Fragment

Computer Aided Composing

  1. Fragmentenchevron right
  2. Computer Aided Composing

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Componist Gerard Beljon werkt - eenvoudig gezegd - niet met potlood en notenpapier. Bolletjes en streepjes op papier - hij heeft het ooit geprobeerd, tijdens zijn opleiding, maar voor hem werkte het niet. Zijn werkwijze is: componeren met de klánken die je wilt gebruiken. De ontdekking van sample-technieken - zeg maar: opgenomen geluiden die je met digitale apparatuur kunt bewerken en gebruiken in een digitaal geluidsbestand - was een ear-opener die zijn manier van componeren voorgoed in zijn eigen richting stuwde. Dat zie (en vooral: hóór je) bijvoorbeeld in bovenstaande video: het hele stuk bestaat uit kleine stukjes opgenomen geluid, door Beljon zorgvuldig bewerkt, geordend, en in een nieuw patroon gelegd, alles met behulp van de computer.

Ook het meest recente werk dat Beljon creëerde, De Profundis, is op die werkwijze gebaseerd. Hij vroeg sopraan Rianne Wilbers om enkele passages uit een eerdere compositie opnieuw te zingen en op te nemen. Die opnamen vormden samen met improvisaties van Rianne, èn samples van de klank van een doedelzak en een bodhran (een Ierse handtrommel), het materiaal waaruit De Profundis is gecomponeerd - letterlijk samen-gesteld dus.

In het interview dat je in deze uitzending hoort en uitvoeriger in >dit artikel kunt beluisteren lichten Gerard en Rianne hun werkwijze toe. Natuurlijk is De Profundis ook te horen in de uitzending.

23.04
CD Voyage (eigen uitgave z.nr.)
Maurice Horsthuis: Voyage dans le palais
Prisma String Trio
2’37”

23.07
CD Voyage (eigen uitgave z.nr.)
Dick van der Harst (1959): ‘t Is stille
Prisma String Trio
4’14”

23.13
digitaal Donemus DCV 312
Gerard Beljon: Lament
Prisma String Trio
9’09”

23.35
eigen opname componist
Gerard Beljon & Rianne Wilbers: De Profundis
Gerard Beljon & Rianne Wilbers [sopraan]
8’02”

23.45
CD La Mode (Tomoko 0005)
Yannis Kyriakides: La Mode - Dress Code
Tomoko Mukaiyama [piano]
13’05”