Fragment

Deze week in Panorama Zondag: Philip Scheltens

  1. Fragmentenchevron right
  2. Deze week in Panorama Zondag: Philip Scheltens

Philip Scheltens

Toen hij zijn begeleider vertelde dat hij op Alzheimer wilde promoveren, reageerde die met: ‘Weet je het wel zeker? Daar is niemand mee bezig.’ Ruim dertig jaar later is Philip Scheltens hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum dat hij zelf oprichtte.

Dementie, en de ziekte van Alzheimer specifiek, is in 2021 veel besproken binnen en buiten de wetenschap. Philip droeg bij aan de manier waarop de ziekte gediagnostiseerd werd en aan de bespreekbaarheid ervan voor mantelzorgers en patiënten. Afgelopen juni werd bekend dat het eerste medicijn tegen Alzheimer in Amerika geregistreerd is. Zou het dan toch lukken om zijn ultieme doel te bereiken? Dat de ziekte nog voordat hij met pensioen gaat in Nederland behandelbaar is?

In Panorama Zondag vertelt hij over de schilder William Utermohlen. Een man die Alzheimer kreeg en bleef schilderen. Wat een creatief inkijkje geeft in een hoofd dat steeds leger lijkt te worden. Ook heeft hij veel klassieke muziek als kunstwerk uitgekozen. Want niets maakt deze neuroloog zo blij als een perfect uitgevoerde opera van Handel of de beleving van de Matthäuspassion samen met zijn vrienden. Ook blijkt er een opvallend goede kok in hem te schuilen.

fotograaf: Sterre de Boer

Philip Scheltens fotograaf Sterre de Boer VERKLEIND