar een pondje u over de IJssel kan zetten.

En in de buurt is een bezoek waard het Museum More in Gorssel. Het nieuwe museum bezit de grootse collectie realistische kunst van Nederland.

Zo 2 juli 15.00 Cortenoever in Brummen

MEER INFORMATIE


<p>Podium op Zaterdag, met muzieknieuws, nieuwe CD’s en met <b>poëzie</b> zo klinkt het natuurgedicht ‘Holland’ van Marsman. De <b>filmtip</b> is  Donkeoyte van Chico Pereira. Is het een documentaire, een fantastisch verhaal of een roadmovie? De film gaat over een oude man die het in zijn hoofd haalt om met zijn ezel een grote reis te maken. In het <b>Open Podium</b> een goed bewaard geheim: dat is het muziekinitiatief Arcato in Zutphen. Waar maar liefst 80 jongeren uit de regio samenspelen in een van de drie strijkorkesten van violiste Petra Westra. www.arcato.nl<br/></p><p><span>De</span><b> cross-over</b><span> is afkomstig uit Noorwegen. Deze CD werd vanwege z’n te populaire gehalte uit de Britse classical charts gekieperd, de nieuwe CD van de Noorse barokviolist Bjarte Eike. Ten onrechte, want de meeste tracks zijn gewoon in de oude baroktraditie uitgevoerd. Wel voegt Bjarte Eike er improvisaties aan toe en zet hij het luik naar de oude volksmuziek soms wagenwijd open. En als je het The Alehouse Sessions noemt, moet je niet zeuren dat er en toe een beschonken zeemanslied klinkt.</span><br/></p><p><b>Poëzietip</b></p><p><span>Morgen organiseert de dichterskring in Brummen een Poëziewandeling. </span></p><p><span>Eee tocht door de uiterwaarden en <span> </span>langs de IJssel-<span>  </span>en op een zeepkist lezen de dichters dan hun gedichten voor. Het begint om 15.00. Start is op locatie Cortenoever in Brummen, waar een pondje u over de IJssel kan zetten.</span></p><p><span>En in de buurt is een bezoek waard het Museum More in Gorssel. Het nieuwe museum bezit de grootse collectie realistische kunst van Nederland.</span></p><p><span></span></p><p><span>Zo 2 juli 15.00 Cortenoever in Brummen</span></p><p><span><a href="https://ijsselbiennale.nl/nl/agenda/activiteiten/margueritetuijn/">MEER INFORMATIE</a></span></p><p><br/></p>
Zomeravondconcert

19:00 - 23:00

Zomeravondconcert AVROTROS

Presentatie: Ab Nieuwdorp

In deze uitzending

Robeco Summer Nights

Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Stanislav Kochanovsky, m.m.v. Arthur en Lucas Jussen, piano

Maurice Ravel - Rhapsody espagnole
Francis Poulenc - Concerto for 2 piano's en orkest in d, op. 61
Sergei Prokofiev - Delen uit Romeo et Juliette, op. 64
Maurice Ravel - Boléro

Rechtstreeks vanuit het Concertgebouw, Amsterdam
Vrije Geluiden

23:04 - 23:58

Vrije Geluiden VPRO

Presentatie: Tom Klaassen

In deze uitzending

Tom Klaassen verkent iedere zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. Met nieuwe releases, concerttips, reportages, actuele ontwikkelingen in de muziekwereld, een vaste plek voor jong talent, en natuurlijk: adembenemende muziek! Gemaakt in nauwe samenwerking met het televisieprogramma Vrije Geluiden.

Programma's

Kalender

Gedraaid op Radio 4 overzicht