Fragment

Chefdirigent Lahav Shani over herdenkingsconcerten Rotterdams Philharmonisch

  1. Fragmentenchevron right
  2. Chefdirigent Lahav Shani over herdenkingsconcerten Rotterdams Philharmonisch

Op 14 mei 1940 begon om 13.27 uur begon het bombardement op Rotterdam. Op 14 mei 2022, precies op hetzelfde tijdstip, vraagt het Rotterdams Philharmonisch Orkest met muziek aandacht voor het leed van de Rotterdammers. Ook op 13 en 15 mei geeft het orkest herdenkingsconcerten. Chef Lahav Shani vertelt in Podium welke rol muziek kan spelen na al die jaren, terwijl aan de randen van Europa opnieuw bommen vallen. 

Volgens Shani is muziek een van de makkelijkste manieren om bruggen te slaan tussen culturen. "De betekenis van muziek is voor iedereen persoonlijk, maar het is een van de voorbeelden van de goede kant die de mens kan bieden. Voor een Duitser is muziek een makkelijke manier om de Franse cultuur te leren begrijpen." Tijdens het gesprek haalt Shani ook zijn vroegste herinneringen op van zijn jeugd in Israël. "Ik weet nog dat we met mijn familie in een schuilplaats zaten met gasmaskers bij de hand, want we wisten niet of Sadam Hussein chemische wapens zou gebruiken. De regio is sindsdien nooit 100 procent rustig geweest en dat zorgt ervoor dat veel mensen in Israël zich realiseren dat ze zo veel mogelijk uit het leven moeten halen." 

Lahav Shani dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze dagen tijdens het jaarlijkse herdenkingsconcert in Rotterdam. Foto: Marco Borggreve

Het herdenkingsconcert in De Doelen in Rotterdam wordt opgedragen aan die ooit in oorlog huis en haard verloren. Een registratie van het concert is op zondag 22 mei te horen in het Avondconcert. Meer informatie over het concert staat op de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.