Fragment

Componist Tijn Wybenga (30) schreef muziek over de zon voor het Metropole Orkest

foto: Rosita Stumpelfoto: Rosita Stumpel
  1. Fragmentenchevron right
  2. Componist Tijn Wybenga (30) schreef muziek over de zon voor het Metropole Orkest

Van stralende zonsopkomsten en magische zonsondergangen tot muzikale odes aan de zonnegod: de zon is al eeuwenlang inspiratiebron voor componisten.
Ook de 30-jarige componist Tijn Wybenga liet zich inspireren op deze reus die op zo’n 150 miljoen kilometer van de aarde leeft. Vanaf vrijdag is zijn muziek te horen bij het Metropole Orkest die een voorstelling heeft gemaakt in samenwerking met het Europese Ruimteagentschap, getiteld: "Solar Orbiter".

Muziek van Tijn Wybenga en Corrie van Binsbergen bij de voorstelling Solar Orbiter wordt uitgevoerd door het Metropole Orkest onder leiding van Jochen Neuffer. Op tournee vanaf vrijdag 21 april.

Tijn over muziek, zon en wetenschap

Wat voor soort componist ben je?
"Mijn stijl is eclectisch. Ik kom uit een muzikale familie met grote liefde voor klassiek en jazz. Zelf combineer ik verschillende stijlen.
Ik ben fan van grote bezettingen. Ik houd van het groeiproces: van de totstandkoming van de muziek tot aan het uitvoeren. Ik schrijf voor mensen, want ik wil weten voor wie ik schrijf. Daarom vraag ik vaak aan mijn musici in mijn band AM.OK wat ze kunnen en willen. Zodoende leer ik ook van hen. Ik heb vorig jaar ook voor het Nederlands Jeugd Strijkorkest geschreven. Je leert de musici gedurende zo’n periode kennen, dat is leuk en een heel sociaal gebeuren."

Muziek en zon
"Eigenlijk is alle muziek geïnspireerd op de zon; zon is de bron van alles, van het leven. Je hebt ontzag voor de zon, het is een enorme kracht."
Meer over muziek en zon

Muziek en wetenschap
"De link tussen muziek en wetenschap is er zeker. Ik heb gemerkt dat ik heel goed met wetenschappers overweg kan: we zijn beiden gepassioneerd over wat we doen.
Hoe meer je van iets weet, hoe meer je met fascinatie naar iets kan kijken, dat je vervolgens weer emotioneert en raakt. Dus wetenschap gaat wat mij betreft ook net zo over gevoel als kunst of muziek."