Fragment

Gouden opnamen van Steven Isserlis

  1. Fragmentenchevron right
  2. Gouden opnamen van Steven Isserlis

Deze week de gouden opnamen van cellist Steven Isserlis. Hij heeft net een nieuwe cd uit met daarop cellomuziek uit het Verenigd Koninkrijk. Tevens wordt binnenkort zijn boek “The bach Cello Suites” gepubliceerd.

Hij schreef daarover al in The Guardian. Isserlis schrijft: “Robert Schumann was altijd al een Bach-gek. Schumann was één van de grondleggers van het Bach-Geselschaft.” In 1853 componeerde Schumann pianobegeleidingen bij alle vioolsolowerken van Bach. Daarna deed hij hetzelfde met de cellosuites. Schumann schreef: “Dit zijn de mooiste en belangrijkste composities voor cello.”

Hij schrijft ook over de uitvoergeschiedenis van de cellosuites. Isserlis schrijft: “Het koste Pablo Casals 12 jaar voor hij de cellosuites voor publiek wilde spelen. Casals zei daarover: “Ze zijn de essentie van Bach en Bach is de essentie van muziek.” Casals speelde de werken vaak en overal.”

Isserlis schrijft dat de cellosonates inmiddels op  de juiste manier gewaardeerd worden. “Na 200 jaar nemen de cellosuites eindelijk de juiste plek in op de pilaren van de westerse beschaving,” aldus Isserlis.

Hier is het hele artikel te lezen. 

Foto: Olivia Hampton / AFP