Fragment

Helena Basilova / Vincent Rang - Morton Feldman: Triadic Memories

  1. Fragmentenchevron right
  2. Helena Basilova / Vincent Rang - Morton Feldman: Triadic Memories

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De New Yorkse componist Morton Feldman (1926-1987) componeerde stukken die een doelgerichte poging waren om om ons gevoel voor structuur, tijd, vorm te veranderen. Dat deed hij door extreem lange composities te schrijven, maar ook doordat hij zijn muziek een karakter meegaf waardoor de grenzen tussen het ruimtelijke, de duur, en de klank vervaagden. Zijn Triadic Memories uit 1981 is zo’n ruimtelijk landschap waarin je als luisteraar ‘beweegt’. Lange noten, lange stiltes. Het geheugen van de luisteraar wordt voortdurend op de proef gesteld, en daarmee wordt een méér dan zijdelingse kanttekening geplaatst bij onze notie van ‘tijd’.

Voor Helena Basilova is de muziek van Morton Feldman, in een periode waarin de dagen zich voor veel mensen aaneenrijgen als een amorfe, monotone reeks, opnieuw relevant geworden. De schijnbaar eindeloze herhaling van uitzichtloze dagen beheerst meer en meer ons gevoel, terwijl we wachten op iets waarvan we niet weten wat het is, en of het ooit komt - een oplossing voor de crisis? Een einde aan de pandemie? En dan? Een nieuw virus dat ons in de houdgreep neemt? Moet alles terug naar ‘hoe het was’? Of is dit het moment om onze manier van leven ingrijpend te veranderen?

Feldman zei over zijn Triadic Memories: ‘This way of working was a conscious attempt at formalising a disorientation of memory. Chords are heard repeated without any discernible pattern. In this regularity there is a suggestion that what we hear is functional and directional, but we soon realise that this is an illusion: a bit like walking the streets of Berlin – where all the buildings look alike, even if they're not.’

Helena Basilova [piano]
Vincent Rang [visuals]
publicatie 13 november 2020

https://www.helenabasilova.com
https://www.instagram.com/vincentrang/


Gesprek over New Yorkse componist Morton Feldman

Helena Basilova / Vincent Rang spelen Morton Feldman: Triadic Memories