Fragment

Holland Baroque in Suriname, aflevering 3: de eerste repetitie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Holland Baroque in Suriname, aflevering 3: de eerste repetitie

Holland Baroque gaat naar Suriname voor een muzikale ontmoeting met de leerlingen van de School voor Jong Talent in Paramaribo. Ze reizen samen met zangers Lucretia Starke en Arturo den Hartog die daar allebei op de koorschool hebben gezeten en die inmiddels in Den Haag aan het Koninklijk Conservatorium studeren. Verslaggever Beitske de Jong maakt dagelijks een reportage voor Podium. Vandaag aflevering 3: de eerste repetitie.

Na een lange reis zijn de musici van Holland Baroque aangekomen in Suriname, maar echt tijd om uit te rusten hebben ze niet. Na een nachtje bijkomen en vroeg wakker worden door de jetlag staat vandaag meteen de ontmoeting met de leerlingen van de koorschool op het programma. En daarbij hoort ook gelijk de eerste repetitie.

Holland_Baroque_Suriname05-2022CopyrightCocoDuivenvoorde-7

Foto: Coco Duivenvoorde

Luchtvochtigheid

Zangeres Lucretia Starke die tegenwoordig in Den Haag studeert, kan niet stoppen met glimlachen als ze weer in haar oude school is. "Ik voel me zó gelukkig. Het was zo'n warm welkom van de studenten en docenten." Voor de musici van Holland Baroque is het ondanks het warme onthaal ook wennen. De hoge luchtvochtigheid doet van alles met de instrumenten. Traversospeler Dante Jongerius had voor vertrek zijn instrument geolied, maar door de luchtvochtigheid van meer dan 90 procent komt alle olie er nu weer uit. En de strijkers moeten constant hun snaren bijstemmen. Toch is die onvoorspelbaarheid juist ook de charme van het bezoek.

Luister alle reportages van Beitske de Jong terug via de website van Podium. Op 29 mei is om 18:25 uur op NPO 2 Extra een documentaire te zien van de hele reis van Holland Baroque, Lucretia Starke en Arturo den Hartog. Meer informatie over de reis van Holland Baroque, de concerten in Suriname en de crowdfundactie voor de opknapbeurt van het muzieklokaal van de School voor Jong Talent staat op de site van Holland Baroque.