Fragment

Podium op Zaterdag - Poëzie-special, de C. Buddingh' Prijs

  1. Fragmentenchevron right
  2. Podium op Zaterdag - Poëzie-special, de C. Buddingh' Prijs

Deze  vier genomineerde dichters zijn te gast in Podium op Zaterdag.
Naast live-voordrachten is er ook veel muziek die de dichters willen laten horen.

Schiavone (1997) charmeerde de jury met haar jonge stem. Voor als je stuk bent bewijst dat poëzie troost kan bieden. De urgentie, de kracht en de kwaadheid die uit de bundel spreken verraste en ontroerde de jury. Voor als je stuk bent is niet alleen een zoektocht naar taal en een zoektocht in vormen maar probeert ook actief een connectie met de lezer op te maken. Schiavone stond als spoken word-artiest en singer-songwriter op diverse podia en maakt onderdeel uit van Poetry Circle Nowhere. Voor als je stuk bent is voor iedereen die worstelt, botst of breekt.

Alles gestolen is een unieke bundel. De Vlaamse René Smeets (1956) is al jaren actief als literair vertaler, bloemlezer en dichter. Hij vertaalde onder andere de werken van Hans Magnus Enzensberger vanuit het Duits. Enzensberger is ook inspiratiebron voor zijn debuutbundel. De lezer wordt uitgenodigd om in de relatie tussen vertaler en auteur te stappen. Uit Alles gestolen spreekt een enorme betrokkenheid bij poëzie. De jury was blij deze bundel te ontdekken en in de plooien van de gedichten steeds weer nieuwe poëzie te vinden.

Parkplan is een debuut dat je niet vaak tegenkomt. Wout Waanders (1989) draait de realiteit een kwartslag, maar net genoeg om er helemaal in mee te gaan. Je stapt naar binnen en alles lijkt volkomen vanzelfsprekend. De grap en de ernst worden slim afgewisseld. Wout Waanders publiceerde in diverse tijdschriften en stond op uiteenlopende podia. Ook was hij stadsdichter van Nijmegen en maakt hij onderdeel uit van BOYBAND, een literaire boyband. Parkplan gaat over de worsteling die het bestaan is, en hoe we daar met kleine onderhandelingen toch proberen een coherent geheel van te maken.

Dorien de Wit schreef met eindig de dag nooit met een vraag een heldere, coherente, boeiende bundel doorspekt met aansprekende beelden. Er spreekt een hedendaagse stem en een aparte blik uit die de lezer uitnodigt om op haar manier naar de werkelijkheid te kijken. De jury ziet in de regel ‘een metafoor werkt alleen als hij niet klopt’ de hele poëtica van de bundel besloten liggen. “Alsof iemand met een heel mooi klein handschrift schrijft”, stelde de jury ook. Dorien de Wit is naast dichter ook beeldend kunstenaar. In 2017 won ze de Turing Gedichtenwedstrijd. Eindig de dag nooit met een vraag is een zoektocht naar een realiteit en gaat in op de manieren waarop deze realiteit aan je ontsnapt en onvatbaar blijkt, of in elk geval anders is dan mensen zeggen dat hij is.

Meer informatie