Fragment

1000 invloeden

  1. Fragmentenchevron right
  2. 1000 invloeden

Dit project van het Nieuw Geneco is uniek. In geen enkel land is aan zo’n grote groep componisten gevraagd naar hun belangrijkste muzikale invloeden. Het onderzoeksresultaat moet verhelderend zijn, maar mag ook confronterend zijn. Componisten staan steeds meer open voor invloeden van buiten hun eigen métier. De eerste resultaten wijzen al op een brede waaier aan invloeden. Maar ook zal zichtbaar worden welke muziekgenres en -tradities bij de Nederlandse componisten buiten beeld zijn gebleven. De componisten van de werkgroep willen die blinde vlekken gaan verkennen om hun horizon te verbreden.

De componistenwerkgroep bestaat uit Brechtje van Dijk, David Dramm, Lucas Wiegerink, Anne La Berge, Max Knigge, Christina Viola Oorebeek en Saskia Venegas. Zij zijn >een crowdfundingsactie gestart om donateurs te vragen de boom te helpen planten.  

Een uitvoerig interview met Brechtje van Dijk over het project >is hier te vinden.

De werkgroepcomponisten vroegen aan hun collega’s 'Wat zijn jouw 10 belangrijkste muzikale invloeden?' De lijst met ongeveer 1000 invloeden van bijna honderd componisten toont hun muzikale DNA en legt hun wortels bloot. En dat is méér dan 'leuk, leerzaam en interessant': 'Door te ontdekken door wie wij ons hebben laten inspireren, kunnen wij leren hoe we inclusiever kunnen zijn in de toekomst. Het helpt om een bredere blik te ontwikkelen op een inclusieve Nederlandse muziekwereld, denk aan muziekeducatie, concertpraktijk, wat er op radio en TV klinkt en het artistieke debat.'