Fragment

Het gesprek - Niels Greif (16 maart)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek - Niels Greif (16 maart)

Annemieke Bosman in gesprek met Niels Greif.

Niels Greif (1947) is in 1970 direct na zijn afstuderen aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam in dienst getreden als industrieel ontwerper bij de Nederlandse Spoorwegen te Utrecht en tot de privatisering in 1996 werkzaam geweest in verschillende design functies: senior designer, projectleider Design, hoofd 3D NS Design. Hij was betrokken bij het design van in- en exterieuren van alle reizigers materieelprojecten tot 2013, zowel nieuwbouw als renovatie van stoptrein-, Intercity- en hoge snelheidsmaterieel. Inclusief ‘specials’ zoals de Mendinitrein en renovatie NS20 Kameel.

Van 1984 tot 2011 verantwoordelijk voor Kunst in de Trein. Vanaf 1996 werkzaam als adviseur Industriele Vormgeving en Kunst bij NS Corporate Communicatie en van 2001 tot 2011 voor Bureau Spoorbouwmeester, het onafhankelijke adviesbureau voor Architectuur, Kunst en Design voor NS en ProRail. Eén van de ontwikkelaars van het Spoorbeeld: het beleid voor Architectuur, Kunst en Design voor de gehele bedrijfstak Spoor. Tevens betrokken bij de implementatie ervan in vele projecten, zoals stationsoutillage, bewegwijzering, stationsobjecten, etcetera.

In 2017 werd Greif benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn beeldbepalende bijdrage aan het ontwerp en inrichting van treinen en stations, alsmede voor de vele projecten die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van nieuwe inzichten op het gebied van openbaar vervoer, milieu en leefklimaat.