Fragment

Nieuw & niet te missen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nieuw & niet te missen

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nog maar een paar weken uit: de CD Telemann Polonoise van Holland Baroque en violist Aisslinn Nosky. En nu al bestempeld tot de Doorgeef-CD-Van-De-Week, die je kunt winnen (maar dan wel weer een keertje aan iemand anders kado moet doen!) met een prijsvraag die uitsluitend te horen is in deze radio-uitzending.
Vorige maand verscheen Songs for murdered sisters van Jake Heggie, op teksten van de bekende Canadese schrijfster Margaret Atwood, en geschreven op verzoek van bariton Joshua Hopkins. De zuster van Hopkins werd vermoord door haar ex-partner. Op dezelfde dag vermoordde dezelfde man nog twee vrouwen. Om aandacht te vragen voor het verbijsterende geweld tegen vrouwen is deze liederencyclus gemaakt.
De Amerikaanse celliste Wilhelmina Smith maakte opnamen van werk van Deense componisten , waaronder Poul Ruders. Bijzonder: Ruders baseerde een stuk voor solo cello op een eeuwenoud Frans volksliedje, L'Homme Armé.  
De Griekse zangeres Katerina Papadopoulou nam een CD op met een Griekse band die Anastatica heet, met instrumenten als de kanun, de oud, de lier, een doedelzak en diverse slagwerkinstrumenten. Liederen in afwisseling met oude dansen, check de video hierboven over dat project.
En ook nieuw: de Vrije Geluiden Sessie met slagwerker Joost Lijbaart, toetsenist Wolfert Brederode en saxofoniste Kika Sprangers. Opgenomen in het Beauforthuis in Austerlitz, vanochtend te zien geweest op NPO 2 Extra, en nu ook terug te zien op de website van Radio 4 en de website van Vrije Geluiden. En dan ook nog een stuk te horen in deze uitzending.

23:04:25
CD Telemann Polonoise (Pentatone PTC 5186 878)
Georg Philipp Telemann: Polonié TWV45
Holland Baroque; Aisslinn Nosky [viool]
3’09”

23.11
CD Songs for murdered sisters (Pentatone PTC 5186270)
Jake Heggie: Songs for murdered sisters (keuze) nr 3 en 4 en 5
Joshua Hopkins [bariton] & Jake Heggie [piano]
11’15”

23.24
CD Works for Solo Cello (Ondine ODE 1381-2)
Poul Ruders: Bravourstudien, L’Homme Armé Variations voor cello solo
Wilhelmina Smith [cello]
7’02”

23.33
CD Anástasis (Saphrane S62620)
trad.: Rise
Katerina Papadopoulou [zang]; Anastatica
6’27”

CD Anástasis (Saphrane S62620)
trad.: Thracian Table Song
Katerina Papadopoulou [zang]; Anastatica
4’13”

23.46
eigen opname VPRO
Joost Lijbaart: Dreamtime
Joost Lijbaart [slagwerk], Wolfert Brederode [toetsen], Kika Sprangers [saxofoon]
7’50”