Fragment

Dirigent Jan Cober over het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade

foto: klankwijzer.nlfoto: klankwijzer.nl
  1. Fragmentenchevron right
  2. Dirigent Jan Cober over het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade

Het Wereld Muziek Concours, afgekort het WMC, is hét festival voor blaasmuziek. Iedere vier jaar verzamelen brassbands, percussionisten, fanfare- en harmonieorkesten van over de hele wereld zich in het Zuid-Limburgse Kerkrade. Vorig jaar ging het om bekende redenen niet door, dit jaar kan het gelukkig weer.

Donderdag 7 juli is de feestelijke opening. Hans Haffmans sprak met Jan Cober, dirigent van de Koninklijke Harmonie van Thorn, een van de deelnemers aan het concours, en grappig genoeg even oud als het WMC!
Jan is ook dirigent van de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden en sinds twee jaar ook van La Banda Sinfónica Municipal in Madrid.

Over WMC

De geschiedenis van het WMC begint in 1951: Kerkrade is een echte mijnwerkersstad. De mijnwerkers zoeken ontspanning in het spelen van blaasmuziek. Op een van die vrije zondagmiddagen speelt de harmonie in Kerkrade wanneer een Engelse brassband spontaan aanhaakt. Het wordt een waar volksfeest, en het idee van een internationaal festival voor blaasmuziek is geboren: het WMC. Iedere vier jaar staat Kerkrade een maand lang in het teken van wedstrijden en concerten.