Fragment

Dirigent Arie van Beek ontvangt hoge Franse onderscheiding

foto: Ludovic Combefoto: Ludovic Combe
  1. Fragmentenchevron right
  2. Dirigent Arie van Beek ontvangt hoge Franse onderscheiding

De 72-jarige Nederlandse dirigent Arie van Beek woont en werkt al decennialang met succes in Frankrijk. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Want 25 mei aanstaande ontvangt hij een van de hoogste Franse culturele onderscheidingen: Commandeur dans l'Ordre des Arts et des Lettres. "Moest 'm wel zelf aanschaffen." 
Slechts drie Nederlanders gingen hem voor: schrijver Hella Haase, choreograaf Hans van Maanen en architect Rem Koolhaas.

Tot 2017 was Van Beek als docent verbonden aan het Rotterdams conservatorium Cordarts. Vorig jaar nam hij als chef afscheid bij twee orkesten: het Franse Orchestre de Picardië en het Zwitserse Orchestre de Chambre de Geneve. In Nederland staat hij regelmatig voor het DoelenEnsemble.

Wat betekent deze onderscheiding voor de naar Frankrijk geëmigreerde Nederlandse dirigent? "Het voelt als een enorme waardering", zegt hij erover. "Ik denk dat het komt doordat ik me altijd sterk heb gemaakt voor alternatieve concertvormen, zoals familieconcerten en gratis koffieconcerten. Dat deden we in de jaren 60 en 70 in Nederland en heb ik meegenomen naar Frankrijk." Van Beek benadrukt dat je zijn rol breed kan opvatten. "Ik ben niet alleen dirigent maar ook betrokken bij de invulling en het bedenken van de programma’s."