Fragment

The Psalms Electrified

  1. Fragmentenchevron right
  2. The Psalms Electrified

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gitarist Wiek Hijmans (1967) speelt al electrische gitaar vanaf zijn elfde - met een groot enthousiasme voor eigentijdse 'klassieke' muziek als voor populaire muziek. Met als persoonlijke missie de integratie van de electrische gitaar in de klassieke traditie, en met het ideaal om een heel nieuwe klankwereld te kunnen toevoegen aan die traditie. Met invloeden uit jazz en rock, en met net zoveel ruimte voor improvisatie als voor genoteerd repertoire.
Afgelopen jaar startte Wiek met het project The Psalms Electrified, waarin hij  150 door hemzelf gecomponeerde solostukken voor zijn instrument bijeenbrengt - bij iedere psalmtekst één, als innerlijke reactie op die duizenden jaren oude teksten. Er wordt nog gewerkt aan een digitaal 'onderkomen' voor die composities, met ruimte voor audio-opnamen, audio met tekst in beeld, video met bekende
spreker en gitaar, partituren (noten en TAB), video gitaar solo, nieuwe
vertalingen en beeldende reacties op de psalmen. Intussen is het >hier al mogelijk om een abonnement te nemen op de electrified psalms en elke week een nieuwe compositie in de mailbox te ontvangen.
Meer over Wiek Hijmans is te vinden op >zijn website.

Zaterdag 13 februari is Wiek Hijmans te gast in Vrije Geluiden op NPO Radio 4. Hij zal dan zijn Psalm  57, 59, 60, 56, 43, 55 en 41 spelen, en natuurlijk vertellen over het project, het hoe en waarom, en over het belang van die Psalmen, ook voor ons als 21e eeuwers, en ongeacht of je nu religieus geïnspireerd bent of juist helemaal niet.

De teksten van de psalmen kun je bijvoorbeeld > hier  of anders > hier (in modern Nederlands) vinden.

23:05:04
CD Laula! (Zefir ZEF 9679)
Trad.: Lauliku lapsepoli (Ests volksliedje)
Maarten Ornstein [bkl] & Mike Fentros [lt] & Kadri Tegelmann [mezzosopraan]
4’53”

23.10
Wiek Hijmans vertelt over The Psalms Electrified, en speelt
Psalm 57
Psalm 59
Psalm 60
Psalm 56
Psalm 43
Psalm 55
Psalm 41

23.45
CD Where All Roses Go (Voces8 Records VCM130)
Emily Dickens: Ave Maris Stella
Apollo5
5'00"

23.50
eigen uitgave
Poulson Sq. (Anthony Fiumara & Mathijs Leeuwis): Photostat Plains
Poulson Sq.
6’27”