Fragment

De synopsis van Haydns Armida

  1. Fragmentenchevron right
  2. De synopsis van Haydns Armida

De ridders van de Eerste Kruisvaart proberen Jerusalem in te nemen. De Duivel heeft de tovenares Armida de wereld ingestuurd om de helden van het Christelijke leger te verleiden en ze van hun plicht af te houden. De dapperste van de ridders, Rinaldo, is gevallen voor de charmes van Armida. Dat zou een groot voordeel kunnen zijn voor de tegenstanders van de Christenen, maar Armida is verliefd geworden op Rinaldo en kan zich er niet toe zetten hem te doden.

Eerste akte
Aan het begin van de opera zijn we in het koninklijke paleis in Damascus, in de raadzaal. Koning Idreno van Damascus heeft tot zijn schrik gezien hoe de Kruisvaarders de Jordaan over zijn gestoken. De tovenares Armida heeft al veel ridders verleid en in haar netten verstrikt, maar denkt dat haar werk niet compleet is als ze Rinaldo niet in haar macht heeft. Rinaldo is echter compleet geobsedeerd door Armida. Zozeer zelfs, dat hij belooft te zullen vechten tegen de Christenen, mits koning Idreno hem de troonsopvolging in zijn koninkrijk belooft en dan ook nog de hand van Armida. Rinaldo trekt ten strijde. Armida bidt voor zijn lijfsbehoud.
We verplaatsen ons naar een steile berghelling. Aan de top van de berg staat de burcht van Armida. Twee Kruisridders, Ubaldo en Clotarco, gaan proberen Rinaldo te bevrijden uit de klauwen van Armida. (In de volgende scènes zal duidelijk worden dat Clotarco zelf in een amoureus web verstrikt zal raken, terwijl Ubaldo vooral een strijdvaardige onderhandelaar zal blijven.) Koning Idreno stuurt nu Zelmira, de dochter van de sultan van Egypte, naar de ridders om ze te verleiden, maar als Zelmira Clotarco ziet wordt ze op slag verliefd. Ze biedt aan om hem naar veiliger oorden te brengen.
We zijn nu in de appartementen van Armida. Rinaldo bewondert de dapperheid van de naderende ridders. Ubaldo slaagt erin Rinaldo te bereiken. Hij waarschuwt voor de charmes van Armida en verwijt Rinaldo dat hij zijn christenplicht verzaakt. Rinaldo heeft spijt van zijn handelen, maar is desalniettemin niet in staat om zich aan Armida’s macht te onttrekken.

Tweede akte
We zijn in de tuin van Armida’s paleis. Koning Idreno van Damascus wil een grote aanval uitvoeren op de Kruisvaarders. Zelmira slaagt er niet in om hem van dat plan af te brengen. Armida geeft Idreno de raad om net te doen alsof hij ingaat op de verzoeken van het leger van de Kruisvaarders. Idreno pretendeert het verzoek van Clotarco toe te staan om de ridders te bevrijden die door Armida betoverd zijn. Ubaldo weet Rinaldo nu toch om te praten: hij moet weer komen strijden bij de Kruisridders. Rinaldo gaat tegen zijn zin mee. Armida is woest.
In het kamp van de Kruisvaarders wordt Rinaldo verwelkomt, in het bijzonder door Ubaldo. Armida verschijnt nu: ze vraagt Rinaldo om bescherming en om zijn liefde. Rinaldo vertrekt echter met Ubaldo en de andere soldaten naar het slagveld.

Derde akte
En nu komen we aan bij een donker bos, met een grote mirteboom. Rinaldo weet dat de boom het geheim van Armida’s toverkracht bevat. Hij gaat het bos in om de boom om te hakken. Zelmira verschijnt met een groepje nimfen om Rinaldo over te halen terug te keren bij Armida. Als Rinaldo de boom om wil hakken, verschijnt een nogal gehavend ogende Armida. Ze maakt Rinaldo felle verwijten, maar ze wil hem nog steeds niet doden. Rinaldo hakt de boom om: het magische woud verdwijnt.
De Kruisvaarders maken zich op voor de strijd tegen de Saracenen. Armida verschijnt: ze heeft gezworen Rinaldo overal te volgen. Als Rinaldo ten strijde trekt, gaat ze hem achterna met een hels rijtuig.