Fragment

Sweelinck volgens componisten van nu: Bianca Bongers

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sweelinck volgens componisten van nu: Bianca Bongers

In 1621 overleed een van de grootste Nederlandse componisten allertijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. NTR Podium vraagt 400 jaar na zijn dood aan zes componisten van nu om zijn nalatenschap om te zetten in nieuwe muziek. Vandaag componist Bianca Bongers.

Om zich in Sweelinck te verplaatsen nam Bongers een kijkje in Amsterdam op de plek waar de componist ooit woonde. Op de plek van zijn woonhuis staat nu een nieuw gebouw, maar een bescheiden plaquette op de gevel herinnert nog aan 's Neerlands grootste componist. Van daaruit liep Bongers naar de Oude Kerk, de plek waar Sweelinck jarenlang werkte als organist. Haar wandeling van 5 minuten gebruikte ze als inspiratie voor haar compositie.

Bianca Echo

Bongers vond niet alleen inspiratie in de fysieke wereld, ze luisterde ook naar Sweelincks muziek. Vooral zijn Echofantasieën spraken haar aan. Ook die invloed is terug te horen in haar stuk, dat niet voor niets Echo heet.

Voor de première van het stuk komen violiste Tosca Opdam en pianist Alexander Ullman naar de studio. Opdam won in 2011 het Oskar Backconcours en verdeelde haar tijd de afgelopen jaren tussen de Verenigde Staten en Nederland. Alexander Ullman is de meest recente winnaar van het Internationaal Lisztconcours.

Luister het hele item terug met het interview met Bianca Bongers en muziek van Mendelssohn en Bongers gespeeld door Tosca Opdam en Alexander Ullman.