Fragment

Zangeres Iris van Wijnen over haar rol in Der Rosenkavalier bij DNO

foto: Richard Brownfoto: Richard Brown
  1. Fragmentenchevron right
  2. Zangeres Iris van Wijnen over haar rol in Der Rosenkavalier bij DNO

De Nederlandse mezzosopraan Iris van Wijnen (1990) is vanaf morgen te zien en te horen in Der Rosenkavalier bij De Nationale Opera. Twee weken geleden zong ze nog bij de Zaterdagmatinee. Van Wijnen woont tegenwoordig in Duitsland. Ze begon als sopraan, maar zingt momenteel vooral mezzo-rollen.

Biografie

Haar eerste zangles had ze pas op achttienjarige leeftijd. Ze studeerde toen Muziekwetenschap in Utrecht, maar wenste naar het Conservatorium te gaan. Dus nam ze les, deed auditie en werd meteen aangenomen.

Sindsdien zingt ze in verschillende grote operaproducties en is ze al meerdere malen bij de Zaterdagmatinee langsgekomen (Elektra, Nixon in China, Nabucco). Haar stem neigt nu naar zwaardere rollen: zo was ze ook al te horen in Wagners Die Walküre bij DNO in 2019. Haar droom: Kundry zingen in Parsifal van Wagner.

Meer zangers van Nederlandse bodem

Morgen gaat Der Rosenkavalier in première, waarin ze de rol van kinderjuf Marianne Leitmetzerin vertolkt. In deze opera van Richard Strauss zingen nóg eens vier Nederlanders: Marcel Reijans, Eva Kroon, Alexander de Jong en Lucas van Lierop. Het valt op dat er de laatste tijd meer zangers van eigen bodem bij De Nationale Opera te zien zijn. "Dat is geen geschreven beleid", zegt Damià Carbonell Nicolau, hoofd artistieke zaken DNO. "Maar het is wel een deel van onze missie om een platform te geven aan Nederlandse zangers om zichzelf te laten zien aan alle casting managers."