Fragment

De korte inhoud van Verdi's Falstaff

  1. Fragmentenchevron right
  2. De korte inhoud van Verdi's Falstaff

Eerste bedrijf
Eerste scène
Sir John Falstaff is een ridder die aan lager wal geraakt is en die verblijft in een herberg  in Windsor. Hij zit financieel aan de grond en wordt door dokter Cajus lastig gevallen omdat die beweert dat hij door een van Falstaffs bedienden is bestolen. Om aan geld te komen, gaat Falstaff de getrouwde vrouwen Alice Ford en Meg Page verleiden. Hij heeft beiden een identieke liefdesbrief geschreven en wil graag dat zijn bedienden Bardolpho en Pistola die af gaan geven bij de dames in kwestie. Maar dat is de eer van beide bedienden te na. Ze weigeren. Falstaff jaagt ze de herberg uit en begint een tirade tegen de eer: wat heeft een mens immers aan eer?
Tweede scène
Windsor. De tuin van Mrs. Ford: Alice Ford en Meg Page ontdekken dat ze een identieke liefdesbrief hebben ontvangen van Falstaff. Samen met Mrs Quickly en Alices dochter Nanetta bedenken ze een plan om Falstaff een lesje te leren: Mrs Quickly moet bij hem langs om hem uit te nodigen voor een rendez-vous met de dames.
Falstaffs bedienden Bardolpho en Pistola, boos om hun ontslag, proberen inmiddels Mr Ford te waarschuwen voor Falstaff. Die beraamt met Dr Cajus en de twee bedienden een plan: hij zal Falstaff bezoeken onder een valse naam. Deze twee groepen bewegen zich door de tuin en proberen elkaar te mijden, terwijl de jonge Fenton intussen twee keer een intiem moment probeert te stelen met Nanetta: Mr Ford is tegen een verbintenis tussen de twee, maar dat houdt hen niet tegen om stiekem smoorverliefd te zijn.
Tweede bedrijf
Eerste scène
De bedienden Pistola en Bardolpho fingeren berouw en keren bij Falstaff terug. Ze kondigen de komst van Mrs Quickly aan, die Falstaff begroet met een buiging. De muziek daarvan is ontleend aan die van Jago uit Verdi’s vorige opera Otello: er is onheil op komst. Mrs Quickly vertelt dat zowel Alice als Meg diep onder de indruk zijn van Falstaff. Hij kan vandaag langskomen bij Alice tussen twee en drie.
Na Mrs Quickly wordt de heer Fontana aangekondigd: het is Ford in vermomming. Hij zegt verliefd te zijn op Alice en vraagt Falstaff om te bemiddelen. Falstaff vertelt dat hij die middag tussen twee en drie al een afspraakje heeft met Alice. Als hij zich daarvoor gaat omkleden, geeft Ford uiting aan zijn jaloezie.
Tweede scène
In het huis van Ford bereiden de dames de komst van Falstaff voor. Mrs. Quickly kondigt zijn komst aan. De andere dames verbergen zich, terwijl Alice zich het hof laat maken door Falstaff. Om hem de stuipen op het lijf te jagen, komt Meg vertellen dat Ford in aantocht is. Tegen ieders verwachting in, komt Mrs. Quickly daarna binnenrennen met hetzelfde bericht. Falstaff wordt achter het kamerscherm verborgen, terwijl Ford en de mannen van Windsor het huis bestormen. Als ze de trap opgaan, wordt Falstaff in de wasmand gepropt. Wat niemand merkt, is dat Nanetta en Fenton achter het kamerscherm zijn gekropen, maar als hun luide kus hoorbaar is, gaan Ford en zijn mannen in de aanval richting het scherm. Als ze Nanetta en Fenton betrappen, stuurt Ford de jongeman het huis uit. De vrouwen intussen laten de wasmand met Falstaff erin door de bedienden in de Thames kieperen.
 Derde bedrijf
Eerste scene
Falstaff probeert te herstellen van zijn onvrijwillige bad in de Thames. Hij beschuldigt de wereld van oneerlijkheid, maar een glas wijn zorgt ervoor dat hij zich al wat beter voelt. Mrs Quickly komt andermaal met een uitnodiging: Alice Ford verlangt nog steeds naar hem. Een tweede rendez-vous wordt geregeld, bij de eik van Herne in Windsor Park. Iedereen maakt zich gereed om daar als elf, fee of heks zijn opwachting te maken. Ford belooft dokter Cajus de hand van zijn dochter Nanetta. Alice steunt echter de liefde van haar dochter voor Fenton. Mrs Quickly, die dat gesprek heeft afgeluisterd, herinnert Nanetta eraan dat ze zich als de feeënkoningin moet kleden.
Tweede scène
In Windsor Park mijmert Fenton over de liefde. De vrouwen hullen hem in een monnikspij om ervoor te zorgen dat hij het is die met Nanetta zal eindigen en niet dokter Cajus. De klok slaat twaalf: een ontmoeting van Falstaff met Alice wordt onderbroken door Meg, die waarschuwt voor de vreemde wezens in het park. Falstaff verbergt zich. Nanetta zingt een lied als de elfenkoningin. Falstaff wordt ontdekt door de inwoners van Windsor en getreiterd en opgejaagd door het hele gezelschap totdat Falstaff zijn dienaar Bardolpho in de menigte ontdekt. Ford maakt zich aan Falstaff bekend en de dames vertellen Falstaff dat ze hem een lesje wilden leren.
Intussen wil Ford dokter Cajus en Nanetta zijn zegen geven. Bardolpho verschijnt in de jurk van Nanetta. Alice Ford schuift nog een ander paartje naar voren voor de zegen van Ford en dit zijn daadwerkelijk Nanetta en Fenton in vermomming. Nu is niet alleen Falstaff bedrogen, maar ook Ford. Ford accepteert de liefde van Nanetta en Fenton.
Falstaff heeft inmiddels geconcludeerd dat hij de inwoners van Windsor goed bezig heeft gehouden. Allen gaan richting een feestmaaltijd en Falstaff zet de finale in: alles in de wereld is een grap.