Fragment

Vandaag in Podium op Zaterdag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vandaag in Podium op Zaterdag

Poëzie
Het is alweer 25 jaar geleden dat Annie M.G. Schmidt overleed.
Annie M. : schrijfster van verzen, liedjes, kinderboeken, hoorspelen, toneelstukken, musicals, TV series en noem het allemaal maar op. Een van Nederlands meest geliefde schrijvers was ze. We horen haar straks in een opname uit het archief , in een gedicht over slapeloosheid…

Film
Het treft dat er net in deze deprimerende periode een troostrijke feelgood movie uitkomt.  The Singing Club van Peter Cattaneu. Waarin de levens van vrouwen worden belicht van wie hun man op militaire missie is, in dit geval naar Afghanistan. Al zingend zullen ook de vrouwen zegevieren.

Cross-over
Een zeldzaamheid; een nieuwe CD met de theremin in de hoofdrol.
De Noors-Nederlandse Thorwald Jørgensen studeerde klassiek slagwerk in Utrecht en Tilburg. Maar na zijn studie legde hij zich toe op het bespelen van de theremin. Een uitvinding uit 1919 van de Russische wetenschapper Léon Theremin. Het is een electronisch instrument, waarbij 2 antennes  electromagnetische velden creëren; door je handen te bewegen verandert het volume en de  toonhoogte. Maar alleen musicus met een uitstekend gehoor verandert dit stukje techniek in een heus muziekinstrument.

ONLINE TIPS

BBC Podcast Beethoven Unleashed
In deze Engelstalige podcast gaat BBC presentator Donald McLeod in gesprek met dirigent John Eliot Gardiner. Samen bespreken ze Beethovens Symfonieën en zijn Missa Solemnis.
MEER INFORMATIE

Up Close
Persoonlijke, intieme concerten, live én gestreamd
In de nieuwe concertreeks Muziekgebouw Up Close delen lokale topmusici hun favoriete muziek van dit moment in een persoonlijke en intieme setting, met het publiek op het podium van de Grote Zaal. Frederike Berntsen (muziekjournalist voor o.a. Trouw) presenteert. Nu al te zien violiste Diamanda Dramm en Calefax dat zijn 35ste verjaardag vierde. Vanaf zondag wordt toegevoegd het ensemble Nieuw Amsterdams Peil met eigentijdse Britse muziek.
MEER INFORMATIE

Klassiek Muziekpodcasts op NPORadio4
Inmiddels vind je op de podcastpagina van NPORadio4 al heel wat podcasts.
Over opera, componisten, dirigenten, muziekwerken of zoiets als muziek in de oorlogsjaren, en zelfs vind je er een serie  over de pioniers van de electronische muziek. En er worden voortdurende nieuwe bijgemaakt.
Neem eens een kijkje op nporadio4.nl/podcasts. Gratis en voor niks, dagen  luisterplezier.
MEER INFORMATIE

Poëzie: Annie M.G. Schmidt

ANP-301928572