Naar homepage
Fragment

Sweelinck volgens componisten van nu: Sarah Neutkens

  1. Fragmentenchevron right
  2. Sweelinck volgens componisten van nu: Sarah Neutkens

In 1621 overleed een van de grootste Nederlandse componisten allertijden: Jan Pieterszoon Sweelinck. NTR Podium vraagt 400 jaar na zijn dood aan zes componisten van nu om zijn nalatenschap om te zetten in nieuwe muziek. Vandaag componiste Sarah Neutkens.

Als inspiratie voor haar nieuwe werk keek Neutkens naar de vocale kant van Sweelinck. Vier zangers van het Nederlands Kamerkoor zingen de première. "Ik heb een psalmtekst gebruikt die Sweelinck ook op muziek heeft gezet, In te Domine speravi. Die tekst gaat over hoop, iets wat volgens mij past bij deze tijd."

Kijk hieronder de première van In te Domine speravi terug. De zangers van het Nederlands Kamerkoor zijn Mónica Monteiro, Elsbeth Gerritsen, Stefan Berghammer en Gilad Nezer.

Sweelinck - Sarah

Neutkens werkte al eerder samen met zangers van het Nederlands Kamerkoor. In de documentaire Het kamp van Sarah Neutkens wordt ze gevolgd als ze op uitnodiging van festival Into The Great Wide Open op Vlieland verblijft en muziek schrijft. "Die samenwerking smaakte naar meer. Het Nederlands Kamerkoor is een van de topkoren van Nederland, dus het is een feest dat vier zangers mijn muziek gaan zingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Nederlands Kamerkoor moest door de maatregelen rond corona hun tournee Downtown Uptown annuleren. Ze maken wel een videoregistratie van het project die binnenkort online te zien is. Kijk voor meer informatie op hun website.

Luister hieronder het hele interview met Neutkens én de première van In te Domine speravi terug.

Dit programma is onderdeel van NPO Cultuur waarmee de Nederlandse Publieke Omroep een alternatief podium biedt aan de cultuursector en artiesten die geraakt worden door de coronamaatregelen. De NPO heeft zenders en andere platforms opengesteld voor extra cultuuraanbod. De programma’s van NPO Cultuur zijn in de eerste helft van 2021 te zien via lineaire tv-zenders en radiozenders van de NPO, maar ook 24 uur per dag via het voor iedereen beschikbare themakanaal NPO 2 extra en on demand via de platforms NPO Luister en NPO Start. Meer informatie is te vinden op www.npocultuur.nl, waar geïnteresseerden zich aan kunnen melden voor de nieuwsbrief over het complete en actuele NPO Cultuur-aanbod.