Fragment

Sweelinck volgens componisten van nu: Christiaan Richter

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sweelinck volgens componisten van nu: Christiaan Richter

In 1621 overleed een van de grootste Nederlandse componisten allertijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. NTR Podium vraagt 400 jaar na zijn dood aan zes componisten van nu om zijn nalatenschap om te zetten in nieuwe muziek. Vandaag componist Christiaan Richter.

Net als de andere componisten die tot nu toe voorbij kwamen in de serie, is ook Christiaan Richter eerst weer eens in de muziek van Sweelinck gedoken. Op zoek naar aanknopingspunten voor het nieuwe werk speelde hij voornamelijk de klavierwerken door. Uiteindelijk koos hij voor zijn compositie een ongewone bezetting van gitaar, basklarinet, vibrafoon en accordeon. De musici die hij meeneemt zijn gitarist Martin van Hees, klarinettist Bart de Kater, percussionist Christian Smith en accordeonist Vincent van Amsterdam.

Orgel elders

Het werk dat Richter schreef draagt de titel Orgel elders. Het is niet alleen een verwijzing naar de politieke actualiteit van de afgelopen weken, maar ook naar de orgels uit Sweelincks tijd. In Nederland zijn orgels uit die tijd niet meer te vinden, maar in Duitsland nog wel. Iets vergelijkbaars is aan de hand met de bladmuziek van Sweelinck: in Nederland is daar niets van bewaard gebleven, maar in Duitsland wel. Zo is de muziek van Sweelinck via een omweg toch voor ons bewaard en krijgt die nu bovendien spannende navolging in een nieuwe compositie.

Luister het gesprek met componist Christiaan Richter terug, inclusief muziek van Sweelinck zelf en natuurlijk de wereldpremi√®re van Orgel elders.
Foto: Deen van Meer