Fragment

Vandaag in Podium op Zaterdag

  1. Fragmentenchevron right
  2. Vandaag in Podium op Zaterdag

De weekendeditie van het doordeweekse muziekmagazine Podium.

Met muzieknieuws en nieuwe CD’s en speciale aandacht voor Poëzie, Film en cross-over.

Poëzie

Tsead Bruinja is momenteel onze Dichter des Vaderlands.Een jaar geleden schreef hij het profetische gedicht ‘En dat kan maar de wereld is veranderd’. Door zijn hoofd speelde -lang voor de corona pandemie-, de gedachte dat als hij onverhoopt midden in een lockdown terecht zou komen, hij geen afscheid had kunnen nemen van zijn dierbaren…… 

Film

De bioscopen mogen sinds 1 juni alweer open, zij het met veel beperkingen.Net uit, een film die normaal gesproken een kaskraker zou kunnen worden: Honey Boy. De tweede film van het enfant terrible van Hollywood: Shia LaBeouf. Een autobiografische film waar hij zijn eigen vader speelt. Dat was een alcoholist met losse handjes die hem als kind-filmsterretje had uitgebuit. Met filmmuziek in 'IJlandse' stijl.

Cross-over

Het Duitse ECM record grossiert in cross-overs met muzikanten uit de geïmproviseerde muziek en de jazz, volksmuziek en de klassieke muziek. Zowat elke week verschijnt er wel een nieuw album. Zoals dit Rivage. De gelouterde Franse accordeonist Jean-Louis Matinier zocht hiervoor de klassiek geschoolde Duitse gitarist Kevin Seddiki op. Dat bleek heel goed te klikken omdat Seddiki ook aardig kan improviseren.


Online muziektips

Podcasttip: Kijkende Oren

Programmaker Robert Nasveld maakt een podcastserie over muziekpioniers van de electronische muziek. De derde serie is getiteld Kijkende Oren en gaat over zijn leermeester Ton Bruynèl die van grote invloed is geweest door zijn combinatie van electronische muziek met een live-muziek. In de eerste aflevering haalt Nasveld met studiegenoot Ad Wammes herinneringen op aan die charismatische persoon die Ton Bruynèl was.

MEER INFORMATIE


YouTube concert door organist Matteo Imbruno

Een youtube-concert vanuit Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther door de Italiaanse organist Matteo Imbruno (organist van de Oude Kerk Amsterdam)

Programma: Johann Sebastian Bach Triosonate in Es-Dur, BWV 525 

2. Marin Marais Symphonies D'Alcione 

Zo 7 juni 15.00 Youtube

MEER INFORMATIE


Global Concert Hall

De streamingdienst voor klassieke muziek, IDAGIO, opent een wereldwijde virtuele concertzaal: Global Concert Hall. Musici en orkesten kunnen daar hun eigen concerten online aanbieden en, en dat is wel nieuw, er is ook geld mee verdienen. Ze ontvangen namelijk 80% van de netto-opbrengst.De concerten zijn live en vervolgens 24 uur per dag beschikbaar. Na afloop ook mogelijkheid om de musici te ontmoeten en met ze in gesprek te gaan.Morgen een live optreden vanuit het Teatro del Maggio Musicale in Florence, met orkest en zangers en muziek van Verdi.Zo 7 juni 20.00 

MEER INFORMATIE