Fragment

Synopsis Arabella

  1. Fragmentenchevron right
  2. Synopsis Arabella

Eerste Akte (vanaf ongeveer 19.25 uur tot aan ongeveer 20.30 uur)
We zijn in een hotel in Wenen, in de jaren 1860. Graf Waldner heeft met gokken al zijn fortuin verspeeld en zijn familie leeft in het hotel, waarbij een van de twee dochters, Zdenka, als jongen wordt opgevoed omdat dat goedkoper is.
Zdenka houdt als de jongen Zdenko de wacht bij de deur en wimpelt schuldeisers af, terwijl moeder, de mooie gravin Adelaide, zich de toekomst laar voorspellen door een waarzegster. De waarzegster heeft goed nieuws: er is een huwelijk op komst. Maar als het waar is dat de Waldners nog een tweede dochter hebben – en dat geeft Adelaide toe – dan is er een obstakel. De twee dames verdwijnen in Adelaides kamer. Zdenka neemt zich voor zich voor haar familie op te offeren en altijd in jongenskleren te blijven lopen. Dat is niet gemakkelijk, want ze is verliefd op de officier Matteo, die zich komt melden voor een bezoek aan Arabella. Hij vraagt Zdenko waarom Arabella in haar brieven zo vurig is en in ontmoetingen zo koel. Zdenka vertelt hem natuurlijk niet dat zíj de brieven schrijft… Matteo wil zich laten overplaatsen of een einde aan zijn leven maken, als Arabella hem blijft negeren. Hij stormt af.
Zdenka is ten einde raad.
De muziek verandert en wordt kalmer. Arabella komt binnen. De rozen, die Matteo voor haar gebracht heeft, legt ze ongeïnteresseerd terzijde. Hij is immers de ware niet. Als die zich komt melden, zal Arabella meteen weten dat hij het is. Daarom is ze koel tegen haar bewonderaars. Overigens stond er die ochtend een vreemde man onder haar raam, die ze wel interessant vond. Zdenka ziet haar toekomst somber in.


Graaf Elemer, een van Arabella’s bewonderaars, dient zich dan aan. Het is carnaval en Arabella zal die avond een toekomstige echtgenoot moeten kiezen. Arabella belooft dat ze met hem zal gaan sleerijden, maar alleen als Zdenko mee mag. Ze ziet de vreemde man onder hun raam voorbij lopen.
Adelaide en Waldner, de ouders, komen binnen. Waldner heeft nog meer geld verloren en de zaken zijn nu zeer heikel. Waldner heeft niets gehoord van zijn oude vrienden, ook niet van de oude graaf Mandryka, die hij het portret van Arabella gestuurd heeft. Adelaide kan zich niet verzoenen met het feit dat haar dochter met een oude man zou moeten trouwen.
Een graaf Mandryka wordt vervolgens aangekondigd: hij is echter een knappe, gezonde jongeman. De neef van Mandryka en zijn erfgenaam. Hij is degene die het portret van Arabella heeft ontvangen. Hij is verliefd geworden en vraagt om haar hand. Ook geeft hij Mandryka zomaar 2000 gulden.
Als hij weg is, is Waldner buiten zichzelf. Hij doet voortdurend de manier na, waarop Mandryka hem het geld aanbood. Zdenka denkt dat hij gek geworden is. Matteo komt andermaal vragen om een brief van Arabella. Zdenka belooft dat hij er die avond, bij het Fiakerball zal zijn.’
Als hij weer weg is, verschijnt Arabella, klaar voor haar rit met de man die Zdenka wat mokkend ‘jouw Elemer’ noemt. Die woorden brengen een reeks gedachten teweeg bij Arabella: over het huwelijk, over de knappe vreemdeling en over het Fiakerball waar ze die avond koningin zal zijn.
 
Tweede en Derde Akte (vanaf ongeveer 20.35 uur)
Op het bal wordt Arabella voorgesteld aan Mandryka, in wie ze de onbekende knappe man herkent. Adelaide en Waldner laten het tweetal alleen om nader kennis te maken. De bewonderaars Dominik, Elemer en Lamoral komen Arabella ten dans vragen, maar worden weggestuurd.
Mandryka vertelt dat hij getrouwd is geweest en dat zijn eerste vrouw overleden is. De jonge Weense en de rijke Kroaat lijken voor elkaar geschapen. Ze praten over het huwelijk. Mandryka vertelt dat het bij hem gewoonte is dat de bruid de bruidegom een glas water brengt als teken van haar vertrouwen in hem.
Arabella en Mandryka bezingen hun naderende huwelijk.
Het feest begint. De onophoudelijk coloraturen zingende Fiakermilli geeft Arabella een boeket en graaf Dominik roemt haar als de koningin van het bal. Arabella stort zich nog eenmaal in het feest om haar leven als ongetrouwde vrouw vaarwel te zeggen.
Adelaide praat met Mandryka en gaat dan verheugd aan haar man vertellen hoe goed de zaken ervoor staan. Mandryka bestelt champagne en bloemen voor iedereen.
Arabella neemt afscheid van Lamoral, Dominik en Elemer, die gracieuze verliezers blijken. Ze gaat terug naar het hotel.
Het happy end lijkt in zicht, maar dan komen Matteo en Zdenka in beeld. Matteo vervloekt zijn lafheid, maar Zdenka verzekert hem ervan dat Arabella aan hem denkt. Ze geeft hem de sleutel voor de kamer naast die van Arabella. Daar zal Arabella op hem wachten, over een kwartier maar liefst. Al zijn wensen zullen uitkomen.
Mandryka heeft die laatste woorden gehoord en vraagt zich af of er op het bal misschien nog een andere Arabella is. Zijn eigen Arabella is nergens meer te vinden. Mandryka krijgt een briefje van Arabella: ze is naar huis gegaan en ze zal hem de volgende dag ontmoeten. Mandryka is boos en flirt met de Fiakermilli.
De Waldners schrikken van Mandryka’s beledigende gedrag en vragen zich af waar hun dochter is. Als Waldner hoort dat Arabella naar het hotel is gegaan, gaat hij daar met zijn vrouw en Mandryka naartoe.

Matteo staat bovenaan de trap in de lobby. Hij is, op aanraden van haar ‘broertje Zdenko’ bij Arabella in de slaapkamer geweest. Hij verbergt zich als iemand de lobby in komt. Het is Arabella, met de muziek van het bal nog in haar hoofd. Matteo en Arabella zijn verbaasd elkaar te treffen: Matteo begrijpt niet waarom Arabella zo koel is terwijl ze daarnet in de slaapkamer heel anders reageerde.
Adelaide, Mandryka en Waldner komen binnen met nog andere balgasten die in het hotel verblijven. Arabella bepleit haar onschuld, maar Mandryka is ervan overtuigd dat ze ontrouw is. Arabella weet haar vader snel van haar onschuld te overtuigen.
Mandryka is niet zo snel overtuigd. Hij daagt Matteo uit tot een duel en probeert een schuldbekentenis uit Arabella te krijgen.
Dan verschijnt Zdenka bovenaan de trap: als Zdenka, in een negligée en met loshangend haar. Ze wil zich in de Donau verdrinken en komt afscheid nemen. Arabella betuigt haar steun aan haar zusje dat nu bekent dat zij de brieven aan Matteo geschreven heeft; ze heeft ook de sleutel aan Matteo gegeven en heeft in het donker van de slaapkamer net gedaan alsof ze Arabella was.
Mandryka schaamt zich diep. Arabella accepteert zijn excuses. Mandryka vraagt Waldner om toe te staan dat Matteo en Zdenka trouwen. Arabella wil morgen pas weer met Mandryka praten en vraagt om een glas water, om bij te komen van de gebeurtenissen van die avond. Iedereen gaat naar zijn kamers.
Mandryka blijft alleen met zijn schaamte. Maar dan verschijnt Arabella met het glas water. Ze heeft de zaken overdacht en heeft besloten zijn vrouw te willen worden. Ze biedt hem het glas water aan.
Mandryka zweert haar eeuwige liefde.