Fragment

Het gesprek -Natuurfotograaf Marsel van Oosten over de film "The Velvet Queen" (15 maart)

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het gesprek -Natuurfotograaf Marsel van Oosten over de film "The Velvet Queen" (15 maart)

Annemieke Bosman in gesprek met natuurfotograaf Marsel van Oosten. Hij keek voor Opium de natuurdocumentaire "The Velvet Queen". Hoog op het Tibetaanse plateau. Tussen onontgonnen en ontoegankelijke valleien ligt een van de laatste heiligdommen van de wilde wereld, waar zeldzame en onontdekte fauna leeft. Vincent Munier, een van 's werelds meest gerenommeerde natuurfotografen, neemt de avonturier en romanschrijver Sylvain Tesson (In the Forest of Siberia) mee op zijn laatste missie. Gedurende enkele weken zullen ze deze valleien verkennen op zoek naar unieke dieren en proberen de sneeuwluipaard te spotten, een van de zeldzaamste en moeilijkst te benaderen grote katten.

De in Nederland geboren Marsel van Oosten begon zijn carrière in de reclame. Aanvankelijk zag Marsel fotografie vooral als een manier om de snelle reclamewereld te ontvluchten, maar na een reis door Tanzania, waar hij de dieren op de Serengeti van dichtbij kon bekijken, ontwikkelde hij een echte passie voor natuurfotografie. Vijf jaar later verliet Marsel de reclamewereld om fulltime fotograaf te worden. Een keuze waarvan hij geen seconde spijt heeft gehad.
Marsels foto's zijn te zien in galeries en musea over de hele wereld en worden geroemd om hun compositie, belichting, kleur en perspectief. Hij probeert zijn foto's helder en overzichtelijk te houden, zodat de aandacht van de kijker direct uitgaat naar de essentie van de afbeelding.
Zijn kenmerkende stijl heeft hem reeds vele prestigieuze onderscheidingen opgeleverd, waaronder die van Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum), Travel Photographer of the Year (TPOTY) en International Nature Photographer of the Year (2x bij de International Photography Awards).
Verder is zijn prijzenkast gevuld met onder meer de eerste prijs bij de verkiezing van de Europese natuurfotograaf van het jaar (Natural History Museum) en Nature’s Best International Photography Awards, twee eerste prijzen als Travel Photographer of the Year (TPOTY) en verschillende prijzen bij de verkiezing van de Wildlife Photographer of the Year (Natural History Museum).
Momenteel werkt Marsel afwisselend in Nederland en Zuid-Afrika, waar hij samen met Daniella Sibbing speciale tours op het gebied van natuurfotografie organiseert.