Fragment

Emeritus-hoogleraar positieve psychologie Jan Auke Walburg over muziek van Weinberg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Emeritus-hoogleraar positieve psychologie Jan Auke Walburg over muziek van Weinberg

Hoe kan het dat de Pools-Russische componist Weinberg (1919-1997)ondanks de tragiek van zijn leven: zijn hele familie werd vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog, met zijn muziek toch altijd nog de schoonheid zocht? Emeritus-hoogleraar positieve psychologie Jan Auke Walburg noemt zijn muziek ‘hoopvol’, want ‘achter zijn donkere (muziek)wolken schijnt altijd nog de zon’.

Weinberg ontvluchtte op 20-jarige leeftijd Polen vanwege de Duitse inval. Hij vertrok naar de Sovjet Unie, waar hij vervolgens in een eveneens moeilijk systeem terecht kwam, van de wolf naar de beer, aldus Mirga in een interview.

Jan Auke Walburg over Weinberg

"Ik raakte gefascineerd door de tragiek van zijn leven en dat hij desondanks in staat was om zulke mooie muziek te schrijven: hij laat altijd ergens de zon schijnen. Je kunt er kracht en wijsheid aan ontlenen.
Zijn werk is fijnzinnig en delicaat, zo zou het ook moeten worden uitgevoerd."

"Hij was wèl gered in tegenstelling tot zijn zusje en ouders, die vermoord werden door de nazi's. Het gaf hem een schuldgevoel waardoor hij zijn werk opdroeg aan alle joodse slachtoffers. Het was voor hem een vorm van troost. Het feit dat Weinberg al van jongs af aan wist dat hij componist wilde worden, heeft hem geholpen te overleven. Hij hield dat doel voor ogen."