STER Advertentie

 "Het is alsof we de hele muziek kunnen zien ontwikkelen van de prehistorie tot het heden, in twee minuten." Die twee minuten werd een zestal colleges die Leonard Bernstein in 1973 aan zijn alma mater Harvard gaf. 

In een informele setting vertelt Bernstein met zichtbaar plezier over muziek. Hij deelt zijn kennis en illustreert dat met klinkende voorbeelden achter de piano of met het in de studio aanwezige orkest. Bijzonder voor die tijd is dat deze collegereeks is opgenomen en op tv werd uitgezonden. Bernstein bereikte met zijn aanstekelijke vertellingen en liefde voor muziek zo een groot publiek: een een soort Collegetour 'avant-la-lettre'! 

In The Unanswered Question: Six Talks at Harvard neemt Bernstein je mee door de ontwikkeling van de westerse klassieke muziektraditie. Hij richt zich tot de gemiddelde luisteraar, die niet per se muzikaal geschoold is, maar wel wil weten wat muziek nou tot muziek maakt. De colleges vragen enige concentratie, maar Bernstein is een uitstekende en enthousiaste leraar, ook nog bijna vijftig jaar later. 

Als deze uitleg over Mozarts Symfonie nr.40 je enthousiast maakt, kun je hieronder verder kijken naar alle colleges! 

College 1, over de klankkleur van muziek

College 2, over muzikale syntaxis

College 3, over semantiek in muziek

College 4, over ambiguïteit in muziek

College 5, over de 'crisis' van de 20e-eeuwse muziek

College 6, over poëzie