Fragment

De Schatkamer van Willem Jeths: Anna Cramer - Liederen

  1. Fragmentenchevron right
  2. De Schatkamer van Willem Jeths: Anna Cramer - Liederen

Anna Cramer (1873-1968) studeerde piano en compsitie aan het Amsterdams Conservatorium. Net als vele andere jonge Nederlandse componisten zette zij haar studie voort in Duitsland. Eerst bij Wilhelm Berger in Berlijn, en later vermoedelijk bij Max von Schillings in München. 

Het Lied 

Het zwaartepunt in haar kleine oeuvre ligt bij het Lied. In totaal zijn er 54 bewaard gebleven. In die liederen toont zij zich een meester; de romatisch teksten voorziet zij van een rijke en fantasievolle pianobegeleiding, waarin echo's van Richard Strauss doorklinken. 

Crisis 

Een crisis doet zich voor wanneer Anna Cramer niet alleen lijdt onder acute geldnood, maar ook onder verschijnselen van paranoia. Ze wordt onvrijwillig opgenomen in een psychiatrische kliniek. Korte tijd later keert ze terug naar Nederland. Componeren doet ze sindsdien niet meer. Wel maakt zij verbeten correcties op eerdere composities.

Een droevig einde

In Amsterdam leeft Anna Cramer in  vrijwel volledig isolement. Uiteindelijk deponeert zij een koffer met manuscripten in een bankkluis. Wegens zelfverwaarlozing wordt ze gedwongen opgenomen in een verpleeghuis in Blaricum. Daar verblijft ze tot haar dood op 4 juni 1968.

Interview

In het gesprek tussen Hans Haffmans en Willem jeths klinken vier van haar liederen in een uitvoering van  Rachel Ann Morgan [mezzosopraan] & Tan Crone [piano]. 

Liederen

Sechs Lieder Op.4, no.6,  Waldhornklänge 

Fünf Gedichte, Op.4 nr.2 - Glück im Traum 

Fünf Gedichte, Op.4, nr.5 - Weisst du noch

Fünf Gedichte Op.2.nr.2 - Flieder