Fragment

Tim Kliphuis Trio speelt morgen bij opening VN Waterconferentie in New York

  1. Fragmentenchevron right
  2. Tim Kliphuis Trio speelt morgen bij opening VN Waterconferentie in New York

Zonder water geen leven, maar de problemen met water nemen toe: te veel, te weinig of te vies. In New York wordt voor het eerst onder de vlag van de Verenigde Naties een waterconferentie gehouden, met Nederland als gastland. Morgenochtend is de officiële opening met een toespraak van Koning Willem Alexander én een optreden van het Tim Kliphuis Trio (Tim Kliphuis, viool, Nigel Clark, gitaar en Roy Percy, contrabas) met hun compositie Water een deel uit “The Five Elements”.

Tim schreef "The Five Elements" ten tijde van de pandemie. Een ode aan de aarde maar tegelijkertijd een waarschuwing. De verschillende delen gaan over de elementen zoals we die al sinds de Grieken kennen - aarde, lucht, water en vuur - met daar nog een vijfde aan toegevoegd dat in de Oudheid bekend stond als het element waarin alles samengevoegd werd: Quintessence.

Voor het element Water liet Tim zich inspireren door Schotland waar hij vaak is geweest. "Je ziet daar het water vanuit de bergen naar beneden stromen. Over die reis, vanuit de hoogte naar het eindpunt de zee, daarover gaat dit stuk. Maar ook over de problemen met het water als gevolg van de klimaatcrisis: overstromingen tegenover enorme droogte."