Fragment

Podium Op Zaterdag vanaf Poetry International

  1. Fragmentenchevron right
  2. Podium Op Zaterdag vanaf Poetry International

Podium Op Zaterdag gaat op bezoek bij Poetry International in Rotterdam. In Verhalenhuis Belvedere komen diverse festivaldichters langs zoals de Franse Samantha Barendson en klimaatdichters Moya de Feyter en Paul Demets. Ook de winnaar van de P.C. Hooftprijs 2021, Alfred Schaffer, komt langs, net als dé poëzieambassadeur, Ellen Deckwitz. Saxofoonkwartet Artvark speelt muziek uit de voorstelling die zij maakten met dichter Nyk de Vries en de kersverse winnaar van de C.Buddingh'-prijs komt langs met prijswinnende poëzie.

C. Buddingh'-prijs

Op vrijdagavond wordt uit vier genomineerden de winnaar van de C. Buddingh'-prijs uitgereikt. Voor de prijs voor het beste poëziedebuut nomineerde de jury de bundels van Schiavone, René Smeets, Wout Waanders en Dorien de Wit. De C. Buddingh'-prijs wordt voor de 34e keer uitgereikt. Eerdere winnaars zijn onder anderen Ilja Leonard Pfeiffer, Anna Enquist, Lieke Marsman, Ellen Deckwitz, Marieke Lucas Rijneveld en Radna Fabias.

Artvark en Nyk de Vries

Saxofoonkwartet Artvark en dichter Nyk de Vries maakten samen de voorstelling Tagelyk, een poëzie-muziekproductie waarin de flexibiliteit van Artvark gebundeld wordt met de verhalende kracht van de poëzie van De Vries. Het resultaat is een voorstelling die verder reikt dan wat de taal en de muziek afzonderlijk vermogen.

ASQ & Nyk Tagelyk_2 ©Henk Veenstra

Artvark Saxophone Quartet met Nyk de Vries. Foto: Henk Veenstra

Samantha Barendson

Samantha Barendson is een franse dichter, geboren in Spanje uit een Agrentijnse moeder en Italiaanse vader. Poëzie schrijven is voor als een gevecht tussen liefde en woede, intens van toon, maar tegelijkertijd kort, scherp en in eenvoudige bewoordingen. In haar werk speelt haar vader die overleed toen ze 2 jaar oud was een grote rol. Ze is lid van het collectief Le syndicat des poètes qui vont mourir un jour (De vereniging van dichters die ooit zullen sterven) dat tot doel heeft poëzie voor iedereen overal te promoten.

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz werd in 2009 nationaal slam-kampioen en won voor haar debuut De steen vreest mij de C. Buddingh'-prijs. Haar bundel Hogere Natuurkunde uit 2019 werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs en won de Grote Poëzieprijs en de E. du Perronprijs. Deckwitz is al jaren een ware ambassadeur voor de poëzie en laat op enthousiasmerende manier zien hoe rijk en waardevol poëzie is.

Ellen Deckwitz - Tineke de Lange

Ellen Deckwitz. Foto: Tineke de Lange

Alfred Schaffer

Alfred Schaffer is dichter, vertaler en docent. Sinds 2011 doceert hij aan de Universiteit van Stellenbosch, Zuid Afrika. De Zuid-Afrikaanse werkelijkheid leidde tot een sterker engagement in zijn poëzie. Dit jaar verscheen zijn bundel Wie was ik, die genomineerd is voor de Grote Poëzieprijs 2021. Hij maakte ook de vertaling van de recent verschenen bundel Chinatown van de Zuid-Afrikaanse Ronelda Kamfer. Voor zijn gehele oeuvre kreeg Schaffer de P.C. Hooftprijs 2021.

Klimaatdichters: Moya de Feyter en Paul Demets

In april 2020 deed dichter Moya de Feyter een oproep aan haar vakgenoten om zich aan te sluiten bij De klimaatdichters, een collectief dat met poëzie lezers wil betrekken bij de klimaatcrisis, ze willen mensen wakker schudden, maar ook hoop bieden. Bij dichter Paul Demets is al vanaf het begin maatschappelijk engagement een duidelijk aspect van zijn werk.