Fragment

Sweelinck volgens componisten van nu: Rembrandt Frerichs

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sweelinck volgens componisten van nu: Rembrandt Frerichs

In 1621 overleed een van de grootste Nederlandse componisten allertijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. NTR Podium vraagt 400 jaar na zijn dood aan zes componisten van nu om zijn nalatenschap om te zetten in nieuwe muziek. Vandaag componist en pianist Rembrandt Frerichs.
Foto: Guido Benschop

Sweelinck door Rembrandt

Ter inspiratie voor zijn eigen Sweelinck Variations heeft Frerichs eerst flink naar Sweelinck geluisterd. "Het leek mij leuk om daadwerkelijk iets met Sweelincks werk te doen", legt hij uit. "Ik heb twee bouwstenen gevonden, Mein junges Leben hat ein End en de Chromatische fantasie in Dorische modus. Die werken heb ik in diverse uitvoeringen beluisterd met de partituur ernaast en ik heb de muziek zelf doorgespeeld achter de piano. Toen ik het helemaal in mijn systeem had zitten, begon het echte werk: componeren."

Carrousel

Frerichs schreef een werk voor een strijktrio en zichzelf. De première van het stuk speelt hij in Podium samen met violiste Eva Stegeman, altvioliste Judith Wijzenbeek en cellist Charles Watt. "Zij moeten hun aandacht er goed bij houden, want hun noten liggen misschien wel vast, maar ik improviseer wel altijd als ik zelf meespeel. We moeten in de repetities een vertrouwensband opbouwen, zodat we allemaal weten op welke plekken in de muziek we weer samenkomen of in welke maat ik juist iets anders ga doen."

Luister de optredens en het interview hier terug.