Fragment

Vandaag in Podium op Zaterdag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vandaag in Podium op Zaterdag

We houden je op de hoogte van het muzieknieuws en er zijn nieuwe CD's.

Daarnaast is er poëzie. We laten een opname horen van de dichter Hugo Claus, die ruim 10 jaar geleden overleed. We horen hoe bijzonder zijn voordracht was. Hij leest uit eigen werk het gedicht De Moeder.

We tippen de documentairefilm: Ganz: How I lost my beetle. De ontrafeling van de geschiedenis van de Volkswagen Kever. Z’n ontwerper Josef Ganz werd door Hitler aan de kant gezet, zonder dat hij van zijn vinding ook maar een cent terugzag.

De nieuwe crossover van deze week komt dit keer eens uit Nederland, maar met een prominente inbreng uit Iran: het Nederlandse Rembrandt Frerichs Trio speelt regelmatig met hem samen, de virtuoos op de Kamanche (de knieviool): Kayan Kalhor. Hij is een grootheid in het Midden-Oosten en heeft ook in het crossover-genre zijn sporen verdiend. Zo speelt hij regelmatig met cellovirtuoos Yo-Yo Ma.

Het bijzondere instrumentarium van het trio past als een handschoen bij het frêle geluid van de kamanche: Frerichs bespeelt een fortepiano, Tony Overwater een barokbas en Vincent Planjer een zgn. wishper kit, zijn persoonlijke verzameling van kleine percussie-instrumenten uit Oost en West. foto: Kayan Kalor